BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Türkiye'de tüketim artışından en çok kâr sağlayacak şirketler

ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs'ın açıkladığı bir rapora göre Türkiye'de tüketim, nüfus artışı, orta sınıfın zenginleşmesi ve kadınların daha fazla iş gücüne katılmasıyla daha da büyüyecek

Türkiye'de tüketim artışından en çok kâr sağlayacak şirketler
BUSINESSHT 19 02 2016, 17:02

Goldman Sachs, Türkiye'de giderek büyüyen tüketici sınıfı inceleyen bir rapor hazırladı. Rapora göre nüfus, orta sınıfın geliri ve kadınların iş gücüne katılımı tüketim davranışlarını etkileyen üç önemli etken.

1. BÜYÜYEN NÜFUS

Goldman Sachs verilerine göre Türkiye nüfusunun yalnızca yüzde 7'si 65 yaş üstü. Batı Avrupa'da ise bu oran yüzde 17. Türkiye nüfusunun 2025'e kadar 30'dan fazla gelişmekte olan ülkeyi geride bırakarak yüzde 1,1 artış göstermesi bekleniyor.

2. ORTA SINIF GELİRİNDEKİ ARTIŞ

Goldman Sachs analistleri, orta sınıftaki gelir artışını üç nedene bağlıyor. Bunlardan ilki çalışan sınıfın yaş aralığındaki artış. Rapora göre 2025'e kadar Türkiye'de en çok tüketen 30-44 yaş arası çalışanların hem sayısı hem de kazancı artacak. Bu yaş grubunda en çok tüketimin olacağı sektörler ise yiyecek, emlak, sağlık ve eğitim.

İkinci neden ise bölgeler arasındaki eşitsizliğin azalması. Bölgeler arasındaki gelişimin farklılaşmasının harcama alışkanlıklarını da farklılaştırdığının altını çizen rapor, az gelişmiş bölgelere artan yatırımın farklılıkları azaltacağını açıkladı. Raporda özellikle gelirin en düşük olduğu Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde tüketimin artacağı tahmini yer aldı.

Son olarak haneiçi borçlanmalar, 2007-2014 arasında yüzde 10 artış göstermiş olsa da hâlen Avrupa ortalamasının altında. Goldman Sachs analistleri, hükümet borçlanmalarının birçok ülkeye oranla düşük olması nedeniyle uzun dönemde vergi artışı öngörmüyor.

3. KADINLARIN İŞGÜCÜNE DAHA FAZLA KATILMASI

Goldman Sachs verilerine göre 2014'te yüzde 30 seviyesinde olan kadınların iş gücüne katılım oranı, 10 yıl içerisinde yüzde 35 olacak. Kadınların ekonomik özgürlüğünü kazanması tüketimi de artıracak. Hazır yemek ve konfeksiyon en önemli tüketim kalemleri arasında yer alacak.

TÜKETİM ARTIŞINDAN EN ÇOK KAZANÇ SAĞLAYACAK ŞİRKETLER

Türkiye'deki tüketimin düşük faiz oranlarıyla da desteklendiğini söyleyen Goldman Sachs, bundan en çok faydalanacak sektörleri gıda, konut, seyahat ve turizm olarak sıraladı. Goldman Sachs'ın 'AL' tavsiyesi verdiği "en kazançlı şirketler" listesi şöyle:

Emlak Konut: Nüfus artışının beraberinde barınma ihtiyacını da artıracağını söyleyen Goldman Sachs, Türkiye'deki emlak harcamalarının 2025'e kadar 193 milyar dolara ulaşacağını öngörüyor. ABD'li şirketin verilerine göre Emlak Konut'un Türkiye'deki yatırımlarının boyutu Lübnan'ın yüzölçümüne yaklaştı.

Coca-Cola İçecek: Türkiye'de kutu içecek tüketimi gelişmiş ekonomilerdekinin altında kalsa da sağlıklı içeceğe yönelim oldukça fazla. Coca-Cola İçecek'in ürettiği meyve suları piyasanın yüzde 23'ünü kaplıyor. Firmanın toplam içecek piyasasındaki oranı ise yüzde 59.

Migros Ticaret: Türkiye'deki perakende sektörü 10 yılda yüzde 25 büyüdü. Goldman Sachs, gelecek 10 yılda da yüzde 60 büyüme bekleniyor. Perakende sektörünün yüzde 6'sını oluşturan Migros, Goldman Sachs analistlerinin tahminlerine göre dört yılda yüzde 10 büyüyecek. Firmanın süpermarket zincirleri toplam gelirin yüzde 53'ünü oluşturuyor.

Ülker Bisküvi: Goldman Sachs, özellikle kadınların işgücüne katılımının artması ve düşük fiyatların alım gücünü artırması nedeniyle Ülker firmasını, "kazançlı çıkacak firmalar" listesinde tutuyor. Şekerli gıda piyasasının yüzde 50'sini tutan Ülker'in başarısındaki iki önemli etken uygun paketleme ve ev yapımı gıdalar olarak gösteriliyor.

Türk Hava Yolları: Goldman Sachs'a göre THY, havayolu firmaları arasındaki en kazançlı şirket. THY'nin artan uçuş rotalarıyla 2020'ye kadar yüzde 10 büyümesi bekleniyor. Avrupa, Asya ve Orta Doğu'ya düzenlenen aktarma uçuşlarda çok tercih edilmesi ve Türk Lirası'nın değer kaybederek bilet fiyatlarını ucuzlatması da THY'nin kazancını artıran sebepler.

Turkcell: Türkiye'nin en büyük mobil iletişim firması Turkcell, yakında kurulacak 4,5G mobil internet hızı için 1,6 milyar dolarlık yatırım yapacak. Enflasyon ve değer kaybeden TL, 4,5G rekabetindeki Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom'un karşı karşıya olduğu zorluklardan.

Yukarı

Business HT×