BIST 100 9.057,64 % 2,85
USD/TRY 32,3274 % 0,11
EUR/TRY 35,1480 % 0,22
Piyasalar
9.057,64
% 2,85
32,3274
% 0,11
35,1480
% 0,22
1,0812
% -0,15
47,68
-0,25
2.215,58
% 0,95
87,34
% 1,45
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Bankaların tahvil yarışı

Yatırım bankaları gelişen piyasalarda düşen tahvil işlemlerini canlandırmak için ücretlerden vazgeçiyor

Bankaların tahvil yarışı
BLOOMBERG NEWS 03 04 2016, 15:48

Geçtiğimiz yıl gelişmekte olan ülkelerin Eurobond piyasalarındaki işlemlerin yüzde 29 oranında daralarak 344 milyon dolara gerilemesiyle bankalar arasındaki umutsuz mücadele arttı.

10 yıllık süre içinde, işlemleri büyük iskontolarla hatta bazen ücretsiz gerçekleştirmenin beraberinde getirdiği aracılık gelirlerindeki düşüş, dünyanın en büyük finans merkezlerinin başarılı şirketleri için rekabeti bir adım öteye taşıdı.

12 milyar dolarlık borç yönetimini gerçekleştiren Landesbank Berlin Investment GmbH şirketinin direktörü Lutz Roehmeyer, işlemler üzerinde büyük bir kapışma yaşandığını söyleyerek, “Bankacılar daha az ücretler talep ederek, daha az işlem gerçekleştirmeye hazır. Rekabet büyük” dedi. 

Bu durumdan kârlı çıkan yalnızca gelişmekte olan piyasalarda yer alan şirketler değil.

NewYorklu Freeman Consulting verilerine göre, Malezya’dan Kenya’ya hükümetler, işlem ücretinden feragat ederek tahvil ihraç ediyor.

Çin ekonomisindeki yavaşlama, emtia fiyatlarındaki düşüş, bazı Rus şirketlerine yönelik ekonomik ambargolar ve Türkiye ile Brezilya gibi ülkelerdeki politik belirsizlik, potansiyel ihraççıların keyfini kaçırarak işlem hacmini düşürdü.

2016 yılının ilk 3 ayında, gelişmekte olan dünyada dolar ve Euro bazında tahvil satışları son 6 yılın en düşük seviyesine gerileyerek 91 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Son 10 yılda 7 bin örnek işleme dayanan Freeman verilerine göre, geçen yıl bağımsız ve kurumsal ihraççılar, bankalara ortalama yüzde 0,15 oranında aracı işlem bedeli ödediler. 2006 yılında bu oran yüzde 0,28’di.

 

DÜŞEN KÂRLAR

Sağlanan servis hizmetlerinin ucuzlaması ya da ücretsiz hale gelmesi, bankalar için ihtiyatlı yatırım anlamına gelebilir. Öte yandan, hükümetlerle ve devlet destekli şirketlerle ilişki kurarak, gelecekteki özelleştirme ve birleşme işlemlerinde daha kazançlı olan aracı roller üstlenmek için çaba harcıyorlar.

Şimdilik banka kârlarına etki edecek trend bu, özellikle de Avrupalı kreditörler arasında.

Londra merkezli Macquarie Group analistlerinden Piers Brown’a göre, Avrupalı firmalarda yatırım bankacılığı ve işlem gelirleri bu yıl, geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 30 oranında düşüş gösterecek.

 

“Hemen hemen her banka eurobond gelirlerinin düştüğünü görecek” diyen Freeman şirketinin analistlerinden Jeff Nassof, “Şu anda piyasadaki ihraççıların yüksek kalitede olduğu doğru. Daha deneyimli ihraççılar da bazı işlemler için daha az ücret ödemeye ya da ücretsiz gerçekleştirmeye eğilimli” diye konuştu. 

Nassof ayrıca, “Dolar arzının yedi yılın en düşük seviyesine düşerek fiyatlanmasıyla, Euro bazlı işlemlerin 2015 yılı için ücret hacmi, yaklaşık olarak 2013 seviyeleri doğrultusunda gerçekleşti. Bu trend muhtemelen devam edecek” yorumunda bulunuyor. 

Ancak Societe Generale EMEA Bölgesi Borç Sermayesi Piyasaları Başkanı Cecile Camilli’ye göre, düşük işlem ücretlerinin sonu gelmiş olabilir. “Ticari koşullar bazı kreditörlerin kapışma pozisyonundan geri çekilme pozisyonuna doğru harekete geçmesine yol açabilir. Hali hazırda bazı bankalar maliyetleri düşürmek için çalışıyor. Bu durum rekabetin şiddetinin azalmasına yardım edebilir.”

Yukarı

Business HT×