BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5876 % 0,18
EUR/TRY 34,8086 % 0,35
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5882
% 0,18
34,8104
% 0,36
1,0662
% 0,18
45,44
-0,05
2.390,50
% 0,48
87,05
% -0,07
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Özel sektör: Gazprom ile yaşanan sorun ithalatçılara ciddi zarar verebilir

Rusya'dan yılda 2,5 milyar metreküp doğal gaz ithal eden Enerco, Gazprom'un akışı kısmasına ilişkin açıklama yaptı

Özel sektör: Gazprom ile yaşanan sorun ithalatçılara ciddi zarar verebilir
01 03 2016, 17:19

Rusya'dan doğalgaz ithal eden özel sektör şirketlerinden Enerco'dan yapılan açıklamada, Gazprom ile yaşanan durumun ithalatçılara ciddi zarar verebileceğini açıkladı.

Gazprom ile yapılan anlaşmaya göre fiyatın tek taraflı değiştirilemeyeceğinin ifade edildiği açıklamada, doğal gaz akışının önceden uyarı yapılmadak kısıldığı belirtildi.

Gazprom geçtiğimiz perşembe günü Türkiye'deki özel sektör müşterilerine gönderdiği doğal gazın miktarını azaltmıştı. Gazprom'dan yapılan açıklamaya göre görüşmelerin sürdüğü ifade edilmişti.

Enerco Enerji'den yapılan açıklama şöyle:

Son birkaç yıldır Gazprom Export'un (GPE) Türkiye'ye doğal gaz satış fiyatı Türkiye'deki son tüketici fiyatlarının çoğunlukla üzerindeydi. Gazprom Export ve özel ithalatçı şirketler, yıllardır bu sıkıntıyla baş edebilmek için birlikte çalışmaktadırlar. Türkiye'deki birçok özel şirket ve doğal gaz alıcısı bu dönemde zararlara uğradılar.

Şirketimizin de içinde bulunduğu her bir özel ithalatçı şirket GPE ile kontrat fiyatında bir revizyon yapılması hususunda Nisan 2015'te anlaşmışlardır. Bu revizyon ile kontrat fiyatı indirilerek kalıcı bir revizyon yapılmıştır,bu revizyon geçici değildir ve herhangi bir tarafın diğer tarafın onayı olmadan bunu değiştirme ya da iptal etme hakkı yoktur.

Geçen yılın sonunda GPE, kontrat fiyatında revizyon talebinde bulundu. Kontratımız bu şekilde bir talebe müsaade etmekle birlikte, tarafların müzakere etmesini, karşılıklı anlaşmasını veya son olarak tahkim yolunu gerektirmektedir. Görüşmeler yapıcı bir şekilde başlamıştır.

Kısa bir süre önce GPE fiyatta acil bir artış talep etti ve gazı azaltmak ile tehdit etti. Ne yazık ki, gaz akışındaki azalma 24 Şubat'ta resmi bir açıklama yapılmadan başladı.

Kontrat kapsamında şirketimiz tarafından ödenmemiş bir borç bulunmamaktadır. Açık olmayan herhangi bir husus yoktur, kontrat çok açık ve nettir. Kontrat kapsamında herhangi bir tarafın tek taraflı olarak kontrat fiyatını değiştirmesi mümkün değildir. Bu gibi eylemlerden derin üzüntü duymaktayız, tarafların kontrat hükümlerine uyması gerekiyor. Özel Türk şirketleri Gazprom Export'un Türkiye'deki müşterileri olarak yıllardır Rus gazının Türkiye piyasasındaki fiyat ve konumunu savunmaktadırlar. Mevcut durum hem özel ithalatçılara çok büyük zararlar verebilir hem de Rus gazının Türrkiye enerji piyasasındaki itibarını zedeleyebilir.

Bu gibi eylemlerin son bulmasını ve konunun kontratlar kapsamında çözülmesini umuyoruz.

 

Yukarı

Business HT×