BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5897 % 0,07
EUR/TRY 35,0028 % 0,43
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5900
% 0,07
35,0032
% 0,43
1,0710
% 0,10
45,35
0,00
2.317,75
% 0,07
88,17
% 0,17
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Toplantı öncesi kulis notları: FED'de kim haklı çıkacak?

Wall Street Journal'ın FED muhabiri Jon Hilsenrath beklenen toplantı öncesinde izlenimlerini kaleme aldı

Toplantı öncesi kulis notları: FED'de kim haklı çıkacak?
JON HILSENRATH - WALL STREET JOURNAL 16 03 2016, 10:17

Enflasyon ve küresel ekonomideki gelişmeler merkez bankası yetkililerini ikiye böldü. 

FED yetkilileri kısa dönem faiz oranlarının bu toplantıda sabit tutmaya daha yatkın. Janet Yellen, eğer ekonomik veriler olası bir hayalkırıklığı yaratmazsa, Nisan ya da Haziran ayını faiz artırımı için birer opsiyon olarak elde tutmak istedikleri mesajını veriyor. 

Yetkililerden gelen son yorumlar, küresel ekonomideki finansal türbülans ve yavaşlayan büyüme çarklarına karşın ekonomiye dair işaretlerin iç ferahlatıcı bir etki yarattığını gösteriyordu. 

Zira Aralık ayında, 2016 yıl sonu işsizlik oranı beklentilerini yüzde 4,7'ye düşürmüş; ekonomik büyüme oranının ise yüzde 2,4 oranında gerçekleşeceğini öngörmüşlerdi. 

İşsizlik oranı Şubat ayında yüzde 4,9 oranında gerçekleşti. 

Öte yandan merkez bankası yetkilileri enflasyon konusunda da karışık sinyaller veriyorlar. Neredeyse 4 yıldır enflasyon hedefleri yüzde 2'nin altında. Bunun dışında küresel ekonominin kırılgan durumu karşısında faiz oranlarını da vakitsiz bir şekilde artırmaktan çekiniyorlar. 

FED Guvernörü Lael Brainard geçen hafta yaptığı açıklamada, "Risk yönetim çerçevesinden bakıldığında politika faizindeki ayarlamalar için sabırlı olunmalı" ifadelerini kullandı. Aralarında Brainard'ın da bulunduğu bir grup FED yöneticisi, düşük enflasyonun getirdiği ekonomik riskleri de görereki, ihtiyatlı bir şekilde hareket edilmesi gerektiğini savunuyor. 

Aralarında San Francisco Merkez Bankası Başkanı John Williams'ın da olduğu karşı grup ise, ekonomik performanstan memnun ve faizler artırılsa da artırılmasa da genel görünümde bir değişiklik olmayacağı kanısındalar. 

Yellen ise bu iki kutup arasında anlaşma sağlamaya çalışıyor. 

Aralık ayından bu yana piyasaların faiz artırım beklentisi azalıyor. FED'in, piyasaların beklentisine paralel bir projeksiyon izlemesi mümkün. 

Yelle ve kurmaylarının nasıl ilerleyeceklerine karar vererek önlerini görmeleri için pek çok anlaşmazlığı çözmeye, en azından fikir birliğine varmaya ihtiyaçları var. 

Bunlardan biri ekonomik görünüm üzerindeki riskler. Ocak ayında, yetkililerin hem ekonomik büyüme ve istihdam hem de enflasyondan kaynaklı risk düşüşüyle ilgili fikir ayrılıkları bulunuyordu. FED genelinde risk değerlendirme konusunda bir uzlaşma sağlanabilmiş değil. 

Finansal koşullardaki iyileşme nedeniyle büyüme ve istihdamdaki risklerde hali hazırda bir yükseliş söz konusu değil. Son veriler ekonomik performansın stabil seyrettiği yönünde. 

Öte yandan enflasyon, önümüzdeki dönemde fikir ayrılıklarının odak noktası olabilir. FED'in 45 aydır yüzde 2'nin altında bir enflasyon oranını hedeflemesi, bazı FED yetkililerinde faiz artırımı için aceleci davranma ihtiyacı yaratıyor. 

---

Haberin orjinali için tıklayınız.

Yukarı

Business HT×