BIST 100 9.899,55 % 1,88
USD/TRY 32,5775 % 0,12
EUR/TRY 35,0020 % 0,08
Piyasalar
9.899,13
% 1,88
32,5775
% 0,12
35,0020
% 0,08
1,0734
% 0,04
44,89
0,00
2.349,98
% 0,75
89,34
% 0,37
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

ABD'de Demokratların iki güçlü adayı seçmenlerine ne sunuyor?

ABD'de Demokratların iki güçlü adayı Hillary Clinton ve Bernie Sanders'ın politikaları nerede, nasıl farklılaşıyor?

ABD'de Demokratları iki güçlü adayı seçmenlerine ne sunuyor?
BBC 28 02 2016, 16:20

ABD'de Demokratların ön seçim heyecanı devam ediyor.

ABD'deki başkanlık yarışında Demokratların Güney Carolina'daki ön seçiminde eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton aldığı oy oranıyla, Vermont Senatörü Bernie Sanders'a karşı üstünlük elde etti.

ABD'de 8 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimleri için süreç devam ederken, Demokratların Güney Carolina'daki ön seçimini Clinton yüzde 73,5 oy oranıyla kazandı. Rakibi Sanders ise yüzde 26 oyda kaldı.

Kıyasıya bir rekabet yapan ikilinin politikaları ve söylemi hangi noktalarda farklılaşıyor. İşte iki güçlü adayın politikalarının karşılaştırmaları analizi...

VERGİLER

Bernie Sanders: Radikal görüşleri ile bilinen Sanders gelir adaletsizliğini azaltma sözü verdi. Sanders, milyarderler için yüzde 10'luk ek vergi, en üst üç vergi kademesinin yükseltilmesi ve yeni bir üst oran yaratılması, sermaye ve gayrimenkul vergilerinin artırılması, sosyal güvenlik vergilerinin yükseltilmesi, ABD şirketlerinin yurt dışında edindiği gelirlerin incelenmesi ve ailevi durumlar için alınan izin programını fonlamak için tüm vergi mükelleflerinden yüzde 0.2'lik yeni bir vergi talep edilmesi sözü vermişti.

Hillary Clinton: Hillary Clinton'ın vergi planı temel olarak Sanders gibi. Clinton, 5 milyon doların üzerinde geliri olandan yüzde 4 ek vergi talep ediyor. Clinton, sermaye kazançlarının vergilendirilmesini artırmayı, refah için vergi uçurumlarını kapamayı, hedge fon yöneticilerini vergilendirmeyi ve gayrimenkul vergilerini artırmayı planlıyor.

YÜKSEK ÖĞRENİM

Bernie Sanders: Bernie Sanders yüksek öğrenim konusunda, ABD'li her öğrenci için üniversitelerin Wall Street işlemlerinden edinilecek fonlarla ücretsiz olacağını söylediğinde çıtayı yükseğe koymuş oldu. Sanders'a göre yüksek öğrenim maliyetleri ABD'deki büyüyen gelir adaletsizliğinin temel itici güçlerinden biri.

Hillary Clinton: Clinton, ikili öğretim yapan bölge üniversitelerinin ücretsiz olmasını destekliyor. Fakat daha yüksek öğrenim için planları daha ılımlı görülüyor. Clinton, öğrencilerin harç kredilerine yönelik faizlerin düşürüleceği vaadinde bulunuyor. 

SAĞLIK POLİTİKALARI

Bernie Sanders: Sanders, sadece hükümetin yönettiği bir sağlık sigortası sistemi kurmak istiyor. Sanders ayrıca hükümete ilaç şirketleri ile daha düşük fiyatların sağlanması için görüşmeler yapma izni verilmesi ve sağlık ücretlerinin ucuz olduğu Kanada'dan bu konuda temin yapılabilmesi gerektiğini söylüyor. 

Hillary Clinton: Clinton da hükümete ilaç şirketleri ile fiyat müzakeresi yapabilmesine olanak sağlanması gerektiğini düşünüyor.

SİLAH KONTROLLERİ

Bernie Sanders: Sanders kırsal bir eyalet olan Vermont'un senatörü. Silahlar konusunda daha ılımlı bir yaklaşımı olan Sanders silah alımlarının kontrol altına alınması ve saldırı silahlarının yasaklanmasını savunurken, ölümlerden silah üreticilerinin sorumlu tutulması konusuna karşı çıkıyor. 

Hillary Clinton: Clinton, bu konuda Sanders'dan daha keskin çözümler istiyor. Clinton silahlarla ilgili kontrollerin sıkılaştırılması taraftarıyken aynı zamanda silah üreticilerinin ölümlerden sorumlu tutulması politikasını destekliyor. 

DIŞ POLİTİKA

Bernie Sanders: Sanders, genel hatları itibariyle Barack Obama'nın dış politikasını destekliyor. Suriye'ye kısıtlı bir müdahale ve ABD müttefikleri ile birlikte çalışılmasını doğru buluyor. Sanders, ABD askerinin tümüyle Afganistan'dan çekilmesi gerektiğini söylerken, Suriye iç savaşında da sivillerin ABD tarafından hiçbir şekilde eğitilmemesi gerektiğini ifade ediyor. 

Hillary Clinton: Clinton ise ABD'nin Suriye'ye daha çok müdahil olması gerektiğini ifade ediyor. Bununla birlikte ABD'nin Afganistan'daki varlığının da devam etmesini savunuyor. 

Yukarı

Business HT×