BIST 100 9.524,59 % -0,06
USD/TRY 32,5691 % 0,12
EUR/TRY 34,7449 % 0,17
Piyasalar
9.524,59
% -0,06
32,5691
% 0,12
34,7449
% 0,17
1,0644
% 0,01
45,49
0,00
2.381,07
% 0,09
87,11
% -0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Eski Fed üyesi yazdı: Fed tahminlerinin altında yatan gizli mesaj

Eski Minneapolis Fed Başkanı Kocherlakota, Fed'in Çarşamba günkü kararını Bloomberg News'a değerlendirdi

Eski Fed üyesi yazdı: Fed tahminlerinin altında yatan gizli mesaj
BLOOMBERG NEWS* 17 03 2016, 07:54

Eski Minneapolis Fed Başkanı ve halen Rochester Üniversitesi profesörü Narayana Kocherlakota, Fed'in Çarşamba günkü karar ve açıklamasını Bloomberg News'a değerlendirdi.

Kocherlakota'nın değerlendirmesi şöyle;

Federal Reserve'ün (Fed) son ekonomik projeksiyonları, merkez bankasının politikalarını anlamak için önemli bir gizli mesaj içeriyor: Enflasyon, kısmen yetkililerin aslında onu tekrar yükseltmek istememelerinden dolayı, Fed'in hedefinin altında sıkışmış durumda.

Yılda dört kez yayınlanan Ekonomik Projeksiyonlar Özeri'nin gerçek dünya hakkında tahminleri içermediğinin farkına varmak önemli. Bunun yerine, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) her bir üyesinden, para politikasının kontrolünün tamemen kendisinde olduğu varsayımıyla hareket etmesi isteniyor. Bu varsayım altında, üyeler, ekonominin nasıl gelişeceğine ilişkin kendi temel değerlendirmelerini sunuyorlar.

Eğer, örneğin, Fed'in faiz oranını çok düşük tuttuğunu söyleyen para politikası şahiniyseniz, ekonomik tahmininiz aşırı enflasyonu içerebilir. Ancak projeksiyonunuzda, kendi politikanızı seçmeniz gerekir. Bu nedenle bildirdiğiniz tahmin aslında beklediğiniz sonucu değil, enflasyonu kontrol altında tutmak için gerektiğini düşündüğünüz daha yüksek faiz oranını içerecektir. 

Bu durum, Fed'in kısa vadeli hedef faizi için projeksiyonları özetleyen ünlü "noktasal grafiği" yorumlarken temkinli olunması gerektiğini işaret ediyor. Öncelikle, işaret ettiğim üzere, her bildirim yalnızca üyenin kendi "diktatör oldum" dünyasını yansıtır. Başkan Janet Yellen için bile, bu dünya yetkililerin birlikte politikayı görüşüp anlaşmaya vardıkları gerçek dünya ile aynı değildir. İkincisi, para politikası verilere bağımlıdır: Projeksiyonlar, gerçek ekonomik gelişmelere göre değişebilir ve değişmeli ve ayarlamalar büyük çaplı olabilir.

Ancak tüm noksanlarına karşın, projeksiyonlar faydalı olabilir. Katılımcıların hayali özgürlüğü, onların seçimlerini, gelecek iki ila üç yıl için hedefleri hakkında daha bilgilendirici kılar. Eğer, örneğin, 2018 yılı enflasyonu için medyan tahmin yüzde 2ise, medyan politika yapıcının söz konusu yılın sonunda enflasyonun yüzde 2'ye geri dönmesini hedeflediği sonucuna varabiliriz.

Son projeksiyonlar değerlendirildiğinde, şaşırtıcı olan şu ki; katılımcıların yarısından fazlası, önümüzdeki iki yıl boyunca enflasyonun  Fed'in yüzde 2 olan hedefinin altında kalması konusunda rahat olması ve en az dördünün 2018 yılı boyunca enflasyon hedefinin tutturulamamasını kabul etmesi. Bu, dünyada birçok merkez bankası sistematik bir şekilde enflasyon hedeflerine iki yıl içinde geri dönmeyi amaçladıkları dikkate alınırsa, pek de olağan bir durum değil.

ABD'de enflasyon yaklaşık dört yıldır hedefin altında. Bu sonuç bazen, para politikasının yetersizliğinin bir işareti olarak değerlendiriliyor. Ancak Fed'in projeksiyonları bize en çoğunu olmasa da fazlasını söylüyor; yetkililer aslında enflasyonu bir süre daha hedefin altında tutmayı amaçlıyor. Diğer bir deyişle, ABD'de düşük enflasyon, araçların değil niyetin eksik olduğunu yansıtıyor.

---

*Bloomberght.com editörleri tarafından çevrilmiştir. 

Yukarı

Business HT×