BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5505 % -0,01
EUR/TRY 34,9000 % 0,11
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5505
% -0,01
34,9000
% 0,11
1,0709
% 0,07
45,35
0,00
2.318,06
% -0,17
88,39
% -0,03
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

BDDK'nın turizm kredileri düzenlemesi ilaç değil vitamin

Analistler BDDK'nın turizm sektörü kredileri ile ilgili yaptığı düzenlemeleri değerlendirdi

BDDK'nın turizm kredileri düzenlemesi ilaç değil vitamin
BUSINESSHT 07 04 2016, 15:45

Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu'nun turizm sektörü kredilerine ilişkin yeni düzenlemenin bankaların ve turizm şirketlerinin sorunlarına tümüyle çare olmasa da olumlu destek vermesi bekleniyor. 

Bankacılık sektörünü yakından takip eden analistlere göre BDDK'nın bugün yayınlanan düzenlemeleri turizm şirketlerinin elini biraz daha rahatlatacak ve bankaların turizm sektörü kaynaklı riskleri azaltıp, bankaları sektöre kredi verme konusunda motive edecek. 

Şeker Yatırım analisti Övünç Gürsoy, bu düzenleme ile bankaların turizm kredilerine ilişkin ayırması gereken karşılıkların düşeceğini ve böylelikle maliyetlerinin azalacağını belirtti. Gürsoy, "Sektördeki krediler yakın izleme grubunda yer alıyorsa bankaların buna yüzde 2 karşılık ayırması gerekiyordu. Fakat bu grupta yer alan kredilerin yüzde 10'u ödendiğinde bu kredilerin birinci gruba alınması düzenlendi. Bankalar birinci gruptaki kredilere yüzde 1 karşılık ayırıyor. Böylelikle bankaların ayıracağı karşılıklar gerileyecek. Bu da bankaların maliyetlerinin düşmesi demek" değerlendirmesini yaptı. 

1,5 trilyon liralık toplam kredi içinde turizm kredilerinin 43 milyar liralık büyüklüğe sahip olduğunu belirten Gürsoy, söz konusu düzenlemelerin hem bankacılığa hem de turizm sektörüne destek olmak için çıkarıldığını belirtti. 

Tacirler Yatırım bankacılık sektörü analisti Can Yurtcan da turizm sektörü kredilerinin toplam içinde küçük bir paya sahip olduğuna dikkat çekerken BDDK'nın yeni düzenlemelerinin sektöre destek olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Turizm sektörü kredilerinin uzun vadeli olmasının pozitif olduğunu belirten Yurtcan bu sektörden kaynaklı büyük bir sıkıntının da söz konusu olmadığını ifade etti.

TEB Yatırım analisti Fatih Topaç ise bu düzenleme ile bankalara kredilerin standart yeniden yapılandırması süreçlerinden daha geniş imkanlar tanındığını, söz konusu düzenlemelerin iki sektör olumlu olduğunu belirtti. Bununla birlikte Topaç, BDDK'nın bu düzenlemeye ihtiyaç duymasının, turizm sektöründe işlerin kritik bir seviyeye geldiğine işaret ettiğini de ekledi. 

DÜZENLEME BUGÜN YAYINLANDI

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), bankalarca turizm sektörüne kullandırılan kredilerin yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzenleme yaptı.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan ve Bankalarca Kredilerin ve Diğer Alacakların Niteliklerinin Belirlenmesi Yönetmeliğine bir geçici madde ekleyen yönetmeliğe göre, bu yıl sonuna kadar bankalarca turizm sektöründe kullanılmak üzere kullandırılan ve ikinci grupta sınıflandırılan krediler ve diğer alacaklar iki defa ile sınırlı olmak üzere yeni sözleşme koşullarına bağlanabilecek.

Yeni sözleşme koşullarına bağlanan krediler ve diğer alacaklar, toplam alacak tutarının yüzde 10'unun geri ödenmiş olması koşuluyla birinci grup krediler ve diğer alacaklar içerisinde yeniden sınıflandırılabilecek.

Yukarı

Business HT×