BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Merkez bankası başkanlığı için PPK içinden bir isim öne çıkıyor

Kaynaklar, merkez bankası başkanlığı için Para Politikası Kurulu içinden bir ismin tercih edilme ihtimalinin daha yüksek olduğunu belirtiyor

Merkez bankası başkanlığı için PPK içinden bir isim öne çıkıyor
ENES TUNAGÜR VE ZEYNEP TOPALOĞLU 08 04 2016, 08:05

Merkez Bankası'nda atama tartışmaları sürerken, Erdem Başçı'nın görev süresinin dolmasıyla boşalması beklenen başkanlık koltuğunun, mevcut Para Politikası Kurulu (PPK) içinden bir üye tarafından doldurulması ihtimalinin ağır bastığı belirtiliyor.

BusinessHT'ye konuşan konuya yakın dört kaynağın verdiği bilgilere göre, bu bağlamda hem piyasalarda endişe yaratmayacak hem de para politikası istikrarını koruyacak isimler olduğu düşüncesiyle iki PPK üyesinin adı öne çıkıyor.

Üyelerden Ahmet Faruk Aysan'ın başkanlık ihtimalinin kuvvetlendiğini belirten kaynaklar, bir diğer PPK üyesi Murat Çetinkaya'nın da başkanlık için değerlendirilebileceğini belirtiyorlar. Diğer yandan, kesin kararın henüz verilmediği ve şimdiki başkan Erdem Başçı'nın da göreve devam edip etmeyeceğinin henüz belli olmadığı vurgulanıyor.

Merkez Bankası Başkanı Bakanlar Kurulu kararı ve Cumhurbaşkanı'nın onayı ile atanıyor.

19 Nisan'da görev süresi dolacak olan başkan dahil yedi üyeden oluşan Para Politikası Kurulu'ndaki üyelerden başkan ile birlikte 6'sının görev süreleri bu yıl içinde dolacak.  

PPK ÜYELİĞİ İÇİN 3 İSİM

Edinilen bilgilere göre, Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerem Alkin, Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan ve Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof Dr. Burak Arzova'nın adı PPK üyeliği için önerilen isimler arasında. Konuyla ilgili ulaştığımız ve ismi geçen adaylar açıklama yapmaktan kaçındılar.

Geçen ay Bloomberg'e konuşan kaynaklar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daha düşük faiz politikası uygulayacak bir adayı tercih ettiğini, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun ise piyasada gerilim yaratmayacak ve fiyat istikrarını öncelikli gören bir yönetimden yana olduğunu söylemişti.

Faiz indirimi konusundaki çağrılarını sık sık dile getiren Erdoğan, mevcut Merkez Bankası'nı faizleri yüksek tuttuğu gerekçesiyle pek çok kez eleştirmişti. 

Davutoğlu'nun, Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde atanmaları sebebiyle Aysan ve Çetinkaya'yı aday gösterebileceği belirtilmişti.  

AYSAN VE ÇETİNKAYA KİMDİR?

1999 yılında Boğaziçi Üniversitesi İktisat Bölümünden mezun olan Ahmet Faruk Aysan, 3 Kasım 2011'den bu yana Banka Meclis üyesi ve 21 Kasım 2011'den bu yana PPK üyesi olarak görev yapıyor. 

Dünya Bankası, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Oxford Analytica'nın da aralarında bulunduğu kurumlara danışmanlık yapan Aysan, 2005-2011 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi İktisat Bölümü tam zamanlı öğretim üyesi olarak görev yaptı. A. F. Aysan halen Boğaziçi Üniversitesi’nde yarı zamanlı olarak ders vermeyi sürdürüyor.

Murat Çetinkaya ise Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü ve çift anadal programı kapsamında aynı Üniversitenin Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümünden mezun oldu.

Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde yüksek lisansını tamamlayan Çetinkaya, halen aynı Üniversitede uluslararası finans/ekonomi-politika alanında doktora tez çalışmasını sürdürüyor.

Bankacılık hayatına Albaraka Türk Katılım Bankasında başlayan Çetinkaya, uluslararası bankacılık ve hazine alanlarında çeşitli görevlerde bulundu.

Kuveyt Türk'ün Türkiye'de ilk sukuk ihracını gerçekleştirmesi sürecinde yer alan isimlerden olan Çetinkaya, 29 Haziran 2012'ten bu yana Merkez Bankası Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyor. 

DAHA ÖNCE BAŞKANLIK İÇİN KİMLERİN ADI GEÇMİŞTİ?

Atamaların yaklaşmasıyla kamuoyunda başkanlık için farklı isimler gündeme gelmişti. 

Barclays yöneticisi Murat Talayhan'ın yanı sıra Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın'ın başkanlık için düşünüldüğü iddia edilmiş, ancak her iki isim de konuyla ilgili kendilerine bir teklif gelmediğini belirterek iddiaları reddetmişti.

Yukarı

Business HT×