BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5633 % 0,08
EUR/TRY 34,9846 % 0,03
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5625
% 0,08
34,9872
% 0,04
1,0735
% 0,05
44,89
0,00
2.341,14
% 0,37
89,42
% 0,46
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Türkiye'de iflas ertelemelerde yüzde 6'lık artış beklentisi

Alacak sigortası şirketi Euler Hermes de iflas ertelemelere karamsar öngörülerde bulundu

Türkiye'de iflas ertelemelerde yüzde 6'lık artış beklentisi
BUSINESSHT 14 03 2016, 15:02

Türkiye'de iflas ertelemelere ilişkin tartışmalar tüm hızıyla devam ederken, dünyanın önde gelen sigorta şirketlerinden birinin CEO'suna göre Türkiye'de iflas kararlarında bu yıl yüzde 6 artış yaşanacak.

BloombergHT'ye konuşan alacak sigortası şirketi Euler Hermes Sigorta Genel Müdürü Özlem Özüner, tüm dünyada yüzde 3'lük artış beklediklerini ve bu artışın Türkiye'ye yüzde 6 olarak yansıyabileceğini söyledi.

Şu an iflas ertelemelerin korkutucu boyutlarda olduğuna dikkat çeken Özüner, şirketlerin kurtulma oranının yüzde 2-3'lerde olduğunu belirtti.

Özüner küresel kredilerdeki yavaşlamanın yanı sıra gelişen piyasalardaki durgunluğun dünya genelinde yavaşlamanın başlıca sebepleri olduğunu söyledi.

Sektör bazında bakıldığında, en çok sigorta talep edilen sektörlerin perakende ve tekstil olduğunu belirten Özüner, bankacılık sektörünün bu sektörlerde kredi vermeyi azaltmasının alacak sigortasına ilgiyi artırmış olabileceğini söyledi. Bu yıl de demir çelik ve kimya sektörlerinde risk primlerinin arttığını belirtti. 

İFLAS ERTELEME NEDİR?

Yargıtay’a göre iflasın ertelenmesi, borca batık durumda olan bir sermaye şirketi veya kooperatifin iflasının belirli kanuni şartların gerçekleşmesi halinde geçici bir süre için ertelenmesidir.

Şirket yönetim kurulu, tasfiye memurları veya şirket alacaklılarından birinin mahkemeye başvurup şirketin borçlarının aktifinden daha fazla olduğunu ileri sürmesi ve mahkemece bu hususun tespit edilmesi gerekir. Erteleme talebi yoksa iflas kararı verilir.

Şirket mâli durumu hakkında iyileştirme projesi sunularak yönetim kurulu veya alacaklılardan birinin iflasın ertelenmesi talebinde bulunması gerekir. 

Mahkemeye sunulacak iyileştirme projesine göre, şirket veya kooperatifin mali durumunun düzelmesinin mümkün görülmesi, yani iyileştirme projesinin mahkemece inandırıcı bulunması gerek. 

SÜREÇLERİ NELER?

-Mahkeme, iflasın ertelenmesi isteminde bulunulması üzerine, envanter düzenlenmesi ve yönetim kurulunun yerine geçmesi ya da yönetim kurulu kararlarının onaylanması için derhal bir kayyum atar; ayrıca şirketin ve kooperatifin mal varlığının korunması için gerekli önlemleri alır.

-İflas ertelenmişse kayyum her üç ayda bir şirketin projeye uygun olarak iyileştirme gösterip göstermediğini mahkemeye rapor eder.

-Mahkeme bu rapor üzerine veya gerek gördüğünde alacağı bilirkişi raporuna göre, erteleme istemini değerlendirir, iyileşme görmezse iptal eder.

 

 

Yukarı

Business HT×