BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3680 % 0,07
EUR/TRY 34,9578 % -0,17
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3684
% 0,07
34,9645
% -0,15
1,0776
% -0,11
47,65
0,00
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Döviz hesaplarında normalleşme eğilimi

Kurdaki gerileme ile döviz tevdiat hesapları yükseliş trendine girdi

Döviz hesaplarında 2,5 yıl sonra gelen normalleşme
BUSINESSHT 08 04 2016, 15:49

Mart ayında döviz kurlarının gerilemesi ile bireysel ve kurumsal tasarruf sahiplerinin döviz hesapları yükseliş eğilimine girdi. 

Şekerbank'ın değerlendirmelerine göre böylelikle döviz tevdiat hesaplarında normalleşme dönemine girildi. 

Şekerbank Ekonomisti Ozan Gazitürk döviz hesapları ile ilgili kaleme aldığı notunda, yurt içi yerleşiklere ait döviz mevduatları yaklaşık iki buçuk yılın ardından, eylülden beri ‘normal’ seyrediyor, başka bir deyişle kurlar geriledikçe döviz mevduatı artış eğilimine girdi ve böylelikle seviye algısının oluştuğuna işaret etti.

Mart ayında dolar kuru 2,94 seviyesinden 2,87'lere kadar gerilerken dolar cinsinden mevduat da 99,6 milyar dolardan 105,1 milyara yükseldi.

Aynı dönemde euro 3,25 seviyelerinden 3,22'lere gerilerken euro cinsinden mevduat da 44,6 milyar eurodan 45,2 milyara çıktı. 

Gazitürk'ün değerlendirmelerine göre Eylül 2015’te Fed’in eylülde faiz arttırmamasıyla kurlar gerilemeye başladı ve küresel piyasaların seyriyle ilgili açıklamaların da yansımasıyla yükseliş ve/veya yakın gelecekte eylüldeki zirvelerin aşılabileceği beklentisi oldukça zayıfladı.

Kasıma kadar kurlar gerilerken döviz mevduatları da arttı. Yani, normal seyir gözlenmeye başladı. Bu iki ayda USD ve EUR mevduatlardaki artış oranı kurlardaki düşüşlere göre sınırlı kaldı; zira, üstte de ifade edildiği gibi, uzunca süre döviz biriktirilmişti. Ayrıca, paritenin düşmesiyle euro/TL'deki düşüş daha belirgin olduğundan, euro mevduatındaki artış daha fazlaydı.

MEVDUATLARDA SEÇİM ETKİSİ

Kasımdan sonraki iki ayda, yani normal dönemin ikinci evresinde, Fed’in aralık toplantısında faiz arttıracak olması, küresel büyümeye ilişkin endişenin artarak petrol fiyatını 27 dolar düşürmesi ve Çin’den gelen zayıf verilerin de bunu pekiştirmesiyle kurlar yeniden yükseldi. Belki de kurlarla ilgili bu gelişmelerden daha önemlisi, seçim sonucuyla siyasi belirsizliğin bitmesiyle mevduatlar çözülme eğilimine girdi.

Ancak, bu kez dolar ve euro mevduatlardaki azalış oranı kurlardaki yükselişlere göre hafif de olsa daha belirgindi. Ayrıca, Fed’in faiz artırım sürecinin paritenin gerilemesini sağlayacağı beklentisi yaygınlaştığından, her ne kadar kurlardaki yükseliş oranı aynıysa da, EUR mevduatındaki azalış oranı daha yüksek oldu.

MERKEZ BANKALARI SAHNE ALIYOR

Gazitürk, Ocak sonrasındaki iki ayda büyük merkez bankalarının para politikalarını gevşetmeleri ve bunun sonucunda Fed’in faiz artırımlarında agresif olmayacağının görülmesi yanında petrol fiyatının da toparlanmasıyla yeniden kurlar düşerken mevduatların da arttığını belirtti. Bu kez de dolar ve euro mevduatlardaki artış oranı kurlardaki düşüşe göre daha belirgin oldu.

Bunu, ikinci evredeki eğilimin devamı olarak görmek mümkün olabilir fakat önümüzdeki dönemde kurların yükseleceği beklentisinin etkisini azımsamak da kolay değil. Ayrıca, paritenin hafif yükselmesi ve kısa vadede düşeceği beklentisinin zayıflaması gibi etkenlerle dolar/TL'nin düşüşü daha belirgin olduğundan dolar mevduatındaki artış oranı da daha yüksek oldu. Buna, belirgin olmasa da Fed ve AMB’nin zıt yöndeki duruşlarının doları destekleyeceği beklentisi de eklenebilir.

Yukarı

Business HT×