BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5738 % 0,02
EUR/TRY 34,9025 % 0,14
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5738
% 0,02
34,9025
% 0,14
1,0696
% -0,03
45,35
0,00
2.317,83
% 0,07
88,02
% -0,45
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

G20 fikir ayrılıklarıyla başladı

Dünyanın en büyük 20 ekonomisinin finans otoritelerinin bir araya geldiği "G20 Bakanlar ve Merkez Bankası Başkanları" zirvesi para politikaları üzerine tartışmalarla başladı

G20 fikir ayrılıklarıyla başladı
26 02 2016, 15:15

Çin'in Şanghay kentinde düzenlenen "G20 Bakanlar ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı", küresel finans otoritelerinin dünya ekonomisinin nasıl canlandırılacağı konusundaki fikir ayrılıklarıyla başladı. Özellikle mali ve para politikalarında ortak bir karara varılamaması yatırımcıları enişelendiriyor.

ABD ve Çin, küresel talebi artırmak için hükümet harcamalarının artması gerektiğini söylerken, Alman Finans Bakanı Wolfgang Schaeuble, büyümeyi desteklemek için borçlanmanon ekonomileri zombileştireceğini savundu. Schaeuble, "Küresel talepteki azalmanın önüne geçmek için tüm mali, yapısal ve parasal politika araçları kullanılmalı" diyen ABD Hazine Bakanı Jacob J. Lew'e cevap olarak bu politikaların en üst sınıra ulaştığını söyledi:

"Daha fazla teşvik amaca giden yoldan saptıracaktır. Daha fazla yapısal reform yerine yerel büyüme oranlarına odaklanılmalı. G20'nin destek paketini uygun bulmuyoruz" 

Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem ise Schaeuble'ın değerlendirmesine karşı çıkarak para politikalarının başarılı olabileceğini savundu. Avrupa ve Japonya'da kullanılan negatif faiz oranlarıyla ilgili endişelerini dile getiren İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney de merkez bankalarının para politikası araçları dışında tutulmasının ancak bir "hayal" olacağını söyledi. Carney ayrıca, faizlerin düşürülerek oluşacak bir "para birimi savaşları" konusunda merkez bankalarını uyardı.

ABD Hazine Bakanı Lew da G20'nin rekabetçi devalüasyonlardan sakınması gerektiğini ifade etti.

ÇİN ENDİŞESİ

Uluslararası Para Fonu (IMF) Christine Lagarde, para politikalarının etkilerinin giderek zayıfladığın altını çizdi. Lagarde ayırca, Çin'deki geniş sermaye çıkışlarının global büyüme için risk oluşturduğunu söyledi.

Toplantıda söz alan Çin Merkez Bankası Başkanı Zhu Xiaochuan, ekonomiyi desteklemek için ellerinde yeterli araç olduğunu söyleyerek Çin'e sermaye girişlerinin büyük ölçüde normal olduğunu, sermaye çıkışlarını engellemenin ise yurt içi ekonomide sağlıklı gelişmenin devam ettirilmesi açısından önemli olduğunu vurguladı. Zhu, Çin ihracatını artırmak için devalüasyona başvurmayacaklarını da sözlerine ekledi.

"Çin'in genel olarak ihracatı güçlü olmaya devam ediyor" Zhou, "Reformlarımızın yönü açık, reform hızını yönetmek için fırsat pencereleri yaratmak gerekli. Reform hızı değişkenlik gösterebilir, ancak reformlar devam edecek ve yön değişmeyecek" diye konuştu.

Yukarı

Business HT×