BIST 100 9.715,32 % -0,07
USD/TRY 32,5516 % -0,05
EUR/TRY 34,8772 % 0,07
Piyasalar
9.706,96
% -0,16
32,5512
% -0,05
34,8920
% 0,11
1,0691
% -0,07
44,84
-0,51
2.318,21
% 0,09
87,55
% -0,55
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Obama'nın Küba ziyaretinin kazananı: Silikon Vadisi

"Obama gelse de, sosyalizmden vazgeçmeyiz" diyen Küba yönetimi, elini uzattığı kapitalizme kolunu çoktan kaptırmış olabilir

Obama'nın Küba ziyaretinin kazananı: Silikon Vadisi
BLOOMBERG NEWS 23 03 2016, 11:55

Geçtiğimiz günlerde sadece iki ülke açısından değil, dünya için de tarihi bir gün yaşandı. 88 yıl aradan sonra ilk kez bir ABD Başkanı görevdeyken Küba'yı ziyaret etti. 

Mevzu bahis 'tarihi' önemde bir ziyaret olunca, ziyarete dair hemen her kare dünya basınında geniş yer buldu. Bulmaya da devam ediyor. Ancak bol Obama'lı kareler arasında tabir-i caizse kaynayıp giden önemli bir kareye dikkat çekmekte fayda var: O karede, Obama'nın beraberindeki Silikon Vadisi heyeti yer alıyor.

Aralarında Google'ın çatı şirketi Alphabet, Airbnb, PayPal, Priceline Group, Stripe ve Xerox gibi şirketlerin yöneticilerinin de bulunduğu Silikon Vadisi temsilcileri, Küba ziyareti sırasında Obama'ya eşlik etti.

Heyetin bir numaralı gündem maddesi para transferleri. İki ülke arasındaki para transferini kısıtlayıcı uygulamalar, ısınan ilişkilerle birlikte çözülmesi gereken en önemli konu olarak görülüyor. Geçtiğimiz Pazartesi günü konuşan PayPal CEO'su Dan Schulman, bu yıl itibarıyla Paypal'ın iştiraki Xoom üzerinden Kübalılar için para transferi hizmeti vermeye başlayacaklarını söyledi.  

ABD verilerine göre, Amerikalılar her yıl Kübalılara 2 milyar dolar para gönderiyor. Amerikalıların en çok para gönderdiği ülke olan Meksika'nın ardından Küba, ABD para transferi listesinde 10. sırada yer alıyor. Bloomberg'in hesaplamalarına göre Kübalıların para transferlerinden sağlanacak gelirin toplamda 147 milyon doları bulması bekleniyor.

Bu rakam PayPal'ın yıllık gelirini yüzde 1,5 oranında artırabilir. Tabi tüm parayı PayPal'ın alacağını sanmayın. Xoom, Küba'daki operasyonu Western Union ile birlikte yürüteceğinden, elde edilecek gelirin tek sahibi PayPal olmayacak.

Bitcoin girişimcileri ise ABD-Küba arasında gerçekleştirdikleri ilk işlemi, geçtiğimiz günlerde kutladılar bile. 

Dünyanın en büyük 67. ekonomisi olan Küba, yalnızca teknoloji değil, herhangi bir sektör için bile büyük lokma olmayabilir. 

Öte yandan dünyanın neredeyse en düşük penetrasyon oranına sahip olması, internete erişimin çoğunlukla kamuya açık alanlardan sağlanması gibi çok sayıda handikap, Silikon Vadisi'nin göz kamaştıran hızını Küba'da oldukça yavaşlatabilir. 

İnternete erişimin yaygınlaştırılması amacıyla Google'ı tabiri caizse göreve çağıran Obama'ya Google Küba temsilcisi Brett Perlmutter tarafından verilen "Henüz çok başındalar" cevabı durumu özetliyor. Altyapısal sorunlar çözülse dahi, Google gibi teknoloji şirketleri iki ülkenin birbirinden farklı yaklaşımlarına nasıl uyum sağlayacaklarına karar vermek zorunda kalacak. 

 

 

Yukarı

Business HT×