BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5555 % -0,04
EUR/TRY 34,9428 % 0,26
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5513
% -0,05
34,9390
% 0,25
1,0702
% 0,03
45,35
0,00
2.318,13
% 0,08
87,97
% -0,06
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Mart başında piyasalara damga vuran 13 hikaye

Önümüzdeki ay piyasalara yön verecek 13 hikaye

Mart başında piyasalara damga vuran 13 hikaye
BUSINESSHT 04 03 2016, 09:47

Küresel piyasalar beklentilerin altında kalan ekonomik verilere rağmen, risk iştahındaki artışın desteğiyle Mart ayına olumlu bir giriş yaptı. Bu dalgadan Türk varlıkları da nasibini aldı. Şubat ayının sonunda Fed'e yönelik beklentiler ve jeopolitik risklerin de katkısıyla Türk Lirası dolar karşısında tekrar 3 seviyelerini test etse de sonrasında değer kazanmaya başladı.

Peki piyasaları Mart ayında nasıl bir ortam bekliyor. İş Yatırım, aylık bülteninde Mart ayına girerken piyasalar açısından öne çıkan 13 hikayeyi özetledi.

1) Petrol etkisi
Arz fazlasının azalmasından kaynaklanan yükseliş enerji sektöründe iflas korkusunu ve bankaların aktif kalitesinin bozulacağı endişesini azaltarak dünya borsalarındaki yükselişi destekliyor.

2) Bankalara hücum
Küresel ekonomide yavaşlama, negatif faiz ve düşük enerji fiyatlarının sistemik riski artırdığı gerekçesiyle sene başından beri yüzde 25 civarında gerileyen gelişmiş ülke banka hisseleri kayıplarının yüzde 40’ını geri aldı.

3) Küresel büyümenin önündeki riskler devam ediyor
Şubat ayı verileri küresel büyüme üzerindeki aşağı yönlü risklerin devam ettiğini gösteriyor. JP Morgan küresel imalat sanayi PMI verisi Ocak ayındaki 50,9 seviyesinden Şubat ayında 50,0 düzeyine geriledi.

4) ABD ekonomisindeki iyileşme endişe yaratmıyor
ABD verilerinde Ocak ayı kişisel harcamaları ile başlayan Şubat ayı PMI ve ISM verileriyle devam eden iyileşmeyi ABD ekonomisinin normalleşmesinin doğal bir sonucu olarak gören piyasalarda risk iştahında bir bozulma görülmedi.

5) Küresel yavaşlama Fed’i düşük faiz oyununu sürdürmeye zorlayacak
Baz senaryomuzda dünya ekonomisindeki sınırlı bir yavaşlamanın Fed’in faiz artırım hızını yavaşlatacağını (2017 sonuna kadar 100bp), ECB, BOJ ve PBOC’nin parasal genişlemesini destekleyeceğini ve risk iştahını besleyeceğini kabul etmeye devam ediyoruz.

6) İflas riskinin azalması küresel konjonktürü destekliyor
Genişleyici para politikası ve emtia fiyatlarındaki yükseliş ABD ve Avrupa piyasalarında yüksek getirili özel sektör kağıtları üzerindeki baskının kademeli olarak azalmasını sağlıyor

7) Eksi faiz veren tahvillerdeki artış rahatsızlık veriyor
Eksi faiz veren Avrupa ve Japonya devlet kağıtlarının 6 trilyon dolarlık bir büyüklükle gelişmiş ülke tahvil endekslerinin dörtte birine ulaşması bu olumlu tabloyu bozuyor.

8) Mevcut ekonomik konjonktür Türkiye’yi destekliyor
iş Yatırım, küresel büyümenin yavaşladığı, emtia fiyatlarının ortalamanın çok altında seyrettiği, enflasyonun gerilediği, düşük faiz politikasının devam ettiği küresel konjonktürün risk iştahında genel bir bozulma olmadığı müddetçe Türkiye’yi destekleyeceğini düşündüğünü belirtti. 

9) Türkiye'nin portföy girişlerine bağımlılığı devam ediyor
Ancak Türkiye’nin gelişmekte olan ülkelere göre olumlu ayrışacağı bu senaryonun işlemesi için küresel risk iştahında genele yaygın bir bozulma olmaması gerekiyor. Fed’in varlık alımlarını azaltma sinyalini verdiği 2013 Mayısı sonrasında Türkiye’den çıkış yaklaşık 11 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Yani portföy hareketleriyle son yıllarda giren yabancı paranın yaklaşık yüzde 85’i halen Türkiye piyasalarında.

10) Türkiye risk iştahındaki bozulmaya karşı duyarlı
Şubat ayı ortasından itibaren küresel risk iştahında görülen iyileşme böyle bir felaket senaryosu ihtimalini azalttı. Ancak risk ortadan kalkmış değil.

11) Borsa İstanbul değerlemeleri halen cazip
Şubat ayında yaşanan yükselişe rağmen kurumun Borsa İstanbul için olumlu görüşe sahip olmasında mevcut fiyatların 2016 sonu için 8,3x F/K oranı ile olası riskleri yeterince fiyatlaması önemli rol oynuyor. Düşük baz yılı nedeniyle şirket karlarında beklenen büyüme borsadaki yükselişi destekleyecek.

12) Küresel yatırımcı yeniden yerel tahvillerle ilgilenmeye başladı
Fed’in faiz artırımlarının ötelenmesi ve ABD dolarındaki yükselişin hız kesmesine paralel gelişmekte olan ülkelerde yerel para cinsi tahvillere ilgi artıyor. Son 3 ay içinde faiz oranları 50 - 100 baz puan yükselmiş Brezilya, Güney Afrika, Rusya ve Türkiye gibi yüksek faizli tahvillere olan talep güçleniyor.

13) Türk lirasının vasat performansı
Rublenin yüzde 7, realin yüzde 4, Endonezya rupisinin yüzde 4 değer kazandığı bir ortamda Türk lirasının değer kazancı yüzde 2 düzeyinde kaldı. Risk iştahının güçlenmeye devam ettiği bir senaryoda Türk lirası dolara karşı 2,85 - 2,90 bandına gevşeyebilir.

Yukarı

Business HT×