BIST 100 9.101,17 % 0,23
USD/TRY 32,3850 % 0,13
EUR/TRY 35,0482 % 0,09
Piyasalar
9.102,70
% 0,25
32,3845
% 0,12
35,0475
% 0,09
1,0797
% 0,09
47,82
0,17
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

İTO Başkanı Çağlar'dan iflas ertelemeler için kayyum çıkışı

İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, "İflas ertelemeler incelenecek, gerekirse kayyum atanacak" dedi

İTO Başkanı Çağlar'dan iflas ertelemeler için kayyum çıkışı
AA 10 03 2016, 14:06

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, bankaların kredi verme veya yenileme konusunda muhafazakar davrandıkları iddialarına ilişkin, "Üyelerimize ‘lütfen bize bütün evraklarınızı alın gelin, biz onları inceleyeceğiz ve banka ile sizin için biz görüşeceğiz' diyoruz. Ancak bugüne kadar gelen olmadı" dedi.

Gündemdeki konuları değerlendirmek üzere gazetecilerle bir araya gelen İTO Başkanı Çağlar, çevre ülkelerde yaşanan olayların ihracatın performansını etkilediğini söyledi.

Ancak ihracatta kaybedilen pazarlar kadar düşüş yaşanmadığını dile getiren Çağlar, hızla yeni pazarlara yönelerek kayıpların telafi edildiğini, Orta Amerika ve Afrika'da çalışmalarını artırdıklarını anlattı.

Çağlar, "En son Başbakanımız Ahmet Davutoğlu'nun liderliğinde İran'a yapılan ziyarette çok yararlı görüşmeler oldu. İran pazarında yeniden atağa kalktık. Komşularımız olan Irak, Suriye, Yunanistan ve Ukrayna’da sıkıntılar var. Bu ülkeler normal döneme geçtiğinde gidecekleri ilk kapı biziz. Bu dönemde kazandığımız yeni pazarların üzerine bir de komşu ülkelerimizde rahatlama olursa inanın o zaman mal yetiştiremeyiz" diye konuştu. 



"ÜYELERİMİZİN BANKALARLA YAŞADIĞI KREDİ SORUNLARIYLA BİZZAT İLGİLENECEĞİZ"

"Bankaların kredi verme ve yenileme konusunda muhafazakar davrandıklarına ve bu durumun da yatırımcıları zora soktuğuna, iflas ertelemelerin son dönemde arttığı ilişkin bir soruları yanıtlayan Çağlar, İTO üyelerinin sorunlarıyla birebir ilgilendiklerini belirtti. Çağlar, "Üyelerimize ‘lütfen bize bütün evraklarınızı alın gelin, biz onları inceleyeceğiz ve banka ile sizin için biz görüşeceğiz’ diyoruz. Şimdi zaten bu iflas erteleme müessesi bu şekilde olmaz. Bu müessesenin yeniden yapılanması gerekiyor. İflas ertelemelerde profesyoneller işin içinde olmalı. Bir firma müracaat ettiğinde incelemek zorundasınız. 'Bu iflas erteleme istedi biz de verelim'... Yok böyle bir şey. Bu incelenecek, gerekirse kayyum atanacak, iflas ertelemelerde suistimaller olabilir. Bu çok hassas bir konu” diye konuştu.

2015'TE ÇEKLERİN YÜZDE 3,4'Ü KARŞILIKSIZ ÇIKTI

Karşılıksız çek konusuna değinen Çağlar, 2012 yılında karşılığı ödenmeyen çekte hapis cezasının kalkmasının çekin itibarını zedelediğini dile getirdi.
Çağlar, çekin piyasanın vazgeçilmezlerinden olduğunu, krediye ulaşmak zor ve maliyetli iken tüccarın çek sayesinde piyasada önemli bir sirkülasyon sağladığını kaydederek, "2015 yılında 22 milyon 800 bin adet çek kesilmiş. Bunların tutarı 672 milyar lira. Karşılıksız çekin toplam kesilen çeke oranı yüzde 3,4. Bu rakam dünya ortalamasına göre düşüktür. Bu kadar büyük hacim içerisinde yüzde 3.4'ün sesi fazla çıkıyorsa çok gibi görünür ama çok değil. Böyle bir hacim içerisinde olağan şeyler" dedi.

Karşılıksız çıkan çeklerin bir kısmının zamanla ödendiğini aktaran Çağlar, tamamen karşılıksız çıkan hacmin yüzde 2'ye kadar düşebildiğini söyledi.

Yukarı

Business HT×