BIST 100 8.992,03 % 2,10
USD/TRY 32,3304 % 0,12
EUR/TRY 35,0581 % -0,04
Piyasalar
8.991,64
% 2,10
32,3304
% 0,12
35,0581
% -0,04
1,0784
% -0,40
47,54
-0,39
2.192,94
% -0,08
86,57
% 0,56
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Schengen'den Brexit'e: Euro'yu bekleyen riskler neler?

Beklentiler euronun 2012 yılından bu yana en yüksek seviyede dalgalanacağı yönünde

Schengen'den Brexit'e: Euro'yu bekleyen riskler
BLOOMBERG NEWS 04 03 2016, 10:17

Geçtiğimiz ay pound ardından en kötü performans sergileyen ikinci para birimi olan Euro, bu hafta dolar karşısında son 4 haftanın en düşük seviyesini gördü. AMB Başkanı Mario Draghi’nin fiyat istikrarın tehdit edilmesi durumunda harekete geçeceklerini açıklamasıyla dolar karşısındaki kaybına yüzde 1’lik bir kayıp oranı daha ekleyen Euro için, yatırımcılar gelecek 6 aylık beklentilerini, değer kaybında en üst seviye üzerinden revize ettiler. Teoride yerli para biriminin değer kaybı, ihracatı uyararak ekonomiye olumlu yansıyabilir.

1-İhracat Riski

Ancak Avrupa için pratikte durumlar biraz farklı. Zira Avrupa’nın ortak para birimini tehdit eden ve gün geçtikçe büyüyen bir problemi var: Mülteciler. Birleşmiş Milletler verilerine göre geçtiğimiz yıl 1 milyon mültecinin karadan ve denizden sınırları aşarak ulaştığı Avrupa’ya, bu yılın ilk iki ayında 100 bini aşkın mülteci daha katıldı. Hafta başında açıklamalarda bulunan Merkel, mülteci sorununun Euro’nun geleceği için büyük bir risk oluşturduğunu ifade etti. 7 Mart’ta konuya çözüm getirmek üzere acil toplantıya giden Avrupalı liderlerin ise, şimdiye kadar sınırları kapatmak dışında soruna getirdiği parlak bir çözüm önerisi yok.

Mülteci akınının ticaret yolları ve lojistiğe olumsuz etkisi olması halinde – ki bu oldukça muhtemel-, eurodaki değer kaybının ihracata olumlu etkisi hissedilemeyebilir.

2- Yatırımcı Riski

Bloomberg’e konuşan Morgan Stanley analisti Habs Redeker, “Euronun gidişatı, Avrupa’da yatırımları olan şirketleri olumsuz etkileyebilir” tespitinde bulundu. Anlaşılan o ki, bu tespitinde de yalnız değil. Bloomberg’in anketine göre euronun dolar karşısındaki pozisyonunun 2002 yılından bu yana görülmemiş bir seviyede düşmesi bekleniyor. Öyle ki, yılsonu beklentilerinde Euro, 1,8 dolar seviyesinde fiyatlanıyor.

3- Politik Risk  

Mali reformdan uzaklaşan zayıf hükümetler, Avrupa’nın politik riskini de artırıyor. İrlanda’nın belirsiz durumu, İspanya’da seçimlerden bu yana 10 haftadır hükümetin kurulamaması, Portekiz’de komünistlerin desteği ile kurulan Sosyalist Parti hükümetinin kemer sıkma politikasına son vereceği vaadinde bulunması, euronun önündeki siyasi riskleri ve belirsizlikleri artırıyor. 17 yıllık ömründe çok sayıda fırtınaya maruz kalan Euroyu bir de, İngiltere’nin ‘gitmek mi yoksa kalmak mı?’ sorusunu oylayacağı, 23 Haziran’daki referandum bekliyor.

Bloomberg TV’ye konuşan 4,8 trilyon dolarlık fon yöneticisi BlackRock şirketinin baş yatırım analisti Ewen Cameron Watt, Euro ticaretinin ilginç bir şekilde zayıflamadığı ya da azalmadığını belirterek: “Bu durumun Avrupa’da cari işlem fazlası yaratarak, Euro kıtlığına kadar gidebileceğinden şüpheliyim” dedi.

4- Serbestleşme riski

Alman Şansölyesi Merkel, 2 Mart’taki konuşmasında, güçlü euronun mal ve hizmetlerin serbest ticaretine olduğu kadar insanların da serbest dolaşmasına bağlı olduğunu söyledi. Lakin bu söylem Avrupa’nın siyasi elitlerinin pek de hoşuna gitmiyor. Aksine euronun geleceğini Schengen’e bağlamak, onları bir hayli endişelendiriyor. Halen etkileri ve hatta bizzat sürmekte olan borç krizi ve resesyon karşısında ticareti destekleyen adımlar, birlik için hayati önem taşıyor. Bu nedenle şu sıralar Euro kadar Schengen’in de geleceği tartışan Birlik üyeleri, sürekli maliyet hesapları yapıyor.

Alman Bertelsmann Stiftung Vakfı’nın araştırmasına göre Schengen anlaşmasının sona ermesinin önümüzdeki 10 yıl için AB ekonomisine maliyeti 427 milyar ila 1,4 trilyon Euro arasında olacak. Fransa hükümetine bağlı France Strategie isimli analiz kurumunun yaptığı çalışmaya göre ise anlaşmanın iptali durumunda yalnızca Fransa’nın yıllık büyümesinde yüzde 0,8 oranında kayıplar yaşanabilir.

Yukarı

Business HT×