Dünya turizm ve seyahat sektörü, geçen yıl küresel ekonomik belirsizlik ve zorluklara rağmen doğrudan ve dolaylı olarak 7,2 milyon kişiye iş imkanı yarattı.
Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi (WTTC) tarafından hazırlanan rapora göre, bölgesel veya ülkeler bazında, terör saldırıları, salgın hastalıklar, ekonomideki dalgalanma ve bölgesel zorluklara rağmen sektörün küresel seviyede ilerlemesi devam ediyor.
Güvenlik konuları, sınır politikaları, benzin fiyatları ve dövizdeki durumun, sektörü 2016 ve sonraki yıllarda da etkilemeye devam edeceği belirtiliyor.
Sektör, geçen yıl doğrudan ve dolaylı olmak üzere toplam 7,2 milyon kişiye istihdam imkanı verdi. Sektördeki istihdam oranı yüzde 2,6 artarak, çalışan sayısı 284 milyona ulaştı. Her 11 çalışandan 1'i turizm ve seyahat sektöründe istihdam edildi.
Raporda, 184 ülkeden 127'sinde sektörel büyümenin yaşandığına dikkat çekildi.
Rapora göre seyahat ve turizm sektöründe Güneydoğu Asya yüzde 7,9, Güney Asya yüzde 7,4, Ortadoğu yüzde 5,9, Karayipler yüzde 51, Sahraaltı Afrikası yüzde 3,3, Kuzey Amerika yüzde 3,1, Avrupa yüzde 2,5, Kuzeydoğu Asya yüzde 2,1, Latin Amerika yüzde 1,5, Kuzey Afrika ise yüzde 1,4 oranında büyüme kaydetti.
Asya kıtasının ise son 10 yıllık dönemde düzenli olarak sektörde en hızlı büyüyen bölge olduğu raporda yer aldı.
Bu yıl için sektördeki büyümede geçen yıla göre yavaşlama seyrinin gözlendiği, şu an için tahminlerin sektörde yüzde 3,5'lik bir büyümeye işaret ettiği raporda yer aldı. Bu düşüşe rağmen, sektörün son altı yıllık küresel ekonomik büyümesinin bu yıl da devam edeceği beklentisi ise korunuyor.
2026 yılına kadar turizm ve seyahat sektöründe çalışan sayısının 370 milyona ulaşması, her 9 istihdamdan 1'inin sektörden olması öngörülüyor. Gelecek 10 yıl içerisinde sektörün ortalama büyümesinin yüzde 4 'e ulaşması bekleniyor.