BIST 100 9.712,27 % 0,70
USD/TRY 32,5599 % 0,02
EUR/TRY 34,8404 % -0,07
Piyasalar
9.709,99
% 0,67
32,5599
% 0,02
34,8404
% -0,07
1,0690
% -0,11
45,35
0,00
2.323,09
% 0,05
88,57
% 0,17
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Bu hafta piyasaların gözü bu 8 gündem maddesinde olacak

Önümüzdeki beş gün boyunca piyasalara yön vermesi beklenen en önemli 8 gündem maddesi

Bu hafta piyasaların gözü bu 8 gündem maddesinde olacak
BUSINESSHT 03 04 2016, 16:21

Geçen hafta Fed Başkanı Janet Yellen'ın ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımının kademeli olacağına ilişkin açıklamalarıyla hareketlenen piyasaları bu hafta da yoğun bir gündem bekliyor.

Yellen'ın açıklamalarıyla canlanan risk iştahı özellikle gelişmekte olan ülke varlıklarına olumlu yansırken, yurt içi piyasalarda beklentilerin üzerinde gelen 2015 verisi de iyimser havada etkili olarak hafta başında iş adamı Reza Zarrab'ın ABD'de tutuklandığı haberlerinin de etkisiyle karamsarlaşan havanın dağılmasını sağladı.

İşte Türkiye'den ve dünyadan yatırımcılarının dikkatle bakacağı en önemli gündem maddeleri:

FED TUTANAKLARI

15-16 Mart tarihlerinde yapılan Fed toplantısının tutanakları Çarşamba günü açıklanacak.

Fed, Mart ayı toplantısında bu yıl için daha önce 4 olarak öngördüğü faiz artış tahminlerini 2'ye indirerek şahin tutumundan vazgeçmişti.

Tutanaklarda yatırımcılar Fed üyelerinin bakış açısına dair daha detaylı bilgiler arayacak.

YELLEN'IN ESKİ BAŞKANLARLA SOHBETİ

Fed başkanı Janet Yellen, kendisinden önceki başkanlar Ben Bernanke, Alan Greenspan ve Paul Volcker'le beraber Perşembe günü New York'ta yapılacak bir tartışmaya katılacak. Böylece son dört Fed başkanı ilk kez sahnede bir araya gelmiş olacak.

DRAGHI'NIN SUNUMU

Avrupa Merkez Bankası Başkanı (AMB) Mario Draghi de Perşembe günü Lizbon'da Portekiz cumhurbaşkanı tarafından düzenlenen bir toplantıda Avrupa'nın ekonomik ve finansal durumu üzerine bir sunum yapacak.

Aynı gün AMB'nin 10 Mart'ta gerçekleşen toplantısına ilişkin detaylar yayımlanacak.

ENFLASYON 

Merkez Bankası'nın 24 Mart'taki toplantısında aldığı üst bantta indirim kararının ardından ilk enflasyon verisi Pazartesi açıklanıyor.

Türkiye'nin yeni yumuşak karnı olarak görülen tüketici fiyatları enflasyonu Şubat ayında gıda fiyatlarındaki düşüş öncülüğünde artış beklentilerinin aksine yüzde 0,02 gerilemiş, çekirdek enflasyonda yıllık bazda yükseliş ise sürmüştü. Yıllık bazda ise enflasyon 8,78 ile TCMB'nin yüzde 7,5 olan yıl sonu beklentisinin oldukça üzerinde kalmaya devam etmişti.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi Mart ayında, enflasyonun yıllık bazda 8,20, aylık bazda yüzde 0,65 artması. Çekirdek enflasyonda artış beklentisi ise yüzde 9,5.

SANAYİ ÜRETİMİ

Büyüme açısından en önemli göstergelerden biri kabul edilen sanayi üretimi verisi ise Cuma açıklanacak. Analistlerin beklentisi sanayinin Şubat'ta bir miktar hız kesmesi. Ocak'ta aylık bazda yüzde 1, yıllık bazda yüzde 5,6 ile beklentilerin üzerinde hızlanan üretimin Şubat'ta sırasıyla yüzde 0,9 ve 4,5 olması bekleniyor. 

MERKEZ BANKASI BAŞKANI TARTIŞMALARI

Türkiye'de piyasaların gözü bir yandan da Başkan Erdem Başçı'nın görev süresinin bitmesiyle boşalacak  merkez bankası başkanlığı koltuğunu kimin dolduracağında olacak.

Başçı'nın yanı sıra yedi üyeden oluşan Para Politikası Kurulu'ndaki üyelerden beşinin beş yıllık görev süresi bu yıl içinde dolacak.

Basında aralarında mevcut PPK üyelerinin de yer aldığı bir çok isim başkan adayı olarak gösterilirken, Başçı'nın yeniden atanıp atanmayacağı ya da yerine kimin geleceğine ilişkin belirsizlik sürüyor.

ABD VERİLERİ

Bu hafta açıklanacak en kritik ABD verisi hizmet sektörlerinin ne kadar büyüdüğüne ilişkin rakamlar olacak. Mart'ta güçlenmesi beklenen verinin yanı sıra ticaret dengesi verileri de Salı günü açıklanacak.

PETROL

Petrol fiyatları da özellikle Cuma günü Suudi Arabistan'dan gelen açıklamaların ardından bu hafta yakından izlenecek.

Suudi Arabistan İkinci Veliaht Prens Muhammed bin Salman Bloomberg'e verdiği röportajda, diğer üreticilerin de kabul etmesi halinde petrol arzını dondurabileceklerini açıklamış, brent petrol 36,79 dolara kadar düşerek iki ayın en büyük haftalık düşüşünü kaydetmişti.

Yukarı

Business HT×