BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3657 % 0,07
EUR/TRY 34,9265 % -0,26
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3657
% 0,07
34,9265
% -0,26
1,0776
% -0,11
47,65
0,00
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

En yakınlarının gözünden bilinmeyen yönleriyle Mustafa Koç

Koç Holding’in Mustafa Koç için hazırladığı ‘Değerlerinle sonsuzluğa...’ başlıklı özel dergide işadamının çocukluğundan, eğitimine, iş hayatına başlamasından, Koç Holding başkanlığına kadar önemli dönüm noktaları anlatıldı. Mustafa Koç’a ilişkin en güzel tanımlar ise kızları Esra ve Aylin Koç’tan geldi

Bilinmeyen yönleriyle Mustafa Koç
04 03 2016, 07:26

KOÇ Holding’in aylık yayını ‘Bizden Haberler Dergisi’ geçtiğimiz ocak ayında ani vefatı ile sevenlerini ve iş dünyasını yasa boğan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç için özel bir sayı hazırladı. 56 sayfalık bu özel sayıda merhum işadamı Mustafa Koç’un çocukluğundan, eğitim dönemine, iş hayatına başlamasından, Koç Holding başkanlığına kadar hayatının önemli dönüm noktaları anlatıldı. Mustafa Koç’un aile hayatına ilişkin ilginç anekdotların da yer aldığı özel sayı, ‘Değerlerinle sonsuzluğa...’ başlığı ile yayınlanırken işadamının kişiliğine ilişkin en güzel tanımlar kızları Esra ve Aylin Koç’tan geldi.

KOCAMAN KALBİ VARDI

Esra Koç, babasını anlatırken, “Bence babamın en büyük özelliği kocaman bir kalbi olması. Her zaman herkesi mutlu etmeye çalışır. En takdir ettiğim yönü de bu kadar yoğun olmasına rağmen hobilerine vakit ayırabilmesi” ifadesini kullanırken, Aylin Koç ise babasını, “Anlayışlı, kimseyi yargılamayan, eleştirmeyen bir insan. Hiç pes etmez, yorulmasına rağmen hep devam eder, elinden gelen her şeyi yapar, herkesi düşünür” diye anlattı.

Eşi Caroline Koç ise Mustafa Koç’u anlatırken; “Çok mütevazı bir tarafı var. Herkesi dinler, herkese gereken vakti ayırır. İskeleye binerken gördüğü balıkçıdan tutun sokakta gördüğü bir çocuğa kadar herkese değeri verir. Eşimin bu özelliklerinin kızlarıma geçmesini çok arzu ederim” ifadesini kullandı. Hobilerinin ‘Tutkuyla Yaşamak’ başlığı ile verildiği yazıda Mustafa Koç’un, “Hepimizin bu dünyada sınırlı zamanı var ve hayatlarımızı mümkün olan en dolu şekilde yaşamak için birbirimizi yüreklendirmemiz gerekiyor” sözlerine de yer verildi. 

Özel sayıda Mustafa Koç’un, Koç Hoding’in dümenine geçtiği 2003-2016 yılları için, “Mustafa V. Koç görevde bulunduğu 13 yıllık dönemde yalnızca rakipleriyle arayı açmakla kalmadı, global arenada başarılara imza atarak dünya devlerinin arasına adını yazdırdı” ifadeleri kullanıldı.

İşte Mustafa Koç’un 56 yıllık kısa yaşamının önemli dönemeçlerinden bazı notlar:

2 YIL BİR YERE AYRILMA

Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç, 4 Nisan 2003’te Koç Holding’in Genel Kurul toplantısının ardından, 19 yıldır yürüttüğü yönetim kurulu başkanlığı görevini Mustafa Koç’a devrettiğini açıkladı. Mustafa Koç görevi, bir şartla kabul etti. Bir gece önce de aile yemeğinde bu kararını açıklayan babası Rahmi Koç’a, ‘2 yıl bir yere ayrılmazsan kabul ederim’ şartı getirmişti. Rahmi Koç, bu şartı kabul etti ve Koç Holding’de yeni bir dönem başladı. Rahmi Koç görevini devrederken, Mustafa Koç’a, ‘kardeşlerine kulak ver’ tavsiyesinde bulunurken, Ömer Koç ve Ali Koç’tan da ağabeylerine destek olmalarını istedi. Mustafa Koç da yeni dönemde aile üyeleri, üst yönetim ve tüm Koç Holding çalışanlarına verdiği ilk mesajda, ‘ne yapacaksak beraber yapacağız’ demişti.

AFRİKA MERAKI EŞİ İLE BAŞLADI

2006 yılında Caroline Koç Mustafa Koç’a bir Afrika seyahati önermişti. Mustafa Koç bu gezi için “Afrika’ya gitmeye pek de hevesli değildim. Hatta ne işimiz var oralarda demiştim. Ama uçsuz bucaksız Masai Mara’dan tuhaf bir şekilde etkilendim ve her yıl üçer defa gitmeye başladım” diye bahsetmişti. Bu seyahat ona yepyeni bir hobi kazandıracaktı. 30 yıl amatör olarak ilgilendiği fotoğrafçılık, bu seyahat sonrası vahşi yaşam fotoğrafları çekme tutkusuna dönüşecek ve ardından 2010 yılında Afrika’da çektiği fotoğrafların yer aldığı “Karşılaşmalar” adlı ilk profesyonel sergisini açacaktı. Sergi için 4 yıl boyunca en az 3 bin kare fotoğraf çekmiş ve bunların içinden kırkını seçerken bir hayli zorlanmıştı. 

