BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Yatırım danışmanlığında bilim kurgu savaşları

Robotlar mı yoksa insanlar mı? Finans dünyası, en iyi yatırım danışmanının formülünü yeniden yazıyor."Robotlar karmaşık yatırım kararları alamaz" diyen finans devleri ise start up avına çıktı bile.

Yatırım danışmanlığında bilim kurgu savaşları
BUSİNESSHT 17 03 2016, 09:04

Goldman Sachs, bu hafta sessiz sedasız 'Honest Dollar' adlı Teksaslı küçük bir fintech firmasını satın aldı. 

Honest Dollar, her ne kadar öyle adlandırılmaktan hoşlanmasalar da, yeni nesil otomatik ve ucuz robot danışmanlar üzerine çalışan bir şirket.

Bu satın almayı dikkat çekici kılan ise, Goldman'ın hedef kitlesinde taksi sürücüleri ya da müteahhitler gibi meslek gruplarının yer almıyor oluşu. 

Profesyonellerin büyük montanlı işlemlere attığı bir dünyaya ait olan bu finans devinin, Teksaslı robot-danışmanlar üzerine çalışan küçük bir şirket ile ne gibi bir işi olabilir? 

Financial Times'tan John Grappe, finans dünyasının kapısındaki yeni bir devrime işaret ediyor. Pahalı danışmanlarla hisse senedi peşinde koşan yatırımcılar için işler artık çok daha kolay. Tek tuşla 1'den 10'a kadar derecelendirilmiş risk iştahını seçip, gelir gibi gerekli verileri girdikten sonra robot danışmanınızın sizi yönlendirdiği menkul kıymet piyasalarından alım-satım işlemlerini gerçekleştirmeniz artık mümkün. 

Bu konu üzerine hem ABD'de hem de İngiltere'de çalışan Betterment ve Wealthfront gibi çok sayıda start up var ve hızla büyüyorlar. Çok düşük ücretlerle -Morgan Stanley ve Bank of America Merrill Lynch gibi devlerin neredeyse dörtte bir fiyatına- yatırımcılara danışmanlık veriyorlar. 

Buna karşın daha komplike yatırım kararlarında robot danışmanların yetersiz kalabileceği görüşü de dile getiriliyor.

Özellikle de varlık yönetimi şirketleri tarafından. Tek bir şirkete 5 milyon dolar yatırmak istediğinizde işler kolay olabilir ancak üç farklı kıtada üç farklı piyasa işlemi yürütmek istiyorsanız elbette işler değişecektir. 

Geçtiğimiz Kasım ayında New York'ta bir konferansta konuşan Morgan Stanley CEO'su James Gorman, "Yanınızda oturarak sizinle birlikte çalışan ve karmaşık yatırım kararları almanıza yardımcı olan yatırımcılar bir yere gitmeyecek" dedi. 

Haklı olabilir. Tabi en çok da, pahalı bir yatırım danışmanını finanse edebilenler için. Peki ya küçük yatırımcı?

Yatırımcı tabanını genişletmek isteyen piyasalar için robot danışmanlar, daha fazla yatırımcı çekilmesi için bir avantaj olabilir. Goldman gibi devler start up kovalamaya başladığına göre küçük yatırımcıların potansiyeli azımsanacak gibi değil.

Öte yandan büyük işlem hacimlerinde ve karmaşık yatırım kararlarında 'en iyi danışman'ın robotlar mı yoksa yine insanlar mı olacağını zaman gösterecek. Maç doksan dakika ve finans dünyası henüz teknolojik devrimin başında.

Yukarı

Business HT×