BIST 100 9.814,50 % 0,95
USD/TRY 32,5321 % -0,11
EUR/TRY 34,9784 % 0,36
Piyasalar
9.809,16
% 0,90
32,5280
% -0,12
34,9717
% 0,34
1,0725
% 0,24
44,84
-0,51
2.329,83
% 0,59
88,11
% 0,10
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Draghi'nin sürprizi Başçı'ya sadeleşme fırsatı verir mi?

AMB'nin açıkladığı son hamleler, sadeleşme için küresel oynaklığın azalmasını bekleyen TCMB'nin elini rahatlatabilir

Draghi'nin sürprizi Başçı'ya sadeleşme fırsatı verir mi?
ENES TUNAGÜR 10 03 2016, 15:56

Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) küresel piyasaları şaşırtan kararı sonrası yaşanan iyimserlik sadeleşme için fırsat kollayan Merkez Bankası'nın da işine yarayabilir.

AMB'nin varlık alımlarını beklentilerin üstünde artırma kararı sonrası Türk Lirası önce Euro ve Dolar karşısında değer kazanırken, AMB Başkanı Draghi'nin daha fazla faiz indirimi öngörmediğini belirtmesi sonrası yeniden karar öncesi seviyelere yöneldi.

AMB'nin hamlesi ve ABD Merkez Bankası FED'in faiz artışına devam etme konusunda fazla istekli gözükmemesi, TCMB'nin para politikasında sadeleşmeye başlaması için şart olarak gösterdiği küresel piyasalardaki oynaklığın azalmasına zemin hazırlayabilir.

Ziraat Yatırım Baş Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, AMB'nin kararı sonrası Merkez'in elinin güçleneceğini belirterek, Mart'ta faiz koridorunun üst bandında bir indirim görülebileceğini söyledi. Henüz sadeleşmenin bandın hangi tarafından başlayacağını söylemek için erken olduğunu kaydeden Yılmaz, "Mart'ta bir hamle gelme olasılığı yüksek. TL de güçlenme eğilimini sürdürecek gibi gözüküyor" diye konuştu.

'KALICI OLDUĞUNU GÖRMEK İSTER'

İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu ise küresel risk iştahındaki toparlanmaya ve beklentileri fazlasıyla karşılayan AMB kararına rağmen Mart'ta faizlerde değişiklik beklemediğini belirtti.

Merkez için bu iyimserliğin kalıcı olacağına ilişkin belirtiler görmenin şart olduğunu söyleyen Kömürcüoğlu, "Enflasyonist baskılar sürerken Merkez biraz bekleyecektir. Ama zaten Nisan ile birlikte de yeni atama ihtimaliyle para politıkası üzerindeki belirsizlikler artabilir. Bu da TL üzerindeki baskının kalkması için henüz erken olduğunu gösteriyor" dedi.

Odeabank Ekonomisti Şakir Turan da Merkez'in Mart'ta sadeleşmeyi pas geçme ihtimalinin daha yüksek olduğunu belirterek, Nisan'da tüm belirsizliklere rağmen bir hamle ihtimalinin daha yüksek olduğunu söyledi. Avrupa'dan gelen verilerin işlerin o kadar da kötü gitmediğine işaret ettiğini ifade eden Turan "Avrupa'nın toparlanması ihracatımıza her zaman olumlu etki yapıyor" dedi.

TCMB karar organı Para Politikası Kurulu'nun 7 üyesinin 6'sının görev süresi bu yıl doluyor. Başkan Erdem Başçı'nın görev süresi ise Nisan'da doluyor ve henüz nasıl bir karar alınacağı netleşmiş değil. Merkez Bankası Başkanı Bakanlar Kurulu kararı ve Cumhurbaşkanı'nın onayı ile atanıyor.

Odeabank'tan Turan'a göre Merkez Bankası Başkanı değişse dahi para politikasının yönünün bir anda değişmeyeceğini ve sadeleşme adımının Nisan'da gelmesinin Mart'a göre daha yüksek olduğu görüşünü paylaştı.

Merkez Bankası Ağustos 2015'te FED'in faiz artışına başlaması sonrası sadeleşme adımları kapsamında faiz koridoru uygulamasını bitirerek, tekli faize geçeceğini duyurmuştu. 

Fed'in 2015 Aralık'ta faiz artışına başlamasının ardından sadeleşme planını uygulamaya başlanacağı beklenen Merkez Bankası, volatiliteyi gerekçe göstererek sadeleşmeye geçmek için erken olduğu söylemişti.

Merkez Bankası son toplantısının ardından "küresel finansal koşulların iyileşmesi ve daha önce açıklanan yol haritası tedbirlerinin işe yaraması" halinde sadeleşmeye başlayacağı mesajı vermişti.

Merkez'in açıklamalarında oynaklığın göstergesi olarak da Amerikan hisse senetlerinin volatilitesini gösteren VIX ve MOVE endekslerine bakılacağı ifade edilmişti.

Yukarı

Business HT×