3 YARAMAZ ERKEK ÇOCUĞU 

ARALARINDA sadece 1.5 yaş farkı olan Ömer Koç, Mustafa Koç ile geçen çocukluk anılarını şöyle aktarıyor: “Emektar şoförümüz bizi Mecidiyeköy’den alır, Maçka İlkokulu’na götürürdü. Okula giderken ve bilhassa okul dönüşü arabada çok kavga ederdik. Şoförümüz de bizi yatıştırıp sakinleştireceğine ‘Vur gözüne karakolu görmesin, daha hızlı vur’ diyerek ortalığı büsbütün kızıştırırdı.” Mustafa ve Ömer’in kendi aralarında yaptığı bu kavgalar küçük kardeşleri Ali’ye yaptıklarının yanında oldukça hafif kalırdı. Ali Koç, küçük yaşında iki ağabeyinin zorlu oyunlarına maruz kalırdı. Ali Koç, çocukluğunda yaşadıklarını daha sonra şu şekilde anlatıyordu: “Aramızdaki yaş farkı nedeniyle ben şamar oğlanı gibiydim. Evimizde Çin işkenceleri söz konusuydu. Işıkları kapatıp beni telefon kablolarıyla bağlarlardı ve biri fener tutup diğeri de kaşlarımı çekerdi. Ancak ben yine de onların yanından hiç ayrılmazdım ve hiç de şikayet etmezdim.” İki oğlunun, küçük oğlu Ali Y. Koç’u ne denli zorladıklarını baba Rahmi M. Koç ve anne Çiğdem Simavi de kabul ediyordu. Rahmi M. Koç, Mustafa ve Ömer’in bir defasında Ali’yi soğuk odaya kapattığını, Çiğdem Simavi ise Ali Y. Koç’un üstünden bisikletle atladıklarını anlatıyordu.

LİDERLİĞİN BAŞINDA 3 KRİTİK HAMLE
MUSTAFA Koç liderliğinin daha ikinci yılında Topluluğun bugün ulaştığı başarı seviyesinde çok önemli katkısı bulunan üç önemli ve stratejik karara imza attı.Bunlar Tüpraş’ın ve Yapı Kredi’nin alınması ve Migros’un satışıydı. Tüpraş’ın özelleştirme ihalesi için, “Bu ihale ile Türkiye’ye olan güvenimizi gösterdik” diyen Mustafa Koç için özellikle Yapı Kredi ve Tüpraş satın almalarının önemi çok büyüktü: “Bu satın almalar, özellikle Yapı Kredi Bankası ve Tüpraş, hacimleri açısından gerçekten çok büyük lokmalar. Tüpraş, stratejik olarak bizim için çok kârlı bir kuruluş. Daha verimli bir şekilde işletilirse çok iyi bir varlık. Opet ve Aygaz’a da çok büyük bir sinerji ve ufuk yaratacaktır.”

DEV YATIRIMLARA İMZA ATTI
KOÇ Holding Mustafa Koç’un liderliğinde çok büyük yatırımlara da imza attı. 2010’da 1.7 milyar TL, 2011’de 2.9 milyar TL kombine yatırım yapan Koç Holding’in 2012’ye 6.5 milyar liralık rekor yatırım bütçesiyle girdiğini açıkladığında kendisine yöneltilen “Dünyadaki kriz yatırım planlarınızda bir ertelemeye neden olacak mı?” sorusuna şu cevabı veriyordu: “Hayır, her şeye olduğu gibidevam ediyoruz. Daha önce de belirttiğimiz gibi Ford Otosan, Tofaş, Tüpraş, Arçelik’teki yatırımlarımızda hiçbir değişiklik yok.”

ASKER ARKADAŞI GİBİ OLMUŞTUK

MUSTAFA Koç, Holding’deki görevlerinin yanı sıra, Davos, G20 gibi uluslararası platformalr başta olmak üzere TÜSİAD’da YİK Başkanlığı ve DEİK’te TAİK Başkanlığı gibi birçok iş dünyası örgütünde görevler aldı, Türk iş dünyasını başarıyla temsil etti. Mustafa Koç, ‘Ülkem varsa ben de varım’ ilkesinden hareketle birçok sosyal sorumluluk projesinde de bizzat yer aldı. Mustafa Koç’un TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanlığı’nı yürüttüğü dönemde TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı olanArzuhan Doğan Yalçındağ, Mustafa V. Koç ile birlikte çalıştıkları dönemdeki gözlemlerini daha sonra şöyle anlatmıştı: “Biz TÜSİAD’da birlikte çalıştığımız 8 sene içerisinde asker arkadaşı gibi olmuştuk. Özellikle benim 3 sene Yönetim Kurulu Başkanı olduğum O’nun ise Yüksek İstişare Konseyi Başkanı olduğu dönemde sıkı bir birlikteliğimiz oldu. Bu dönemde Mustafa Koç’un iyi yüreği dışında pek çok vasfını daha görmüş oldum. Oldukça vizyoner, geniş bir vizyona sahip ve o dönemde Türkiye’nin ihtiyacı olan kucaklayıcı bir rol almıştı. Bu da çok kıymetli bir yaklaşımdı.

Yukarı

Business HT×