BIST 100 10.045,74 % -0,37
USD/TRY 32,4877 % 0,20
EUR/TRY 34,8165 % 0,01
Piyasalar
10.045,74
% -0,37
32,4877
% 0,20
34,8165
% 0,01
1,0717
% 0,04
44,49
0,15
2.319,56
% 1,46
83,57
% -3,20
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Borsa İstanbul için teknik kıyamet alametleri

Teknik analizler, bu yılın en iyi performans gösteren piyasalarından olan BIST'te düşüş olabileceğini işaret ediyor

Borsa İstanbul için teknik kıyamet alametleri
BLOOMBERG NEWS* 24 03 2016, 14:56

Teknik analistler tarafından takip edilen bazı göstergelere göre, bu yılın en iyi performans gösteren hisse senedi piyasalarından biri olan Borsa İstanbul (BIST) yönünü aşağı çeviriyor olabilir.

2014 yılının ortalarından bu yana görülen en iyi sekiz haftalık performansı yaşayan BIST 100 Endeksi'nde yükseliş, siyasi kavgalar, terör ve yüksek enflasyonla mücadelenin etkisiyle tekleme sinyalleri veriyor.

“Geçtiğimiz haftalardaki yükselişin ardındaki esas neden, gelişen piyasalara yönelik olumlu küresel algıydı” diyen Deniz Yatırım Menkul Kıymetler'den Gülşen Ayaz, “Risk iştahındaki artışı tetikleyen unsurlar kaybolmaya başladı ve yatırımcı dikkati hisse senetlerinde artan riskler gibi yurtiçi olaylara odaklandı” dedi. 

İşte BIST 100 için artan karamsar göstergeler: 

Endekslerin yönünü anlamak için en sık kullanılan teknik göstegelerden biri iki hareketli ortalama arasındaki ilişkiyi izleyen "hareketli ortalamanın yakınsaması ıraksaması" (MACD) göstergesi. Ve MACD göstergesine göre, endeksteki yükseliş ivme kaybediyor.

MACD analizi uzun ve kısa vadeli hareketli ortalamalar arasındaki farkın haritasını çıkarıyor ve dönüm noktalarını tespit etmek için bu “sinyal çizgisi” denilen çizginin hareketli ortalamasını kullanıyor.

Aşağıdaki grafik de endeksin ayı seviyelere yaklaştığını ve geçmişte aynı şey olduğunda nasıl hareket ettiğini gösteriyor.

 

Aynı gösterge, endeksteki hisselerin ne kadarının yakın zamanda "al" ne kadarının "sat" sinyali olduğunu anlamak için de kullanılıyor. 7 Mart'tan bu yana karamsar sinyaller iyimserleri geçmiş durumda.

 

Endeksteki ralliye bakıldığında pek çok hissenin 50 günlük hareketli ortalamalarının üzerinde işlem görmesi şaşırtıcı değil. Geçen hafta hisselerin yüzde 94'ü ortalamanın üzerindeydi. Ancak geçmiş performanslara bakıldığında bu durum da çok hayra alamet olmayabilir.

 

Teknik analistlerin hisse senetlerinde ve endekslerde takp ettiği bir diğer endeks de RSI, yani göreli güç göstergesi.

RSI göstergesinde 70 seviyesinin üzerine çıkılması aşırı alış bölgesine, 30 seviyesinin altına inilmesi ise aşırı satış bölgesine girildiği anlamına geliyor.

 

Ancak hisse senetleri genellikle iki tarafta da uzun süre kalmaz. Çizginin dipten 30 seviyesinin üzerine yükselmesi yülseliş sinyali olarak görülür. Benzer şekilde 70 seviyesinin altına gerilemesi düşüş sinyali olarak görülür. BIST 100 endeksinde olan da tam olarak bu.

Fibonacci düzeltme çizgileri bir hisse senedinin dip seviyeden zirve seviyeye kadar kaybının yüzde kaçını geri aldığını gösterir. Bazı yüzde seviyeleri destek ve direnç seviyeleri olmaya yatkındır, bu nedenle bu seviyeler önemlidir. Türkiye hisse senedi endeksi bu seviyelerden biri olan yüzde 61.8 seviyesinin altına düştü ve şindi yüzde 50'yi test ediyor. Son yükselişte göstergeyi aşağı yönlü bir trende doğru iterken, direnç noktası olarak işlev görüyor. 

Yukarı

Business HT×