BIST 100 9.834,62 % 1,21
USD/TRY 32,5847 % 0,15
EUR/TRY 35,0414 % 0,20
Piyasalar
9.830,42
% 1,17
32,5846
% 0,15
35,0477
% 0,21
1,0745
% 0,14
44,89
0,00
2.348,33
% 0,68
89,23
% 0,25
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Sürpriz enflasyon devam eden sorunları gizliyor olabilir

Analistlere göre, çok derin faiz indirimleri gıda fiyatları tekrar artarsa sorun yaratabilir

Sürpriz enflasyon devam eden sorunları gizliyor olabilir
SELCAN HACAOĞLU VE ONUR ANT - BLOOMBERG NEWS 07 04 2016, 09:05

Daha fazla faiz indirimi istediğini dile getiren hükümet, gıda fiyatları yüzünden hayal kırıklığına uğrayabilir.

Yıllık enflasyon, gıda fiyatlarındaki gerilemenin etkisiyle, Mart ayında üç yılın en büyük düşüşünü kaydetti. Ancak gıda ve enerji gibi oynak kalemlerin çıkarılmasıyla hesaplanan çekirdek enflasyondaki iyileşme o kadar fazla değil.

Analistlere göre, merkez bankası gecelik borç verme faizini bu ay, geçen aykinden daha fazla indirir, gıda fiyatları ise tekrar yükselişe geçerse, bu durum hem lira hem de enflasyon tarafındaki kazanımların yitirilmesine sebep olabilir.

Odeabank ekonomisti Şakir Turan, çekirdek fiyat artışlarındaki sınırlı yavaşlamanın, politika yapıcıları 20 Nisan'daki toplantıda 'agresif' faiz indirimlere gitmekten alıkoymasının gerektiğini söyledi.

TEK SEFERLİK ETKİLER

Tek seferlik faktörlerin biraraya gelmesi, gıda fiyatlarındaki artışın kalıcı bir tehdit oluşturması riskini de beraberinde getiriyor.

Mart'ta gıda fiyatlarının Mart ayında çok düşük olmasının nedeni kötü hava koşullarının bir önceki yıl fiyatları çok artırmış olmasıydı.

Turan'a göre, güvenlik endişeleriyle turizmde görülen gerileme ve kırmızı et fiyatlarına uygulanan sınırlamalar nedeniyle de gıda fiyatları nispeten daha yavaş seyrediyor.

Faizlerin düşmesinin ardından görülebilecek en büyük riskin "enflasyonun da faizleri takip etmemesi" olacağını söyleyen Finansbank baş ekonomisti İnan Demir, "Enflasyondaki sert gerilemenin büyük oranda oynak gıda kaleminden geliyor olması önümüzdeki aylarda olumsuz sürprizler görülmesi olasılığının güçlü bir şekilde masada olduğunu gösteriyor" dedi.

Turan da çekirdek enflasyonun liranın zayıf olduğu dönemlerde hızlandığını ancak kurdaki dengelenme başladığında aynı hızda yavaşlamadığına dikkat çekti. Geçen yıl lira yüzde 20 değer kaybetmiş, 2014 sonunda yüzde 8,73 olan çekirdek enflasyon 2015 sonunda yüzde 9,51 olmuştu.

GEVŞEME ALANI

Bankanın 50 baz puana kadar indirime gidebileceği tahmininde bulunan Burgan Yatırım baş ekonomisti Aslı Savranoğlu de liradaki kazanımlarını korumak ve enflasyon görünümünü iyileştirmek için "daha temkinli bir yaklaşımın daha uygun" olacağını belirtti.

Görev süresi bankanın bir sonraki toplantısından bir gün önce sona eren Başkan Erdem Başçı, üçlü faiz koridorunu sadeleşme planları kapsamında ilk adımı atarak koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizinde indirime gitmişti.

Yeniden göreve gelmezse Başçı'dan sonra kimin başkanlık koltuğuna oturacağına ilişkin belirsizlik de durumu daha da karışıklaştırıyor. Geçen ay Bloomberg'e konuşan kaynaklar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın faizleri indirecek bir adaydan yana olduğunu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun ise esas görevini fiyat istikrarı olacak bir adayı tercih ettiğini söylemişti.

Commerzbank kıdemli gelişen piyasalar ekonomisti Tatha Goose, "Merkez Bankası üzerinde faiz indirimi yönünde siyasi baskının artması ve bunun enflasyon dinamiklerindeki iyileşme üzerinde tehdit oluşturması riski bulunuyor" dedi.

Yukarı

Business HT×