BIST 100 9.066,44 % -0,15
USD/TRY 32,3733 % 0,09
EUR/TRY 34,9653 % -0,15
Piyasalar
9.066,22
% -0,15
32,3758
% 0,10
34,9714
% -0,13
1,0774
% -0,13
47,77
0,12
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Türkiye'nin vizesiz Avrupa için hangi yasaları geçirmesi gerekiyor?

Türkiye'nin vize muafiyeti kriterlerini karşılaması için geçirmesi gereken yasalar arasında Siyasi Etik ve Saydamlık ile Kişisel Verilerin Korunması Kanunları da var

Türkiye'nin vizesiz Avrupa için hangi yasaları geçirmesi gerekiyor?
11 03 2016, 14:59

Türkiye ile AB arasında göçmen sorununa çözüm bulmak amacıyla başlatılan müzakereler kapsamında Ankara'nın gündeme getirdiği vize muafiyetinin Haziran'da hayata geçmesi için yerine getirmesi gereken kriterleri içeren yasal düzenlemeler arasında Siyasi Etik ve Saydamlığın Artırılmasına Dair Kanun ile Kişisel Verilerin Korunması Kanunu yer alıyor.

Reuters'a bilgi veren üst düzey yetkililer, muhalefet partilerinden de destek alarak 1 Mayıs'a kadar bu düzenlemelerin çıkarılmasının hedeflendiğini belirtiyor.

Brüksel'de Pazartesi günü yapılan Türkiye-AB zirvesinde Ankara, birlik ülkelerine AB'den Suriyeli mültecilerin Türkiye'de kalması için gerekli fonun 2018 sonuna kadar iki katına çıkarılmasını, Yunanistan'ın Ege adalarından Türkiye'ye geri gönderilen her mülteci karşılığında bir mülteci almasını ve Türkiye'ye vize muafiyetinin Haziran sonunda başlamasını talep etmişti.

Ancak Türkiye'nin vize muafiyeti talebinin gerçekleşmesi için 72 kriteri hayata geçirmesi gerekiyor. Hükümetin hazırladığı ve önümüzdeki günlerde TBMM gündemine getirilmesi planlanan yasa ve yönetmelikler bu kriterlerin yerine getirilmesini içeriyor.

Reuters'a bilgi veren üst düzey yetkili, söz konusu düzenlemeleri şöyle sıraladı:

- Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (Söz konusu düzenleme halen TBMM Genel Kurulu'nda görüşülüyor.)

- Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu (Bu tasarı TBMM İnsan Hakları Komisyonu'nda kabul edildi. Tasarı komisyonun raporunu tamamlanmasından sonra TBMM Genel Kurulu'nda ele alınacak.)

- Kolluk Gözetim Komisyonu Kurulması Kanunu

- Biyometrik Veriye Sahip Kimlik Kartlarına Geçiş Kanunu (Askerlik vb Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile bu süreç tamamlandı.)

- Cezai Konularda Adli Yardımlaşma Kanunu

- Siber Suçlarla Mücadele Yasası'na dair yapılacak düzenleme

- Suçtan Kaynaklanan Gelirin Araştırılması ve Bunlara El Konulması ile AB'nin Terörün Finansmanı Sözleşmesi'nin iç hukuka aktarılmasına dair yasa

- Siyasi Etik ve Saydamlığın Artırılmasına Dair Yasa

- Sınır Güvenliği Teşkilatı Kurulu ve Kurumlar Arasında Koordinasyon Yönetmeliği.

Avrupa Komisyonu Haziran ayında Türkiye'nin vize muafiyeti için gereken 72 kriteri karşılayıp karşılamadığına dair bir rapor hazırlayarak üye ülkelere konuya dair önerisini sunacak, nihai kararı ise üye ülkeler verecek. 

Yukarı

Business HT×