BIST 100 9.915,62 % 2,05
USD/TRY 32,4565 % -0,25
EUR/TRY 34,7495 % -0,64
Piyasalar
9.915,62
% 2,05
32,4565
% -0,25
34,7495
% -0,64
1,0697
% -0,31
44,70
-0,19
2.333,29
% 0,04
89,40
% 0,44
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

El-Erian: Saldırıları uzun dönemde fiyatlamak zorlaşıyor

Allianz'ın Baş Ekonomi Danışmanı Muhammed El-Erian, piyasaların Brüksel saldırılarına kısa dönemde sakin tepki verdiğini ancak uzun dönemde jeopolitik düzenin değişmesi ve aşırı sağın yükselmesi gibi gelişmeleri fiyatlamanın kolay olmayacağını söyledi

El-Erian: Saldırıları uzun dönemde fiyatlamak zorlaşıyor
BLOOMBERG NEWS 23 03 2016, 09:44

Belçika'nın başkenti Brüksel'de dün meydana gelen ve 30'dan fazla insanın yaşamını yitirdiği intihar saldırıları Avrupa hisselerini de olumsuz etkiledi. Havayolları ve otel sektörü hisseleri patlamaların ardından yüzde 2'den fazla değer kaybetti.

Bloomberg köşe yazarı ve Allianz'ın Baş Ekonomi Danışmanı Muhammed El-Erian'a göre ise piyasalar, bu gibi trajedilerden dersler çıkarmış olduğu için Brüksel saldırılarına verilen ilk tepki sakin ve olguncaydı. Ancak ünlü ekonomist, küresel ekonomiyi etkileyecek olağandışı siyasi gelişmeler gibi uzun dönemli etkilerin fiyatlanmasının piyasalar için giderek zorlaştığını söyledi.

"Sektörler seviyesinde yatırımcılar ve traderların da tepkisi son derece olgundu" diyen El-Erian'a göre piyasalarda salı günkü fiyat hareketliliği dikkate değer bir farklılığa sahip. Çünkü seyahat hisseleri düşüş gösterse de sağlık ve teknoloji hisseleri yüksek performans gösterdi.

El- Erian, Bloomberg' için kaleme aldığı yazısında "Piyasalar, kısa dönemde rasyonel cevap vermiş olsa da gelecekte ne olacağı ile ilgili büyük bir belirsizlik olabilir. Bu belirsizliği tahmin etmek ve fiyatlamak kolay değil" ifadelerini kullandı.

Patlamaların makroekonomik etkilerinin de sınırlı olabileceğini söyleyen El-Erian, Londra, Madrid, Paris saldırılarının da gayrisafi yurtiçi hasılaya etkisinin sınırılı ve geçici olduğunu belirtiyor.

"ASIL ENDİŞE ULUS DEVLETLER DEĞİL ULUSLAŞMAMIŞ YAPILAR"

El-Erian'ın asıl endişesi ise ulus-devletlerin değil "uluslaşmamış" yapılaşmaların neden olacağı jeopolitik gelişmelerden ulusal politikaların nasıl etkileneceği yönünde:

"Bu gibi değişimler ekonomi politikaları, büyüme ve şirket kazançaları için de bazı sonuçlar doğuracaktır. Brüksel saldırıları, Atlantik'in her iki yakasında da geleneksel ve yerleşik olmayan siyasi hareketleri tetikleyecektir. Kıta Avrupası'nda bu, Danimarka ve Fransa'da olduğu gibi aşırı sağ partilerin güçlenmesi olarak gösterebilir. İngiltere'de Avrupa Birliği'nden ayrılmak isteyen göçmen karşıtı grupları teşvik edebilir. ABD'de ise Donald Trump'a desteği artırabilir"

Bu gelişmelerin henüz son şeklini almadığını söyleyen El-Erian, Brüksel saldırılarının bu tip senaryolara bir adım daha yaklaştırdığını ifade ediyor. Geleneksel partilerin rolünün giderek karmaşık bir hâl aldığını söyleyen ABD'li ekonomist, Merkez Bankalarının bile geniş kapsamlı bir politik yaklaşıma sahip olması gerektiğini belirtiyor.

 

Yukarı

Business HT×