BIST 100 9.915,62 % 2,05
USD/TRY 32,5090 % -0,09
EUR/TRY 34,7760 % -0,56
Piyasalar
9.915,62
% 2,05
32,5090
% -0,09
34,7760
% -0,56
1,0693
% -0,34
44,70
-0,19
2.337,96
% 0,24
89,33
% 0,36
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Babacan: Büyümenin bir miktar ivme kazanmasını bekliyoruz

AK Parti Ankara Milletvekili Ali Babacan, 2016'da büyümenin bir miktar daha ivme kazanmasını beklediklerini, enflasyonun ise daha düşük seviyelere inmesi gerektiğini söyledi

Babacan: Büyümenin bir miktar ivme kazanmasını bekliyoruz
AA 09 03 2016, 20:36

AK Parti Ankara Milletvekili Ali Babacan, 2016 yılı bütçesi üzerinde AK Parti Grubu adına konuşma yaptı.

Dünyadaki ekonomik gelişmelere değinen Babacan, "Küresel kriz sonrasında dünya henüz güçlü, dengeli ve sürdürülebilir bir büyüme eğilimi yakalayamamıştır" dedi. Babacan, pek çok ülkenin potansiyel büyüme oranının kriz öncesine göre düştüğünü, gelecek döneme ilişkin tahminlerin de yakın gelecekte hızlı bir toparlama eğiliminin beklenmediğini gösterdiğini vurguladı.

Küresel ekonomide geçen yıl meydana gelen olumsuzlukların, gelecek dönemde de karşılaşılacak riskler olarak varlığını sürdürdüğünü belirten Babacan, "küresel ekonomide durum hala risklidir çok yakın takip gerektirmektedir" diye konuştu.

-"2016 yılında büyümenin bir miktar daha ivme kazanmasını beklemekteyiz"

Babacan, "Küresel ekonomide ve finansal piyasalarda olumsuz gelişmelerin yaşandığı, jeopolitik risklerin arttığı ard arda dört seçim geçirdiğimiz bir ortamda Türkiye ekonomisi, 2015 yılının ilk üç çeyreğinde yüzde 3,4 oranında bir büyüme kaydetmiştir.

Yılın tamamında ise yüzde 4 civarında bir büyümenin olmasını bekliyoruz. Bu oranların birçok gelişmekte olan ekonominin 2015 yılı için beklenen büyüme oranından çok daha yüksek olduğunun da altını çizerek belirtmek istiyorum. 2016 yılında büyümenin bir miktar daha ivme kazanmasını beklemekteyiz. Gelirler politikasının desteği ile yurtiçi talepte beklenen canlanma ve önümüzdeki süreçte dış ekonomik konjonktürün ılımlı iyileşmesi bu yılki büyümeyi olumlu etkileyecektir" ifadesini kullandı.

-"Enflasyonun daha düşük seviyelere inmesi gerekmektedir"

Türkiye'de artık geliri günlük bir doların altında vatandaş kalmadığına işaret eden Babacan, son dönemde tüm OECD ülkeleri arasında gelir dağılımı en hızlı iyileşen ülkenin de Türkiye olduğunu bildirdi. Gelir dağılımının düzelmesinde kamu gelirler politikasının da önemli katkısı olduğunu belirten Babacan, "Bu kapsamda aile yardım ödeneği dahil en düşük memur maaşı 2002-2015 arasında, reel olarak enflasyondan arındırdığımızda yüzde 93,5 artmıştır" değerlendirmesinde bulundu.

Babacan, Türkiye'nin ilerlemenin, kalkınmanın olduğu aynı zamanda refahın geniş toplum kesimlerine dağıldığı bir ülke olduğunun altını çizdi.

Enflasyon rakamlarına da değinen Babacan, şu ifadeleri kullandı:

"2015 yılında döviz kuru gelişmeleri ve gıda fiyatlarında kaydedilen yüksek oranlı artış nedeniyle enflasyon beklentilerin üzerinde gerçekleşmiştir. Enflasyonun daha düşük seviyelere inmesi gerekmektedir.

Türkiye'nin dış ticaret hacmi 2015 yılında 2002 yılına göre 4 kat artarak 351 milyar dolara ulaşmıştır. Bu rakamın içinde kuşkusuz Avro-Dolar kur etkisi de vardır. Ama nereden bakarsak bakalım, 4 katlık bir artış kayda değer bir artıştır. Üstelik hem ihracat pazarlarımızda hem de ürünlerimizde çeşitlenme sağlanmıştır. Böylece herhangi bir bölge veya sektörde meydana gelebilecek dışsal şoklara karşı ihracatın dayanıklılığı artmıştır. Kaldı ki bu en son yaşadığımız bir Irak pazarındaki daralmanın, bir Rusya pazarında karşılaştığımız sorunların toplam rakamlara etkisinin oldukça sınırlı olduğunu görüyoruz.

Bu da zamanlıca izlenen çeşitlendirme politikasının olumlu sonucudur. Cari işlemler açığı enerji fiyatlarının düşük seyri ve net altın ihracatındaki iyileşmesinin de etkisiyle 2014 yılından beri azalmaktadır ve 2015 yılında bu düşüş sürmüştür. 2015 sonu itibarıyla da yüzde 4,5 seviyesine inmiştir. 4,5 hala kendi başına yüksek bir orandır. Bunun da farkında olmamız lazım ve cari açıkla mücadeleye önümüzdeki dönemde mutlaka devam etmemiz gerekmekte.

2015 yılında küresel risk iştahındaki azalma nedeniyle Türkiye'den kısa vadeli sermaye çıkışı yaşanmıştır. Doğrudur ama uzun vadeli sermaye girişleriyle doğrudan sermaye girişleri 2015 yılı boyunca güçlü seyretmiştir."

AK Parti öncesi dönemlerde, Türkiye'nin, uzun yıllar kamu maliyesinde çok ciddi sorunlar yaşadığını ve bu sorunların birçok ekonomik krizin başlıca nedeni olduğunu vurgulayan Babacan, "Kararlılıkla uyguladığımız politika ve reformlar sayesinde kamu maliyesi alanında sağladığımız başarı ekonomimizi iç ve dış şoklara karşı çok daha dayanıklı hale getirmiştir." ifadesini kullandı.

Yukarı

Business HT×