BIST 100 9.524,59 % -0,06
USD/TRY 32,6009 % 0,22
EUR/TRY 34,7194 % 0,10
Piyasalar
9.524,59
% -0,06
32,6009
% 0,22
34,7194
% 0,10
1,0634
% -0,09
45,49
0,00
2.381,03
% 0,08
88,31
% 1,38
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

RenCap'tan faiz yorumu: Politikacılar için düşür, piyasalar için artır

Renaissance Capital TCMB'nin yarın vereceği faiz kararına ilişkin "politikacılar için faiz indir, piyasalar için faiz artır" başlığı kullanıldı

RenCap'tan faiz yorumu: Politikacılar için düşür, piyasalar için artır
BLOOMBERG NEWS* 23 03 2016, 12:54

Renaissance Capital (RenCap) küresel araştırma birimi direktörü Michael Harris'in de aralarında bulunduğu analistlerin kaleme aldığı raporda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yarın vereceği faiz kararına ilişkin "politikacılar için faiz indir, piyasalar için faiz artır" başlığı kullanıldı.

RenCap, TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın görev süresi sona ermeden önceki son toplantı öncesinde, Ankara'da Başçı'nın faizleri indirmesine ilişkin taleplerin daha çok dile getirildiğini söyledi. RenCap, böyle bir durumda Başçı'nın, hem bir sonraki TCMB Başkanı'nın ekonomik veriler değişene kadar sabit kalabileceğine ilişkin piyasa kabulünü sağlayacak hem de Ankara'ya yeterli genişlemeci manşetler vererek belki de yeni bir Başçı döneminin önünü açacak bir hamle yapması gerektiğini ifade etti.

Raporda, TCMB'nin alışılmışın dışında bir politika olan faiz koridorunu son bir yıldır muhtemelen politik baskılar nedeniyle verimsiz bir şekilde sürdürdüğü ifadesine yer verilirken, "Politika faizi mevcut ve tahmin edilen TÜFE'nin oldukça altında olsa da, faiz indirilmesine yönelik baskılar artıyor" denildi.

RenCap, TCMB'nin ideal şartlarda 1-2 ay daha veri görmesi gerektiğini ancak, TCMB'ye yapısal olarak zarar veren politik baskıyı azaltmak ve görevi devralacak yeni MB Başkanı'na yarım kalmış bir görev teslim etmemek açısından Mart'ta bir hamle yapılmasında fayda gördüğünü söyledi.

RenCap, bunun için TCMB'nin faiz koridorunun karmaşıklığını kullanmasını önerdi.

Ekonomistlerin önemli kısmı Merkez Bankası'nın yarınki toplantıda faiz oranlarında ve para politikasında herhangi bir değişiklik yapmayacağını beklerken, faiz koridorunun üst bandında indirim bekleyen ekonomistler de bulunuyor.  

Toplantı öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın danışmanları Yiğit Bulut, Cemil Ertem ve Bülent Gedikli'den de Merkez Bankası'nın bu toplantıda üst bantta indirime gitmesi gerektiği ve gidebileceğine dair açıklamalar gelmişti.

----

*Bloomberght.com editörleri tarafından hazırlanmıştır.

Yukarı

Business HT×