BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5459 % 0,03
EUR/TRY 34,9742 % 0,00
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5459
% 0,03
34,9772
% 0,01
1,0729
% -0,01
44,89
-0,46
2.332,46
% 0,70
89,24
% 1,39
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

OPEC ve Rusya sonraki adımı atamıyor

Şubat ayında bir araya gelerek petrol üretimini dondurma kararı alan OPEC üyeleri ve Rusya'nın sonraki toplantısının hâlen nerede ve ne zaman olacağı bilinmiyor

OPEC ve Rusya sonraki adımı atamıyor
BLOOMBERG NEWS 11 03 2016, 11:29

Petrol piyasasını dengeye getirmek için yaklaşık bir ay önce bir araya gelen OPEC ülkeleri ve Rusya sonraki adımı atmakta zorlanıyor.

16 Şubat’taki toplantıda petrol arzını 11 Ocak’taki seviyelerde dondurma kararı alan tarafların bir sonraki toplantısının ne zaman ve nerede olacağı hâlen kesinlik kazanmadı.

Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali El Naimi geçen ay Houston’da katıldığı IHSCera Week konferansında sürecin Mart’ta devam edebileceğini söylemişti. Bu açıklamanın ardından Nijerya Petrol Bakanı Emmanuel Kachikwu da sonraki görüşmenin 20 Mart’ta Rusya’da gerçekleşeceğini açıkladı. Ancak bu açıklama Rus Enerji Bakanı Alexander Novak tarafından yalanlandı. Novak, netlik kazanan bir tarih ve yer olmadığını söyledi.

Novak, 4 Mart’ta Rossiya 24 kanalına verdiği röportajda OPEC üyeleriyle toplantının 20 Mart-1 Nisan arası bir tarihte Rusya, Doha ya da Viyana’da gerçekleşebileceğini belirtti.  Novak, 14 Mart’ta sözcüsü Olga Golant’la birlikte İran’ı ziyaret edecek.

İRAN OLMADAN KÜRESEL ARZ FAZLASI DÜŞMEZ

Bloomberg’e konuşan Londra merkezli PVM Group’un CEO’su David Hufton,  görüşmelerin devam etmeyebileceğini, devam etse bile bir sonuç çıkmayacağını söyledi. Hufton ayrıca, bir anlaşmaya varılmasının piyasayı çok etkilemeyeceğinin altını çizdi.

İsviçre merkezli banka UBS’in Analisti Giovanni Staunovo da, Bloomberg’e yaptığı açıklamada “Her gün farklı tarihler ve yerler duymak için oldukça komik. Petrol arzını dondurmak hakkında konuşmak fiyatları destekliyor. Ancak lafla peynir gemisi yürümez. Üretimi dondurma kararı alınmış olsa da yakın dönemde küresel çaptaki arz fazlasına etkisi olmayacak”  diye konuştu.

Commerzbank yetkilileri,  yaptırımlar kalktıktan sonra günlük üretimini bir milyon varile çıkarmayı planlayan İran’la anlaşmaya gidilmeden bu inisiyatifin küresel arz fazlası üzerinde etkisi olmayacağını düşünüyor.  İran, OPEC ülkeleri ve Rusya’nın kararını “saçma” olarak değerlendirmişti.

KARAR SONRASI BRENT TOPARLANDI

Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali El Naimi ve Rus Enerji Bakanı Alexander Novak’ın katıldığı önceki toplantı sonrası Avrupa petrolü Brent, ocak ayında gördüğü 12 yılın en düşük seviyelerinden toparlanmıştı.  Suudi Arabistan kararı, “sürecin başlangıcı” olarak tanımlamıştı.

Venezuela ve Katar’ın da hazır bulunduğu toplantıdan sonra Azerbaycan Petrol Şirketi Başkanı Rovnaq Abdullayev ve Umman Petrol Bakanı Muhammed bin Hamad El Rumhi de kararı desteklediklerini açıklamıştı.

Yukarı

Business HT×