BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5654 % 0,09
EUR/TRY 34,9359 % -0,11
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5654
% 0,09
34,9359
% -0,11
1,0725
% -0,04
44,89
-0,46
2.329,70
% -0,12
89,35
% 0,38
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Yellen piyasanın duymak istediklerini söyledi

Ünlü fon yöneticisi Muhammed El-Erian, Fed Başkanı Janet Yellen'ın piyasanın duymak istediğini söylediğini kaydetti

Yellen piyasanın duymak istediklerini söyledi
BLOOMBERG NEWS* 30 03 2016, 08:50

Bloomberg View'un köşe yazarı ve aynı zamanda Allianz SE'nin baş ekonomi danışmanı Muhammed El-Erian, Fed Başkanı Janet Yellen'ın Salı günü New York Ekonomi Kulübü'nde yaptığı konuşmayı Bloomberg News'a değerlendirdi.

El-Erian'ın değerlendirmesi şöyle;

Piyasalar, Fed Başkanı Janet Yellen'ı Salı günü yaptığı konuşmaya, bu konuşmayı dünyanın en önemli merkez bankasının düşüncesi hakkında göreceli olarak güvercin sinyaller olarak yorumlamaları ile birlikte, tahmin edilebilir bir hızlı reaksiyon verdi.

Yellen'ın açıklamalarının ilk birkaç dakikasında, risk varlıkları yükseldi, devlet tahvillerinin faizleri düştü, dolar zayıfladı ve volatilite göstergesi VIX geriledi. Bu trendin devam etmesi için, küresel ekonomik ortamının göreceli olarak istikrarlı kalacağı varsayımıyla beraber, iki politika işareti gerekiyor; biri kısa vadeli, diğeri uzun vadeli.

Yellen, New York Ekonomi Kulübü'nde yapacağı uzun zamandır beklenen öğle vakti konuşmasını, ABD ekonomisinin temkinli ve ölçülü bir tablosunu çizmeye ve Fed politika yapıcılarının sürdürmesi gereken hassas dengeye ayırdı.

Fed Başkanı, ABD ekonomisinin 2016 yılının şu ana kadarki dönemi için genel karışık tablosunun, aralarında işgücü piyasasında süregelen güçlü seyir dahil, cesaret verici işaretleri kısıtladığını söyledi. Yellen ayrıca, yavaşlayan küresel ekonomik koşulları doların seviyesi ve Çin'in kur politikasına yönelik piyasa reaksiyonlarını da içeren "dış" riskleri de vurguladı. Yellen öte yandan, büyümeye yönelik bazı yapısal sorunlardan ve enflasyon görünümünün karşı karşıya bulunduğu olağandışı belirsizlikten de söz etti. 

Ekonomiye ilişkin bu temkinli değerlendirme, Fed'in maksimum istihdam ve istikrarlı enflasyondan oluşan çifte görevinin bir parçası olarak, Fed'in büyümeyi daha da desteklemek için ne yapabileceği konusuna oldukça ölçülü bir dille değindi.

Yellen, Fed'in politika cephanesinin bitmediğini savundu ve genel bir temkinli yaklaşım dahilinde dikkatli bir politika kademeli değişimi ihtiyacını vurguladı. Bu, Fed'in finansal volatiliteyi batırması ve varlık fiyatlarını yukarı itmesine bağımlı olmaya şartlanmış piyasaların kulaklarına uygun bir müzikti. Ancak Yellen, merkez bankasının etkin olmaya devam edebilmesinin boyutu hakkında da uyarıda bulundu. Ve Yellen, Avrupa ve Japonya Merkez Bankası'nın faizi sıfır seviyesinin altına itme kararının ardından artan negatif faize ilişkin tartışmalara girmekten kaçındı.

İlk reaksiyon değerlendirildiğinde, piyasalar Yellen'ın genel mesajından hoşnut kaldı.Zira bunu Ged'den gelen desteğin devam ettiği şeklinde değerlendirdiler. Nihayetinde, hisse senetleri ve özel sektör tahvilleri, risk varlıklarındaki genel ralli dahilinde yükseldi. Devlet tahvili faizleri, traderların gelecekteki faiz artırımlarının hızına ilişkin beklentilerini aşağı yönlü revize etmeleri ile birlikte düştü. Dolar düşerken, piyasa korkusunun bir ölçümü olarak da bilinen volatilite göstergesi VIX de geriledi.

Bu hareketi kısa vadede sürdürmek için, Yellen'n mesajının önümüzdeki birkaç gün içinde Fed'deki çalışma arkadaşları tarafından da desteklenmesi gerekecek. Bu kesin değil.

Karışık ekonomik sinyallerin yanında, istisnai Fed politikalarına süregelen aşırı güvenden kaynaklanan piyasalara ve ekonomiye yönelik ikincil hasarlar, bazı ABD merkez bankası yetkililerinin geçen hafta daha temkinli mesajlar vermesine yol açtı. Hatta bazıları, Nisan ayında bir faiz artırımının gerçek bir olasılık olduğunu işaret eder göründü.

Uzun vadede, zorluklar ek bir boyut kazanacak. Fed, ekonomiyi güçlendirmenin bir yolu olarak piyasalara verdiği istisnai desteği sürdürmede istekli olsa bile, bu yaklaşımın etkinliği kesinlikten oldukça uzak. Ve bu durum yalnızca kimsenin planlamadığı kadar uzun süre devam eden bir politikanın azalan faydaları ile ilişkili değil. Aynı zamanda, gelecekteki finansal istikrara yönelik imalar dahil, Fed'in "kasabanın yegane oyunu" statüsünün istenmeyen sonuçlarına ilişkin artan edişeler de var.

---

*Bloomberg News

Yukarı

Business HT×