BIST 100 9.915,62 % 2,05
USD/TRY 32,5090 % -0,09
EUR/TRY 34,7760 % -0,56
Piyasalar
9.915,62
% 2,05
32,5090
% -0,09
34,7760
% -0,56
1,0693
% -0,34
44,70
-0,19
2.337,96
% 0,24
89,50
% 0,55
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

'Piyasada güven kalmadı'

Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, artan iflas ertelemelerin ve çek yasasının piyasada güvene zarar verdiğini söyledi

'Piyasada güven kalmadı'
İRFAN DONAT 04 04 2016, 17:13

Son dönemde artan iflas ertelemelerden rahatsızlığını dile getiren bankacılık sektörüne reel sektörden de destek geldi. 

Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, çek yasasındaki değişiklik ve son dönemde artan iflas erteleme başvurularının yeni mağdurlar yarattığını savundu.

Bloomberg HT'de yayınlanan Tarım-Analiz programına konuk olan Mehmet Reis, sektörün içinde bulunduğu durum ve kaygılarını paylaştı.

2008'deki küresel ekonomik krizin Türkiye'ye en büyük etkisinin iş ahlakındaki çöküntü olduğunu belirten Reis, “Keşke haklı çıkmasaydım. İş ahlakındaki çöküntü maalesef iş aleminde domino etkisi oluşturarak sıkıntı yaratıyor” dedi.

Bir durgunluk ya da ekonomik sıkıntı yaşandığı zaman en son gıda sektörünün etkilendiğine yönelik bir algının olduğunu hatırlatan Reis, bilinenin tam aksine bundan ilk önce gıda sektörünün etkilendiğini savundu.

“YENİ MAĞDURLAR YARATILIYOR”

Gıda sektöründe iş ahlakına bağlı olarak ciddi bir sıkıntı yaşandığını dile getiren Reis, sektörde yaratılan bahanelerin domino etkisi ile yeni mağdurlar yarattığını söyledi.

İflas ertelemeler konusunda bankaların da sonunda isyan ettiğini hatırlatan Reis, bu konunun suistimal edilmemesi gerektiğini belirtti.

Çıkarılan çek yasasının ilk günden itibaren Türkiye'de sıkıntılar yarattığını savunan Mehmet Reis, “Kısa zaman içerisinde sadece tadilat gerekmez. İflas erteleme konusunun kapsamlı şekilde ele alınması lazım. Bir tek iflas erteleme kararı alındığı zaman birçok kişi mağdur olabiliyor. Gerçekten iflas eden ve mağdur olmuş kişileri bir tarafa koyuyorum. Ama bu konuyla ilgili çalışmaların biran öne bitmesi gerekiyor. Çünkü piyasada güven kalmadı, bunu net olarak söylemek istiyorum. Bugün pekçok kişi bu güveni nasıl tahsis edeceğim diye uğraşı içerisinde” dedi.

“BU YIL FİNANS VE NAKİT DARLIĞI AÇISINDAN ZOR GEÇECEK”

İyi niyetli olmayan insanların bir süre sonra kepengini kapattığını ve 3-4 yıl sonra gidip başka bir yerde işyeri açtığını ifade eden Reis, bu kişilerin arkalarında mağdur ve işsizler yarattığını vurguladı.

2016 yılının 'gri' bir yıl olarak gözüktüğünü belirten Reis, “Bu yılın özellikle finans ve nakit darlığı açısından zor bir yıl olacağını kabullenmemiz lazım. Artık ürünü hemen paraya çevirmek yerine vadeli satarak ihtiyaçlar görülüyor. Bu dönemde çok daha iyi hesap yaparak, sağduyulu ve kendimize güvenerek hareket etmemiz gerekiyor” dedi.

Yukarı

Business HT×