BIST 100 9.098,39 % 0,20
USD/TRY 32,3736 % 0,09
EUR/TRY 34,9993 % -0,05
Piyasalar
9.100,20
% 0,22
32,3736
% 0,09
34,9993
% -0,05
1,0785
% -0,03
47,77
0,12
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Rekabet Kurumu: Türkiye'de outlet konusu zaman zaman yanlış kullanılıyor

Rekabet Kurumu Başkanı Ömer Torlak Türkiye'de indirimli mağazacılık konusunun zaman zaman teşebbüsler ve mağaza yönetimleri tarafından yanlış kullanıldığını belirtti

Rekabet Kurumu: Türkiye'de outlet konusu yanlış kullanılıyor
AA 26 02 2016, 11:49

Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak Perakende Ticaretin Düzenlenmesine İlişkin Kanun ile Alışveriş Merkezleri (AVM) Yasası'na yönelik de değerlendirmelerde bulunarak, bu konunun kamuoyunun bütününü ilgilendirdiğini kaydetti.

Resmi Gazete'de söz konusu kanunların çıktığına işaret eden Torlak, "Bizim buradaki temel duruşumuz şu; rekabetçiliği artırmak, rekabetçiliğin engellenmemesi. Bizim derdimiz bu ve bugüne kadar da bu yönde görüşlerimizi bildirdik. Gerek perakendecilikle ilgili kanun, gerekse de ikincil mevzuat olarak yayınlanan yönetmeliğe baktığınızda gerçekten de rekabetçiliği artıran, rekabet ihlallerini azaltan önlemlerin yer aldığını görüyoruz" diye konuştu.

Torlak, Türkiye'de indirimli mağazacılık (outlet) konusunun zaman zaman teşebbüsler ve mağaza yönetimleri tarafından yanlış kullanıldığını belirterek, şöyle devam etti:

"Bakıyorsunuz AVM'nin ismi outlet, ama normal mağaza ya da AVM'den fiyat bakımından hiçbir farkı yok. Bizim de desteklediğimiz ve önemli ölçüde görüşlerimizi içeren bu düzenleme şunu getiriyor; bir AVM'nin outlet statüsünde sayılabilmesi için içindeki mağazaların en az yüzde 70'inin gerçek anlamda outlet mağazası olması gerekiyor. O outlet mağazasının da outlet mağazası olabilmesi için de satılan malların yüzde 70'inin gerçekten indirimli ürün olması gerekiyor. Bu şartlar sağlanmadığı takdirde artık outlet ismi kullanılamayacak.

İkinci düzenleme de özellikle tüketicide indirim algısını istismar eden konulara geliyor. Bu konuda da indirimin belli bir süre sürdürülmesi gerektiği ve sürekli bir indirimin tüketicide çok farklı algılar oluşturması sebebiyle yanıltıcı alışveriş kararlarına yol açacağı düşüncesiyle bu tür düzenlemeler yapılıyor. Bu düzenlemelerin yararlı olacağını zaten belirtmiştik. Belli kapsamda bunların tüketiciye, topluma çok ciddi faydalar sağlayacağını düşünüyorum."

Torlak, Rekabet Kurumu'nun, bireysel, teşebbüs ya da teşebbüslerin birliği bazında her türlü müracata açık olduğunu vurgulayarak, "Ancak her müracata açık olmamız, yapılan her başvurunun mutlaka kişinin kendi beklentilerine göre değerlendirileceği anlamına da gelmiyor" dedi.

Bazen yapılan müracatların görev alanlarına girmediğini anlatan Torlak, böyle durumlarda başvuru sahiplerini mümkün olduğunca ilgili makamlara yönlendirdiklerini söyledi.

Yukarı

Business HT×