BIST 100 10.336,50 % 0,68
USD/TRY 32,2747 % 0,03
EUR/TRY 34,6817 % -0,09
Piyasalar
10.336,50
% 0,68
32,2747
% 0,03
34,6817
% -0,09
1,0740
% -0,14
44,56
0,00
2.319,15
% 0,22
82,72
% -0,53
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Yalancı bahar tarımı 'don'durdu

Havaların aniden ısınmasıyla meyve ağaçları erken çiçek açarken, son 1 haftada Türkiye'nin farklı bölgelerinden don haberleri geldi

Yalancı bahar tarımı 'don'durdu
İRFAN DONAT 29 03 2016, 17:54

Tarım sektörü açısından en kritik dönemler arasında gösterilen Mart ayında Türkiye'nin farklı bölgelerinde yaşanan don üreticileri vurdu.

Olumsuz iklim koşullarının bazı ürünlerde rekolteyi etkilediği belirtilirken hasarın boyutu henüz bilinmiyor.

Havaların ısınmasıyla meyve ağaçları erken çiçek açarken son 1 haftada Türkiye'nin farklı bölgelerinden don haberleri geldi.

MANİSA VE NEVŞEHİR'İ DON VURDU

Manisa'nın Alaşehir ilçesinde ve çevresinde dün gece sıcaklığın eksi 2 dereceye kadar düşmesiyle uyanmaya başlayan üzüm bağlarını don vurdu. Alaşehir Ziraat Odası tarafından yapılan tespitlerde ilk belirlemelere göre, erkencil üzüm bağlarında yüzde 40-50, çekirdeksiz sultaniye üzüm bağlarında yüzde 30-40 oranında zarar yaşandı.

Bir diğer don haberi Nevşehir'den geldi. Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altınışık, il genelinde kayısı ve bademlerin yüzde 50'sinin dondan zarar gördüğünü açıkladı.

BURSA'DA 50 BİN TON ŞEFTALİ ZARAR GÖRDÜ

Bursa'da da bu yıl erken çiçek açan şeftali, zeytin ve erik ağaçlarını don ve kırağı vurdu.

Yılda 100 bin ton şeftali yetişen Bursa ovasında bu yıl rekoltede yüzde 50 azalma olabileceği tahmin ediliyor. Şeftalide bazı bölgelerde zarar yüzde 20 olarak tespit edilirken, bazı bölgelerde bu zararın yüzde 80'lere ulaştığı belirlendi.

Osmangazi Ziraat Odası Başkanı Hakan Ekim, "2016 Ocak ayı başlarında başlayan soğuklar çiçek gözlerimizi yakmıştı. Mart ayının 17'sini 18'ine bağlayan gece eksi 5'i gören soğuklardan dolayı meyve ağaçlarında ikinci bir hasar daha olduğunu tespit ettik. Mudanya'da sofralık zeytinde büyük hasarl var. Zeytinde de rekolte kaybı yaşanacak. Erik bahçelerini gezdiğimizde, erik ağaçlarının da soğuktan etkilenerek zarar gördüğünü tespit ettik” dedi.

MERSİN MUT'TA KAYISIYI DON VURDU

Geçtiğimiz hafta da Mersin'in Mut İlçesi dahil yurdun farklı bölgelerinden don haberi gelmişti.

Türkiye'nin sofralık kayısı ihracatının yüzde 80'ini üreten Mut'ta, kayısı üreticilerinin korktuğu başına geldi. Gece hava sıcaklığının sıfırın altında seyretmesi ile Göksu Irmağı kenarındaki bölgede erken çiçek açan kayısıyı don vurdu.

Mut Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik, “90 bin ton rekolte beklentimiz vardı bunun yüzde 15'i civarında dondan etkilenen kayısılarımız var” dedi.

ADIYAMAN BADEM ZARAR GÖRDÜ

Adıyaman da geçtiğimiz günlerde yaşanan don olayından mağdur oldu. Kahta Sert Kabuklu Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Sena Yıldırım, badem üretim alanı bakımından Türkiye’de il bazında Adıyaman’ın 28 bin dekar ile Türkiye birincisi olduğunu hatırlatırken, üç gece boyunca yaşanan dondan dolayı çiçeklerinin yüzde 80'nin zarar gördüğünü söyledi.

GİRESUN'DA SERT RÜZGAR FINDIKTA HASAR YARATTI

Giresun'da ise haftasonu gece etkili olan kuvvetli rüzgar fındık bahçelerinde hasara yol açtı. Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, "Fındıkta en riskli ay olan Mart ayı kendisini ciddi anlamda hissettirdi, zirai dondan sonra fındığımızı şimdi de fırtına vurdu. Geçtiğimiz günlerde etkili olan kar yağışı ve soğuk hava zirai don hasarına neden oldu. Hasarın boyutu yetkililer tarafından inceleniyor” dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlükleri ekipleri de don olaylarının yaşandığı bölgelerde hasar tespit çalışmaları yapıyor.

Yukarı

Business HT×