BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,4322 % 0,27
EUR/TRY 35,0472 % 0,09
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,4322
% 0,27
35,0647
% 0,14
1,0786
% -0,02
47,65
-0,28
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Bitcoin bilmecesi: Geleceğin para birimi mi, ölü yatırım mı?

Güvenilirliğine dair tartışmalar sürse de analistlere göre sanal para birimi Bitcoin'de hala cazip yatırım fırsatları var

17 Şubat 2016 Çarşamba, 14:02

Bitcoin…Kimine göre kripto para, kimine göre sanal para veya dijital altın…

Geleceğin para birimi olarak görülen bir ekosistemin genel adı demek de mümkün. Ancak bu konuda soru işaretleri var.

Yazılımını geliştiren isimlerden biri olan Mike Hearn’ün sanal para birimine artık inanmadığını söyleyerek ekosistemden ayrıldığını açıklamasıyla Bitcoin bir güven sınavından geçiyor.

Konuyla ilgilenen uzmanlar ise hem bir yatırım hem de bir ödeme aracı olarak Bitcoin’in arkasındaki topluluk sayesinde geleceği için umut vaat ettiğini söylüyor. Bankacılık krizi anlarında bir kurtarıcı olarak ortaya çıkan Bitcoin, IMF gibi uluslararası kurumları bile imrendiren teknolojisi ile finans sistemini kolaylaştıran bir teknoloji olarak geliştirilebilir.

BLOK ZİNCİR İLGİ TOPLUYOR

2008 yılında bir manifestoyla açıklanan ve Satoshi Nakamoto takma isimli biri tarafından icat edilen Bitcoin, blok zincir sistemiyle teknoloji meraklılarının ve büyük şirketlerin ilgisini çekiyor.

Blok zinciri, tüm Bitcoin ağının dayandığı ve paylaşılan genel toplumsal işleme verilen ad. Bütün onaylanmış işlemler blok zincirine dahil oluyor. Bu şekilde Bitcoin cüzdanları harcanabilir bakiyeyi hesaplayıp onaylayabiliyor.

Bilişim Güvenliği Uzmanı Kenan Abdullahoğlu, blok zinciri şöyle açıklıyor: 

2013 yılında Güney Kıbrıs’ta, geçen yaz ise Yunanistan’da görülen bankacılık krizi anlarında Bitcoin’in önem kazandığını söyleyen Abdullahoğlu, İran’dan bir grup yatırımcının bu sanal paraya yatırım yapmak için kendisiyle bağlantıya geçtiğini de aktarıyor.

YATIRIM OLARAK FIRSAT MI?

Abdullahoğlu, blok ödülünün Kasım 2016’da 25 bitcoin’den 12,5 bitcoin’e düşmesiyle Bitcoin’in değerinin yükseleceğini düşünüyor.

‘Bitcoin Haber’ sitesinin kurucusu Murat Kipel ise bazı iddiaların aksine Bitcoin’in balondan ziyade bir fırsat olduğunu söylüyor.

Bilgi işlem uzmanı ve yazılımcı olan Kipel, Bitcoin’in asıl değerinin teknolojisinde yattığını açıklıyor. Kipel’e göre yazılım geliştiriciler ve teknoloji şirketleri için Bitcoin ile ilgili yazılım tarafında sonsuz sayıda proje yapma imkanı var. 

TERÖRÜN FİNANSMANINDA KULLANILIYOR MU?

IMF ise sanal paralarla ilgili Ocak 2016’da yazdığı raporunda herhangi bir devlete ihtiyaç duymayan bu para birimlerinin bireyden bireye işlem yapılmasını sağlamasının önemli bir gelişme olduğunu aktarıyor.

Diğer yandan IMF bu para birimlerinin kara para aklama, terörist organizasyonların finansmanı ve vergi kaçırmak gibi yasadışı etkinlikler için kullanabileceği tehlikesine dikkati çekiyor.

Ghost Security Group adındaki hacktivist bir oluşum, IŞİD’in Bitcoin’i finansman için kullandığını ve bu örgüte ait bir hesapta 3 milyon dolar değerinde para olduğunu iddia etmişti. Ancak henüz bu veriyi doğrulayan resmi bir açıklama yok. Europol konuyla ilgili yaptığı araştırmada IŞİD’in Bitcoin’i kullandığına ait  bir kanıta ulaşamadıklarını belirtti.

Her ne kadar denetimi ve regülasyonu zor olsa da IMF sanal paraların ortaya çıkmasının küresel finans sistemi açısından önemli bir gelişme olduğunu vurguluyor. IMF, uzun vadede bu sistemlerin zaman ve harcamaları düşürerek finansal verimliliği geliştirebileceğini ortaya koyuyor.

Bu noktada Bitcoin, yatırımcısına sağladığı maddi gelir bir yana, sunduğu teknolojiyle araştırma ve geliştirme için mantıklı bir yatırım olarak ortaya çıkıyor. 

Yukarı

Business HT×