BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5918 % 0,08
EUR/TRY 35,0100 % 0,45
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5918
% 0,08
35,0100
% 0,45
1,0709
% 0,09
45,35
0,00
2.317,28
% 0,05
88,19
% 0,19
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Çileyi çeken reel sektör, parayı kazanan finans sektörü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İslami bankacılığın payının yüzde 25 olması gerektiğini söyledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Çileyi çeken reel sektör, parayı kazanan finans sektörü
BUSINESSHT 26 02 2016, 15:18

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, faiz sisteminin adil olmadığını ve İslami bankacılığın payının yüzde 25 olması gerektiğini söyledi.

Haliç Kongre Merkezi'nde düzelenen Vakıf Katılım Bankası Açılış Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Bir Cumhurbaşkanı olarak söylenir mi?" Söylemek zorundayım. Faiz sistemi adil değildir ve acımasızdır. Biz sıçrayacaksak, biz mesafe alacaksak, özellikle acımasız olan bu sistemden ziyade, gerçek manada bu katılım sektörüyle bir büyümenin içinde olmamız şart. Bunu yapmadan bir yere varmak mümkün değil. Geri çağırmayı, faiz sistemi anında yapar mı? Yapar. Acır mı, acımaz. Ben de sana destek olayım, yol açayım, bilmem ne, yok. On liralık malını iki liraya alır, işini bitirir. Vaka bu. Katılımda bu olmaz mı? Onlarda da olur. Onun için diyorum, yani burada ahlakilik derken onu ifade etmek istiyorum. Eğer böyle yaparsak, o zaman hep beraber dayanışma halinde ayağa kalkacağız. Bizim bu anlayışı hakim kılmamız lazım" dedi.

Faiz konusunda en sert açıklamalarından birini yapan Erdoğan şöyle devam etti: 

"Kim rahatsız olursa olsun mücadelesini vermeye devam edeceğim. Biraz insaf artık. ABD'ye bakıyorsun 0,25,Japonya'da eksi, Avrupa'da 1, İsrail zaman zaman eksi. Bize ne oluyor. Çift haneliye süzüldük. Komisyonu eklediğinde 15-16-17.

Böyle bir faiz anlayışıyla yatırım yapılır mı, üretim yapılır mı, rekabete açılabilir mi? Eğer güçlü ekonomiye sahip olacaksak faizi ahlaki olarak kullanmamız lazım. Faiz lobisi acımasızca emmeye devam ediyor."

Erdoğan finans sektöründeki "adaletsizleri" eleştirerek,  "Tek başına paraya sahip olmak yetmiyor. Sürekli ve etkili bir şekilde kullanacak araçlara sahip olmak gerekiyor. En çok parayı kazanan kimler finans sektörü. Çileyi çeken reel sektör parayı kazanan finans sektörü" dedi.

HALKBANK OYALANIYOR

Erdoğan Halkbank'ın kurması planlanan İslami finans birimine ilişkin açıklamalar da yaptı: "Ziraat Katılım'ın ardından Vakıf Katılım'ın sektöre girmesiyle yeni bir aşamaya geçtik. Halk Bankası hala işi ağırdan alıyor. Seçimden önce sözde girecekti, bir oyalamadır gitti" dedi.

Cumhurbaşkanı, "Halk Katılım sektöre giremedi. Temenni ederim ki Halk Katılım da süratle bu adımı atar" diye konuştu.

Erdoğan ayrıca Vakıfbank'ın kendi sermayesiyle devam etmesi gerektiğini söyleyerek, "Vakıfbank'taki yüzde 58 payının Vakıf Katılım'a en kısa zamanda gelmesi lazım. Bu 20 yıllık bir hayalin ürünüdür" dedi.

YENİ FİNANS NESLİ

Cumhurbaşkanı ayrıca muhafazakar kesimin de finans sektöründe daha çok yer almasını beklediğini belirtti:

"Biz şimdi yıllar yılı bu sektöre gençlerimiz muhafazakar kesim gençleri girmedi, faizle uğraşamayız dedi girmedi, haklıydılar. Önleri açılmış oluyor.

İyi çalışacaklar, iyi yetişecekler ekonomide farklı bir nesil inşallah çalışma alanını da bulmuş olacak. Bir bankanın yanına isim hilesiyle yeni bir banka koymak değildir" dedi.

Yukarı

Business HT×