BIST 100 9.464,33 % -0,63
USD/TRY 32,5995 % 0,22
EUR/TRY 34,7981 % 0,32
Piyasalar
9.464,48
% -0,63
32,6017
% 0,22
34,7985
% 0,32
1,0649
% 0,05
45,49
0,00
2.377,49
% -0,07
86,28
% -0,95
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

İş Bankası ile bankacılık endeksi arasındaki makas açılıyor

Son günlerde gelen haber akışı İş Bankası ile bankacılık endeks arasındaki makası açıyor

İş Bankası ile bankacılık endeksi arasındaki makas açılıyor
BUSINESSHT 01 04 2016, 15:12

Son günlerde İş Bankası ile ilgili gelen haberler sonrasında bankanın hisseleri ile BIST Bankacılık Endeksi arasındaki makasın banka aleyhine açıldığı görülüyor. 

Mart ayının başından POAŞ davası iddianamesinin kabul edildiği 22 Mart'a kadar bankacılık endeksi ile banka hisselerinin paralel gittiği görülürken, bu tarihten sonra makasın açıldığı görülüyor. 

Mart ayının başından bu yana bankacılık endeksi yüzde 4,7'nin üzerinde prim yaparken, İş Bankası'nın hisselerinin yüzde 2,1 düşüş kaydettiği görülüyor.

Bankayı yakından takip eden analistlere göre bu durumun temel nedeni son günlerde bankayla ilgili haber akışı. 

Şeker Yatırım analisti Övünç Gürsoy, Halkbank'ta görüldüğü gibi İş Bankası'nın da son günlerde basında çıkan haberlerden etki gördüğünü belirtti. Gürsoy, "Bankanın temellerine, karlılığına bakıldığında bu durumu gerektirecek bir tablo yok. Fakat son günlerdeki haber akışı yatırımcıyı tedirgin etti" değerlendirmesi yaptı. 

Global Menkul Değerler analisti Sevgi Onur da İş Bankası'nın negatif ayrışmasında son günlerdeki haber akışının etkili olduğunu ifade etti. Bununla birlikte Onur, İş Bankası'nın yılbaşında açıkladığı beklentilerinde takipteki krediler rasyosunda diğer bankalara göre daha fazla artış olacağını beklemesinin de yatırımcılar tarafından takip edildiğini belirtti.

Analistler kısa vadede banka hisseleri ile bankacılık endeksi arasındaki makasın kapanmayacağı, ancak orta ve uzun vadede bankanın endeks ile paralel bir seyir izleyeceği görüşünde. 

Bankacılık hisseleri arasında geçişkenliğin oldukça fazla olduğuna dikkat çeken Övünç Gürsoy yatırımcının İş Bankası ile ilgili temkinli olacağını vurguladı.

SON GÜNLERDE İŞ BANKASI'NIN BAŞINI AĞRITAN 3 KONU

İş Bankası'nın bankacılık endeksinden negatif ayrışmasına neden olan temel haberler şunlar oldu

1) POAŞ iddianamesi

22 Mart'ta İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Petrol Ofisi'nde (POAŞ) örgütlü şekilde akaryakıt kaçakçılığı yapıldığı iddiasına ilişkin aralarında iş adamı Aydın Doğan ile Ersin Özince'nin de bulunduğu 47 şüpheli hakkında hazırlanan iddianameyi kabul etti. Banka, bir gün sonra yayınladığı açıklamada POAŞ'ta akaryakıt kaçakçılığı iddianamesi ile ilgili olarak, yönetim kurulu başkanı ve yöneticilerine yönelik iddiaların hukuki bir zemine dayanmadığının yargılama sürecinde görüleceğine inandıklarını açıklamıştı.

2) TMSF ile uyuşmazlık

25 Mart'ta banka KAP'a yaptığı açıklamada banka Dışbank hisselerinin devri işleminde TMSF'ye ödenmesi gereken meblağın hukuki işlemler sürmesine rağmen tahsil edildiği belirtti. Buna göre 25 Mart 2016'da gecikme zammıyla birlikte TMSF bankada 298,5 milyon TL tahsil etti. Açıklamada Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunulmuş olup, başvurunun sonuçlanmasının beklendiği ifade edildi. 

1 Nisan'da ise Danıştay 13. Dairesi, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre İş Bankası hakkında başlattığı takibi haklı bularak, bankanın Fon aleyhine açtığı davayı reddettiği haberi geldi.

3) Can Dündar kredisi

Banka son olarak Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'a mevzuata aykırı kredi iddialarıyla gündeme geldi. 1 Nisan'da banka Dündar'a bankacılık mevzuatına aykırı şekilde kredi sağladıkları yönünde çıkan haberlerle ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Banka'dan yapılan açıklamada, "Portföyümüzde kredi ilkelere uygun olmayan biçimde tahsis edilmiş herhangi bir kredi bulunmamaktadır" denildi. 

 

Yukarı

Business HT×