BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5953 % 0,23
EUR/TRY 34,7883 % 0,43
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5953
% 0,23
34,7883
% 0,43
1,0661
% 0,07
45,35
-0,09
2.298,15
% -1,25
87,42
% 0,47
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

İTO/Çağlar: Türk ticareti dünyada olumlu algıya sahip

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Çağlar, "Türkiye 2015 yılında 15,6 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım çekti, demek ki Türk ticareti dünyada olumlu bir algıya, itibara sahip" dedi

İTO/Çağlar: Türk ticareti dünyada olumlu algıya sahip
10 03 2016, 20:35

İTO'nun mart ayı olağan meclis toplantısının açılışında konuşan Başkan İbrahim Çağlar, dünya ekonomisindeki dalgalı seyrin devam ettiğini, piyasalarda temelde güven bunalımı olduğunu kaydetti.

Çağlar, en son Çin'de gerçekleşen G20 toplantısında "Helikopter Para Politikası" denilen teşvik sisteminin konuşulduğunu hatırlatarak, şunları söyledi:

"Bu sistemde insanların hesabına doğrudan para yatırarak, onlara teşvik vererek, yani deyim yerindeyse havadan para saçarak ekonomiyi canlandırmaya çalışıyorsunuz. Gelinen nokta bu. Soruyorum o zaman neye yaradı bu çetrefilli finans sistemi? O gelişmiş finansal araçlar, en temel mesele olan üretimin ve istihdamın büyümesine katkı vermiyor.

Binlerce yıl önce böyle bir sistemin zaten gün gelip hepimizin ayağına takılacağı söylenmiş. Bu Helikopter Para Politikası ve negatif faiz gibi işi dolandıran çözümlere hiç gerek yok. Sorunların çözülmesi için finans sistemini, reel sektöre uygun şekilde dizayn etmek gerekiyor. Bunun en basit yollarından biri de proje finansman ortaklığı sistemini fonlamanın merkezine taşımak.

Faize dayalı, hatta faizin faizine dayalı, hesaplanamayan riskler içeren ve sonunda hiçbir reel değere dönüşmeyen sanal yatırım araçları, dünyaya tahmininden pahalıya patladı. Kağıt üzerinde büyüyen rakamlar, sonunda milyonlarca kişinin işsiz ve evsiz kalmasına neden oldu."

Çağlar, tüm dünyada İslami finans sisteminin son 15 yıldır senelik yüzde 10'un üzerinde büyüme kaydettiğine işaret ederek, bu sisteme yönelik Türkiye'de yapılan çalışmalar kapsamında geçtiğimiz haftalarda kurulan Vakıf Katılım'dan memnuniyet duyduğunu bildirdi.

-"Rusya'ya ziyaret düzenleyeceğiz"

Son dönemde üyelerden bankalarla ilgili pek çok sorun geldiğini aktaran Çağlar, özellikle bankaların yeni kredi açmaya ve limitleri kullandırmaya sıcak yaklaşmadıklarını, diğer yandan da çekte hapis cezasının kalkmasıyla çekin itibarının da oldukça zedelendiğini ifade etti.

Çağlar, komşu ülkelerdeki sıkıntıların dışarıdan gelen nakit akışını bozduğuna dikkati çekerek, finansmana erişemeyen KOBİ'lerin yüzde 57'sinin bu sebeplerden dolayı kapandığını, çekle ilgili ciddi bir caydırma mekanizmasının şart olduğunu söyledi.

Dış pazarlar konusunda yaptıkları çalışmalar ile ilgili de bilgi veren Çağlar, bu kapsamda Rusya ile turizm ve ticaret ilişkilerinin yeniden geliştirilmesi adına Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) olarak Rusya'ya ziyaret organize etmeye çalıştıklarınını kaydetti.

- "Türk ticareti dünyada olumlu bir algıya sahip"

Türkiye'nin 2015 yılında 15,6 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım çektiğini anımsatan Çağlar, konuşmasına şöyle devam etti:

"Demek ki Türk ticareti dünyada olumlu bir algıya, itibara sahip. Bunu çok daha fazla kullanmak bizlere düşüyor. İTO'da bu çaba doğrultusunda, ülkemizin markalarını dünya çapında daha çok duyurmak için çalışmalarına devam ediyor.

Önümüzdeki hafta hep birlikte ülkemizin alameti farikası sektörlerinden biri için, gayrimenkul sektörümüz için Fransa'nın Cannes şehrine dev bir çıkarma yapıyoruz. Bugüne kadar ki en geniş katılımla, 700 metrekarelik bir alanda, Yaşayan İstanbul maketimiz ve birçok etkinlikle birlikte fuarın en merkezi noktasında ülkemizi, şehrimizi, projelerimizi tanıtacağız.

İnşaat sektörünün hem ülke içinde, hem ülke dışında çok daha fazla potansiyeli var. 1 milyon dolarla dünyanın merkezi şehirlerindeki en prestijli noktalarda en fazla 40-50 metrekarelik gayrimenkul satın alabilirken, İstanbul'da 94 metrekare satın alabiliyorsunuz.

Demek ki bu şehirdeki fiyatlar hala uygun ve yatırımcı için cazip. Nitekim gayrimenkul noktasında önümüzdeki yıllarda en çok gelişecek ilk 10 şehirden biri İstanbul. Ancak bu noktada ürün çeşitlendirmesine gitmekte fayda olduğunu düşünüyorum."

AA

Yukarı

Business HT×