BIST 100 10.045,74 % -0,37
USD/TRY 32,4877 % 0,20
EUR/TRY 34,7861 % -0,08
Piyasalar
10.045,74
% -0,37
32,4877
% 0,20
34,7861
% -0,08
1,0711
% -0,01
44,49
0,15
2.319,56
% 1,46
83,63
% -3,13
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Altın fiyatlarında yeni hikaye: Trump'ın yükselişi

ABD başkanlık seçimlerine giderken Cumhuriyetçilerde Donald Trump'ın yükselişi uluslararası yatırımcıların birkaç aydır altına yönelmesine neden oluyor

Altın fiyatlarında yeni hikaye: Trump'ın yükselişi
WSJ 04 03 2016, 10:50

Süper Salı'nın bir diğer kazananı altın olabilir. 

Donald Trump'ın Cumhuriyetçiler tarafında başkan adaylığı konusundaki konumunu sağlamlaştırmasıyla bazı uluslararası yatırımcı ve analistler Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimleri yaklaşırken New York'lu iş adamının üstünlüğünün küresel piyasaları sarsabileceğini ifade ediyor. 

Analistler, Kasım ayında yapılacak ABD başkanlık seçimi yaklaştıkça, Trump’ın aday olması durumunda piyasaların karışacağından korkan yatırımcıların güvenli liman olarak altına yönelebileceğini düşünüyorlar.

Bununla birlikte analistler elbette ki altın yatırımcılarının kafalarında başka soru işaretleri olduğunu da belirtiyor. Bunlardan ilki Fed'in faiz artışına gitme olasılığı. Bunlarla birlikte İngiltere ile Avrupa Birliği'nin potansiyel ayrılığı ve küresel büyümedeki belirsizlikler de altın yatırımcılarının dikkate aldığı unsurların başında geliyor.

Yine de Trump'ın yükselişi altın fiyatları için yeni bir hikaye sunuyor. 

Londra merkezli emtia brokeri Marex Spectron’dan David Govett, altının önümüzdeki birkaç ay için yatırımların saklanabileceği bir yer olduğunu düşünüyor. Londra’dan bakınca Trump’ın başkan adaylığını kazanamayacağını tahmin eden Govett, ancak “sadece bunun düşüncesinin bile altın almak için iyi bir fırsat yarattığını” söyledi.

Ancak Donald Trump’ın Cumhuriyetçi Parti başkan adayı olması durumunda belirsizliğin daha da artacağını belirten Govett, “Beyaz Saray’ın anahtarının ona verilmesi durumunda ne olacağını kim bilebilir?” dedi.

JPMorgan Asset Management’tan James Sutton da “ABD başkanlık seçiminde bir belirsizlik olması ya da merkez dışı bir adayın, bu Trump ya da Sanders olabilir, seçimi kazanma potansiyeli olması durumunda, bunun dolar için kötü bir senaryoyu ortaya çıkacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Sutton, altının ABD doları cinsinden fiyatlandırıldığı için, doların düşüşünün altın talebini arttırabileceğini kaydetti.

Ancak herkes Trump’ın yükselişinin altın için olumlu olduğunu düşünmüyor.

Commerzbank emtia analisti Daniel Briesemann Trump'ın adaylığının altın üzerinde herhangi bir etkisi olmayacağını söylüyor. 

Yukarı

Business HT×