BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

İş Bankası'ndan "akaryakıt kaçakçılığı davası" haberlerine açıklama

İş Bankası, yöneticilerine yönelik akaryakıt kaçakçılığı iddialarına yanıt verdi

İş Bankası'ndan "akaryakıt kaçakçılığı davası" haberlerine açıklama
BUSINESSHT 17 03 2016, 14:14

İş Bankası, bankanın Petrol Ofisi'nde (POAŞ) hissedar olduğu döneme ilişkin basında yer alan ve hukuki zemini olmayan iddialarla ilgili kendilerine ulaşmış resmi bir tebligat bulunmadığını, banka ve yöneticilerinin haklarının korunması için hukuki yola başvuracağını açıkladı.

Anadolu Ajansı, bugün Petrol Ofisi'ne ilişkinsoruşturma kapsamında Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan ve İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince'nin akaryakıt kaçakçılığı ve örgüt liderliği iddialarıyla 23 yıla kadar hapislerinin istendiğini belirtti.

İş Bankası tarafından KAP'a yapılan açıklamada, bazı basın organlarında yer alan haberlerde, İş Bankası'nın POAŞ'ta hissedar olduğu 2001-2005 dönemini de içeren 2001-2007 yılları arasında POAŞ yönetim kurulunda görev yapmış olan üyeler ile bazı üst düzey yöneticiler hakkında POAŞ'ın akaryakıt ithalat işlemlerinin bir bölümüne ilişkin bir iddianame hazırlandığı ve dava açılması talebinde bulunulduğu bilgisine yer verildiği belirtildi.

Söz konusu haberlerde, bankanın yönetim kurulu başkanı ve belirtilen dönemde POAŞ yönetim kurulunda görev almış olan bazı üst düzey yöneticilerimizin isimleri de yer aldığına dikkat çekilen açıklamada, "Konuya ilişkin olarak, halen bankamıza ulaşmış herhangi bir resmi tebligat bulunmamaktadır" denildi.

İlgili dönemde de halka açık bir şirket olan POAŞ'ın faaliyetlerinin kamu kurumlarının denetimine tabi olduğu belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

"Söz konusu haberlerde yer alan Bankamız Yönetim Kurulu Başkanı ve yöneticilerine yönelik iddialar hukuki bir zemine dayanmadığı ve gerçeği yansıtmadığından bankamız yöneticileri ile bankamızın yasal haklarının korunması için her türlü hukuki tedbire başvurulacağı hususunu kamuoyunun bilgisine sunarız."

PETROL OFİSİ SORUŞTURMASI

AA'nın haberine göre, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, Petrol Ofisi'nde (POAŞ) 2001-2008 yılları arasında akaryakıt kaçakçılığı yapıldığı iddiasına ilişkin yürütülen soruşturma tamamlandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca yürütülen, Petrol Ofisi'nde (POAŞ) 2001-2008 yılları arasında örgütlü bir şekilde akaryakıt kaçakçılığı yapıldığı iddiasına ilişkin soruşturma tamamlandı.

Aralarında işadamı Aydın Doğan, Ersin Özince, Hanzade Doğan Boyner, İmre Barmanbek'in de bulunduğu 47 şüpheli hakkında hazırlanan iddianamede, şüphelilerin ''kaçakçılıkla mücadele kanununa muhalefet'', ''resmi belgede sahtecilik'', ''suç işlemek amacıyla örgüt kurmak'' ve ''örgüte üye olmak'' suçlarından hapis cezasına çarptırılmaları istendi.

Doğan ve Özince hakkında ''suç işlemek amacıyla örgüt kurmak'', "kaçakçılıkla mücadele kanununa muhalefet'' ve "resmi belgede sahtecilik'' suçlarından 8,5 yıldan 24,5 yıla kadar ayrı ayrı hapis cezası istenen iddianamede, diğer 45 şüpheli hakkında ise ''örgüte üye olmak'' ile diğer suçlardan hapis cezası ile cezalandırılmaları talep edildi.

Hazırlanan iddianame, İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Mahkeme heyeti, iddianamenin kabulüne karar verirse 47 şüpheli önümüzdeki günlerde hakim karşısına çıkacak.

SORUŞTURMANIN GEÇMİŞİ

Petrol Ofisi'nde (POAŞ) Doğan grubunun hakim olduğu 2001-2008 yılları arasında örgütlü bir şekilde akaryakıt kaçakçılığı yapıldığı iddiası üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca soruşturma başlatılmıştı. Soruşturma kapsamında, Aydın Doğan, Hanzade Doğan Boyner ile bazı şüpheliler geçtiğimiz yıl savcılığa gelerek ''şüpheli'' sıfatıyla ifade vermişti.

HİSSELER SERT TEPKİ VERDİ

Söz konusu haberlerden sonra Doğan Holding hisseleri sert geriledi. Holdingin hisselerinde düşüş yüzde 5'i geçti. Doğan Holding hisseleri 14:25 itibariyle yüzde 3,5 kayıpla 0,54 TL seviyesine geldi. İş Bankası hisseleri ise haberlerden olumsuz etki görmedi. Bankanın hissesi 14:30 itibariyle yüzde 0,8 yukarıda.

Yukarı

Business HT×