BIST 100 8.974,66 % 1,91
USD/TRY 32,3289 % 0,11
EUR/TRY 35,0284 % -0,12
Piyasalar
8.970,33
% 1,86
32,3289
% 0,11
35,0284
% -0,12
1,0776
% -0,48
47,54
-0,39
2.198,21
% 0,16
86,54
% 0,52
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Fed, Trump'tan çekindiği için mi güvercinleşti?

Saxobank ekonomisti John J. Hardy'ye göre Fed'in güvercin tavrının nedenlerinden biri Trump'ın başkan seçilmesi olasılığı

Fed, Trump'tan çekindiği için mi güvercinleşti?
BUSINESSHT 21 03 2016, 09:30

Saxo Bank ekonomistlerinden John J. Hardy, Fed'in kararının piyasadaki beklentiler ile örtüşmediğine dikkat çekti. FED'in güvercin yaklaşımının nedenlerine değinen Hardy, yaklaşan ABD başkanlık seçimlerinin piyasaya etkilerinin bu kararı etkilemiş olabileceğine ve yanılma olasılığını ortadan kaldırmak için FED'in piyasa verileri ve finansal koşullardaki ani iyileşmeye temkinli yaklaştığına dikkat çekti.

John J. Hardy, Amerikan Merkez Bankası FED'in faizler konusunda aldığı kararı 'güvercinimsi' olarak nitelendirdi. Bu kararın piyasaların beklentisini karşılamadığını belirten Hardy, bunun nedenlerine değinerek şu açıklamayı yaptı:

"Geçtiğimiz Aralık'taki ilk faiz artışına yönelik talihsiz açıklamaları sonucu yarattığı kararsız ilerleme girişimlerinden sonra, Fed'in kristal küresi olmadığını hepimiz biliyoruz. Alınan bu güvercinimsi kararın arkasındaki nedenleri çok iyi analiz etmemiz gerekiyor. Öncelikle FED, yanılma kaygısıyla piyasalara temkinli yaklaşmış olabilir. Piyasalara her zaman biraz temkinli yaklaşımı da anlayışla karşılayabiliriz. Ancak bu, aynı zamanda Richard Koo'nun 'Parasal Gevşeme Tuzağı'nın kabulüdür. Yani bir kere parasal gevşeme ve sıfır faiz politikası uyguladığınızda, bir daha varlıklara zarar vermeden ve yeni bir gerileme dönemini tetiklemeden işin içinden asla çıkamazsınız."

Bu açıklamanın ardında yatan ikinci nedeni ise, FED'in kasım ayındaki ABD başkanlık seçimine odaklanması olduğunu belirten Hardy, "FED'in, -çok sıkı para politikasının siyasi istikrar risklerinin, fazla gevşek bir politikanın risklerinden çok daha büyük olduğundan korkarak- hiçbir şey yapmamasıdır. Başkan olması durumunda bunu, Trump'ın düzene, statükoya karşı zaferi olarak da okuyabiliriz. FOMC elbette bunu açıkça ifade etmeyecektir, fakat FED Trump'ın başkan seçilmesinden, üsttelik bu gerçekleşirse, 2018'de FED Başkanı Janet Yellen'in yerine kimi atayacağından bayağı korkmuş olmalı" dedi.

John J. Hardy, FED açıklamasının ardında yatan bir başka nedenin, G20 toplantısı sonrasında çıkan kararlar olduğunu, bu kararların, ülkeleri rekabet devalüasyonuna girmeme doğrultusunda hareket etmeye yönlendirdiğini, Japon Merkez Bankası toplantısından gelen bilgilerin de bu argümanı desteklediğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "FED, kendi politikasının gelişmekte olan ülkelerin piyasaları, özellikle de Çin için uygun olup olmadığını belki de daha dikkatle değerlendiriyordur; belki de açıklamalarının olası global sonuçları üzerinde fikrini değiştirmiştir.

"Bu ekonomileri çökerten aşırı sıkı politika ABD büyüme beklentilerinde geri dönüş riski getirir. Elbette bu, aynı zamanda FED'in kendi ülkesinde koşulların iyice ısınmasına izin verme riskini aldığı anlamına da gelir. Önceki FED Minneapolis Başkanı ve ünlü güvercin Kocherlakota yakın tarihli bir makalede, 'Çin hakkında kaygılanmanın gerçek nedeni ABD ve Çin'in fiili bir kur ittifakı içinde olmaları ve dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki bu kur ittifakının sona ermemesi için çok dikkatle yürümeliyiz' diyerek aslında hepimize bunun ipuçlarını vermişti. Her durumda önümüzdeki dönemde kısa vadede ABD dolarının düşüklüğü sürecek."

Yukarı

Business HT×