BIST 100 9.732,73 % 0,91
USD/TRY 32,5058 % -0,15
EUR/TRY 34,7649 % -0,28
Piyasalar
9.732,73
% 0,91
32,5058
% -0,15
34,7649
% -0,28
1,0682
% -0,18
45,35
0,00
2.319,04
% -0,13
88,09
% -0,37
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Merkez Bankası sadeleşmesi ne kadar fiyatlanıyor?

Merkez Bankası'nın Perşembe günü faiz koridorunun üst bandında olası bir indirime gitmesi, piyasaların yönünü nasıl etkileyecek?

Merkez Bankası sadeleşmesi ne kadar fiyatlanıyor?
BUSINESSHT 22 03 2016, 15:38

Avrupa Merkez Bankası'nın genişleyici, Fed'in güvercin mesajlar verdiği toplantılarının ardından gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Perşembe günü yapılacak toplantısına çevrildi. 

Ekonomistlerin önemli kısmı Merkez Bankası'nın faiz oranlarında ve para politikasında herhangi bir değişiklik yapmayacağını beklerken, faiz koridorunun üst bandında indirim bekleyen ekonomistler de bulunuyor.  

Ekonomistler Merkez Bankası'nın faiz koridoru üst bandında indirime gitmesinin fiyatlamaların içine bir ölçüde de olsa girdiği görüşünde. İş Yatırım Araştırma Müdürü Emre Sezan bono tarafında görülen yükselişin nedeninin üst bantta indirim beklentisi olduğuna dikkat çekti. Deniz Yatırım Ekonomisti Özlem Derici'ye göre de tam olarak fiyatlanmasa da Merkez Bankası'nın sadeleşmeye bu toplantıda başlayacağı beklentisi söz konusu. 

Derici, "Ben de bu toplantıda koridorun üst bandında indirim bekleyenlerdenim. Fakat Brüksel patlamaları sonrasında jeopolitik riskler dolayısıyla sadeleşme bir sonraki aya ertelenebilir" dedi.

SADELEŞME BAŞLARSA KUR 2,90'A GİDEBİLİR 

Ekonomistler tam olarak fiyatlanmayan sadeleşme adımının bu toplantıda gelmesi ile Türk Lirası'nın ters bir etki göreceği görüşünde. Emre Sezan, sadeleşmenin bu toplantıda başlamasının erken olacağını düşündüklerini, böyle bir adım atılması durumunda Türk Lirası'nın da etki göreceğini ifade etti.

TEB Yatırım Ekonomisti Selim Çakır da enflasyon ve Merkez Bankası'nın net uluslararası rezervlerinde yaşanan erozyon dikkate alındığında faiz koridorunun üst bandındaki bir indirimin hata olacağını ifade etti.

Özlem Derici ise bankanın üst bantta indirim kararı almasıyla dolar kurunda 2,90'a doğru bir hareket görülebileceğini öngördü. Dolar kuru Fed'in güvercin mesajları sonrasında 2,85'in altına kadar gerilemişti. BloombergHT yayınına katılan Commerzbank analisti Tatha Ghose Merkez Bankası'nın para politikasında herhangi bir değişiklik beklemediğini söylerken dolar/TL paritesinin 6 ay içinde 3,00 seviyesine geleceğini tahmin ettiklerini ifade etti. 

10 YILLIK TAHVİL FAİZİ YÜZDE 10'LARA GİDEBİLİR

Ekonomistler Merkez Bankası'nın Perşembe günü sadeleşmeye başlamasını açıklamasının faiz tarafında da etkili olacağını belirtti. Emre Sezan, Merkez Bankası'nın üst bantta indirime gitmesi ile tahvil tarafında da satışların gelebileceğini söyledi. Sezan, "Sadeleşme adımı fon girişlerinin olduğu, enflasyonda düşüş eğiliminin görüldüğü bir ortamda gerçekleşirse piyasada sert bir etki yaratmaz. Fakat erken gerçekleşirse piyasada bir tepki görülebilir" değerlendirmesini yaptı.

Özlem Derici de sadeleşme adımının başlamasıyla 10 yıllık tahvil faizlerinin yüzde 10'lara yol almasının mümkün olduğuna dikkat çekti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz kararı Perşembe günü saat 14:00'da açıklanacak.

  

Yukarı

Business HT×