BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5880 % 0,18
EUR/TRY 34,7815 % 0,28
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5872
% 0,18
34,7780
% 0,26
1,0652
% 0,09
45,44
-0,05
2.393,00
% 0,59
87,32
% 0,24
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Kırmızı et Bakanlar Kurulu gündemine girecek

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, yalnız kırmızı etle ilgili değil, bakanlığı ilgilendiren birçok konuyla ilgili kapsamlı bir sunumu Bakanlar Kurulu'na sunacaklarını belirtti

Kırmızı et Bakanlar Kurulu gündemine girecek
AA 08 03 2016, 16:21

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, yalnız kırmızı etle ilgili değil, bakanlığı ilgilendiren birçok konuyla ilgili kapsamlı bir sunumu tamamladıklarını belirterek "En yakın zamanda Bakanlar Kurulu'na sunacağız" dedi.

Bakanlıktaki makamında Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü Vladimir Rakhmanin ve beraberindeki heyeti kabul eden Çelik, sözlerine Dünya Kadınlar Günü'nü kutlayarak başladı.

Çelik, Türkiye'nin 1948 yılından bu yana üyesi olduğu FAO ile yoğun bir işbirliğinin bulunduğunu dile getirerek, dünyada 2 milyar kişinin yoksullukla 800 milyon kişinin de açlıkla mücadele ettiğine dikkati çekti.

Bu mücadelede FAO gibi kuruluşlara çok önemli görevler düştüğünün altını çizen Çelik, "Biz de Avrupa'nın en büyük, dünyanın yedinci büyük tarımsal gücü olarak yoksulların ve mazlumların dertlerine derman olma gayreti içindeyiz. Biliyorsunuz, dünya Suriyelilere kapılarını kapatırken, yalnız bombalamak ile meşgul olurken, Türkiye 3 milyon Suriyeliye kapılarını açmış ve onlarla ekmeğini paylaşmıştır" diye konuştu. 

Çelik, son dönemde Türkiye-FAO ilişkilerinin derinleştiğini ve farklı boyutlar kazandığını belirterek, FAO Orta Asya Alt Bölge Ofisi vasıtasıyla bölgedeki 7 ülkenin yanı sıra projelere dahil olan 16 ülkeye 5 yılda 10 milyon dolarlık proje desteğinde bulunduklarına işaret etti.

Bunu bir aşama daha ileriye taşıdıklarını vurgulayan Çelik, gelecek 5 yıl için bu fonu 2 katına çıkararak 20 milyon dolara yükseltmeyi planladıklarını söyledi.

Türkiye'nin girişimleri ve FAO'nun desteği ile 2016 yılının "Uluslararası Bakliyat Yılı" kabul edildiğinin altını çizen Çelik, G20'deki Tarım Bakanları toplantısında "Gıda, Kayıp ve İsrafların Ölçülmesine yönelik Teknik Platform" kurulması görevinin FAO'ya verildiğini hatırlattı.

Çelik, iki yılda bir düzenlenen FAO Avrupa ve Orta Asya Bölge Konferanlarının 30'uncusunun 2-6 Mayıs'da Antalya'da gerçekleştirileceğine dikkati çekerek, 53 ülkenin tarım bakanları olarak bir araya geleceklerini ve bölgenin tarım ve kırsal kalkınma sorunlarını ele alacaklarını, 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine yönelik atılacak adımları görüşeceklerini söyledi. 

ÇELİK, BAKANLAR KURULUNDA SUNUM YAPACAK

Açıklamaların ardından kırmızı ette KDV indirimine yönelik bakanlığın bir çalışmasının olup olmadığının sorulması üzerine Çelik, şöyle konuştu:

"Et ve fiyat konusu çok farklı tartışılıyor. Bizim etle ilgili bütün çalışmalarımız sektör temsilcileri, partnerleri ile beraber yaptığımız bir çalışmadır. Bütün aldığımız ve alacağımız kararlar hayvan varlığını artırmaya yönelik kararlardır. Bunun için ne gibi engeller varsa onları değerlendirdik, tartıştık. Bölge toplantılarında bizzat üreticilerle görüşmeler yaparak değerlendirdik. Yalnız etle ilgili değil, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile ilgili kapsamlı bir sunumu tamamlamış durumdayız. En yakın zamanda Bakanlar Kurulu'na sunacağız, değerlendireceğiz, tartışacağız ve netice itibarıyla bir konuda değil, birçok konuda kararlar alma aşamasına geldiğimizi ifade edeyim. Bu konu da sorduğunuz soru da içerisinde."

Çelik, "Ette KDV indirimi teklifi götürecek misiniz?" sorusuna da "Tabii, spesifik olarak o işin bir boyutu ama birçok konu var. Hem hayvan varlığımızın geleceğiyle ilgili hem tarım ile ilgili ve diğer alanlarla ilgili çok kapsamlı bir sunum ve bu sunumun Bakanlar Kurulu'na gelme aşamasında olduğunu söyleyebilirim" şeklinde yanıtladı. 

Yukarı

Business HT×