BIST 100 9.548,09 % -1,36
USD/TRY 32,5048 % 0,23
EUR/TRY 34,5654 % 0,29
Piyasalar
9.548,09
% -1,36
32,5048
% 0,23
34,5654
% 0,29
1,0622
% -0,02
45,59
0,97
2.389,49
% 0,26
90,03
% -0,08
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Faiz indirimi Başçı'dan güvercin bir veda mı?

Merkez Bankası'nın faiz koridorunun üst bandında yaptığı indirim, önümüzdeki ay yapılacak atamalar açısından bir mesaj olabilir mi?

Faiz indirimi Başçı'dan güvercin bir veda mı?
BUSINESSHT 24 03 2016, 16:41

Merkez Bankası, faiz koridorunun üst bandında indirime giderek sadeleşme sürecini resmen başlattı ve Türk para politikasında yeni bir dönemin başlangıcının ilk adımını attı.

Ancak bugünün bir başka önemi daha vardı: Bu toplantı görev süresi 19 Nisan'da dolacak Başkan Erdem Başçı'nın yeniden atanmaması halinde Başçı başkanlığında gerçekleşen son PPK toplantısı olmuş olabilir.

Yeni dönemde başkanın kim olabileceğine dair resmi kaynaklardan hiçbir açıklama gelmezken, bugüne kadar Başçı'nın konuyla ilgili söylediği tek şey, "Görev verilirse kaçmam" oldu.

Devam edip etmeyeceğine ilişkin belirsizlik sürerken başkandan gelen bu faiz indirimi de analistler tarafından farklı şekillerde yorumlandı. 

BİR SONRAKİ BAŞKANIN ÖNÜ MÜ AÇILDI?

TEB Ekonomisti Selim Çakır "Başkan Başçı'dan güvercin bir veda" başlıklı raporunda, yönetim değişikliğinin koridorun üst bandında yapılan indirimin zamanlamasında bir rol oynamış olabileceğini söyledi.

"Bugünkü karar Başkan Başçı'nın TCMB başkanlığına devam edeceği yönünde bir sinyal olarak algılanabilir" diyen ekonomist, "Hangi oranda olursa olsun, alınan karar yeni gelebilecek başkanın hayatını daha da zorlaştırmış oldu; çünkü yeni başkanın indirim döngüsünü devam ettirmekten başka çaresi kalmayacak ve muhtemelen lirada görülebilecek olası bir satışın sorumluluğunu alacak" dedi.

JPMorgan analisti Yarkın Cebeci de karar sonrası yayınladığı raporda, bugünkü kararla Başçı'nın şartlar uygun olduğunda faizleri indirebileceğini gösterdiğini ve bazı piyasa oyuncularına göre bu durumun yeniden atanma şansını artırdığını belirtti.

Ekonomist Haluk Bürümcekçi ise, "Erdem Başçı kendisinin göreve devam edip etmeyeceğini bilmiyoruz ama bu kararla göreve kim gelecekse onun önünü açmış oldu. Başçı başkanlığa devam edecekse bu indirimlere ölçülü bir şekilde devam edecektir. Ama yeni bir başkan geliyorsa belki daha agresif  bir indirim olabilir" dedi. 

Bloomberg News'ün hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek' yatırımcılar tarafından ortodoks olarak görülen bir ismin başkan olmasını istiyor. Ancak daha düşük faiz politikası izleyecek bir adaydan yana olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a henüz bir isim sunulmuş değil. Haberde Erdoğan döneminde atanmaları nedeniyle başbakanın Para Politikası Kurulu (PPK) üyeleri Murat Çetinkaya ve Ahmet Faruk Aysan'ın başkanlığını destekleyebileceği belirtiliyor. 

Yukarı

Business HT×