BIST 100 9.915,62 % 2,05
USD/TRY 32,5090 % -0,09
EUR/TRY 34,7760 % -0,56
Piyasalar
9.915,62
% 2,05
32,5090
% -0,09
34,7760
% -0,56
1,0693
% -0,34
44,70
-0,19
2.337,96
% 0,24
89,50
% 0,55
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

İhracatçılar Mehmet Şimşek'ten ne talep etti?

Geçen yıldan bu yana sert kayıplar yaşayan ihracatçılar hükümete taleplerini iletti

İhracatçılar Mehmet Şimşek'ten ne talep etti?
ENES TUNAGÜR 23 02 2016, 16:03

Küresel ekonomideki yavaşlama, Ortadoğu'da yaşanan kaos ortamı ve Rusya krizi gibi sorunlarla ağır yara alan Türk ihracatçıları sıkıntılarını Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile paylaştı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) Genişletilmiş Başkanlar Toplantısı'na katılan Başbakan Yardımcısı Şimşek, ihracatçıların sorunlarını dinleyerek, çözüm olasılıklarını iş insanlarıyla paylaştı.

Rusya, Ortadoğu ve Orta Asya ekonomilerinin petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle yaşadığı sıkıntılar ve gelişmiş ekonomilerin 2008 krizi sonrası tam anlamıyla toparlanamaması sonrası Türkiye'nin ihracatı 2015'te dolar bazında bir önceki yıla göre yüzde 8,7 gerilemişti.

Rusya ile 24 Kasım'da patlak veren uçak krizi sonrası ihracat Ocak 2016'da yıllık bazda yüzde 65 gerilerken, bu durumdan birçok sektör doğrudan ve dolaylı olarak etkilendi.

ÖNCELİKLİ TALEP EXIMBANK'TAN

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Şimşek'ten önce yaptığı konuşmada; özellikle Rusya ve Irak gibi pazarlara ihracat yapan firmalar için Eximbank tarafından verilen kredilerin vaadesinin 1 yıl ötelenmesi, Kosgeb desteklerinden daha fazla firmanın yararlanması için üst limitin 40 milyon TL'den 100 milyon TL'ye çıkarılması, büyümeyi cezalandıran anlayışı değiştirmek için vergi ile sosyal güvenlik mevzuatının değiştirilmesi ve KDV ile ilgili reform yapılması gibi taleplerde bulundu.

Başbakan Yardımcısı Eximbank konusundaki talebe olumlu yanıt vererek, gerekli desteğin sağlanması için talepte bulundu. Şimşek'in vurguladığı en önemli konulardan biri de ihracatçıların Trans Atlantik Ticaret ve Yatırım Anlaşması (TTIP) gibi ihracatçıları olumsuz etkileyebilecek hususlarda iş dünyasının bilinçli hale gelmesi ve Türkiye'nin de bu anlaşmada yer alması için talepte bulunmalarıydı.

BASINA KAPALI KISIMDA İHRACATÇILAR ŞİMŞEK'TEN NE TALEP ETTİ?

Mehmet Şimşek, sunumu sonrası ihracatçıların taleplerini dinlemek üzere TİM'in sektör temsilcileriyle basına kapalı bir oturum gerçekleştirdi.

Business HT'ye konuşan ihracatçıların Şimşek'ten öncelikli talebi, Rusya krizi sonrası ağır yara alan turizm sektörü için açıklanan pakete benzer bir destekti.

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Gülle, Başbakan Yardımcısı Şimşek'ten Türkiye ekonomisine en ciddi katkı yapan sektörlerden olduğunu belirttiği tekstil sektörü için turizm benzeri bir paket talep edeceğini söyledi.

Rusya'ya tekstil ihracatının oldukça büyük yer tuttuğunu kaydeden Gülle "Buna rağmen aylardır herhangi bir adım atılmadığını gördük. Önümüzdeki yılların iyi geçmeyeceğini öngörüyoruz. Bunun için şimdiden önlem alınması gerekiyor" diye konuştu.

OTOMOTİV SEKTÖRÜNÜN BEKLENTİSİ ÖTV İNDİRİMİ

2015'te diğer sektörlere göre oldukça iyi bir yıl geçirerek ciddi rekorlara imza atan otomotiv sektörü ise hükümetten ülkedeki huzur ortamının sağlanması, ÖTV indirimi ve TTIP'in içinde yer alınması gibi taleplerde bulundu.

TİM Otomotiv Sektör Kurulu Başkanı Ömer Burhanoğlu, hükümetten en önemli beklentilerinin otomotiv sektöründeki yatırım beklentileri için ülkedeki huzur ortamının sağlanması gerektiğini söyledi.

ÖTV indirimi taleplerinin geçtiğimiz yıllarda olumlu yanıt almadığını belirten Burhanoğlu "Umarım bu sene olumlu bakılır. TTIP'in dışında kalınması halinde yatırımların Doğu Avrupa ülkelerine kayabileceğini dile getirdik. Başbakan Yardımcısı da reformların yapılacağını ifade etti. O yüzden olumlu bir intibayla ayrılıyoruz" dedi.

2015'i ihracat açısından en iyi geçiren sektör olan fındık sektörü için ise gündem fiyat artışı tartışmalarıydı. İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Gören, yapısal bir sorunları olmadığını ancak fiyat tartışmalarından duydukları rahatsızlığı Şimşek'e ileteceklerini belirtti.

Fındık fiyatlarının makul seviyelerin 2 katına kadar çıkması sonrası sektör gündeme gelmiş, gıda enflasyonu tartışmaları yeniden alevlenmişti. Bu tartışmalar sonucu fındık ihracatçılarının haksız yere suçlandığını belirten Gören "Devletin bu konuda belirsizliği ortadan kaldıracak bir açıklama yapmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Yukarı

Business HT×