BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5954 % 0,09
EUR/TRY 35,0016 % 0,43
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5946
% 0,08
35,0015
% 0,43
1,0707
% 0,07
45,35
0,00
2.313,55
% -0,11
88,11
% 0,10
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Fed tutanakları yayınlanmadan önce bilmeniz gereken 5 şey

ABD Merkez Bankası (Fed) Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) ocak ayı toplantısına ilişkin tutanakları yayınlanmadan önce bilmeniz gerekenler...

Fed tutanakları yayınlanmadan önce bilmeniz gereken 5 şey
WSJ 17 02 2016, 09:52

Küresel piyasalar, bugün özellikle ABD'de hareketlenecek veri takvimine odaklanırken, ABD Merkez Bankası (Fed) Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) ocak ayı toplantısına ilişkin tutanakların da piyasaların yönü üzerinde belirleyici olması bekleniyor.

Özellikle dünyada negatif faiz uygulamalarının gündeme gelmesi sonrasında tutanaklarda bu konudaki ipuçları da dikkatle takip edilecek.

İşte TSİ 21:00'da yayınlanacak Fed tutanakları öncesinde bilmeniz gereken 5 şey:

1) Dengeleyici bir hamle

Fed'in Ocak ayı karar metninde en dikkat çekici değişiklik, Aralık ayında ekonomideki risklerin dengelendiğini ifade ettikten sonra kararın ABD ekonomisine ilişkin risklerin dengelenmesini değerlendirmeyeceği üzerineydi. Genellikle Fed yetkilileri, merkez bankası jargonunda yukarı ve aşağı yönlüm riskler olarak adlandırılan, ekonominin beklentilerin altında mı yoksa üstünde mi olduğuna dair görüşlerini ortaya koyarlar. Ocak ayında Fed yetkilileri basitçe gelişmeleri yakından izlediklerini söyleyerek bir nevi kumar oynadılar. Bu durum ekononomik görünüm konusunda aralarında bir belirsizlik olduğuna işaret ediyor. Tutanaklar bu iç tartışmaya ilişkin detayları ortaya koyacak. 

2) Uluslararası Durum

Aralık ayı itibariyle Ağustos ayında gözlenen küresel piyasalardaki karmaşa gevşeyerek Fed Başkanı Yellen'a yurt dışı kaynaklı risklerin azaldığını hatırlattı. Yellen'ın geçen hafta Kongre'den önce yaptığı açıklamalarda ise tonunun değiştiği görülüdü. Başkan Yellen, "Dış ekonomik gelişmelerin özellikle ABD ekonomik büyümesi için risk oluşturduğu" uyarısını yaptı. Ocak ayı tutanakları bu konuda Fed yetkililerinin görüşlerinin anlaşılmasına hizmet edecek. 

3) Faiz artışı patikası

Fed, Aralık ayında ilk faiz artışını gerçekleştirdikten sonra Fed yetkililerinin eğilimi 2016 yılında 25 baz puanlık 4 artış yapılacağı yönündeydi. Ekonomistler ve traderler, Fed'in 2016 yılında bundan daha az faiz artışına gideceğini düşünüyor. Tutanaklar Fed'in faiz patikasına ilişkin açık bir işaret vermeyecek olsa da, yetkililerin eğilimlerini göstermesi açısından önemli. 

4) Fed'in korkulu simetrisi çerçevelemek

Her yılın başında olduğu gibi Fed Ocak ayında ayrı bir açıklama ile uzun vadeli hedeflerini ve politika stratejisini yayınladı. Bu yıl açıklama Fed'in yüzde 2'lik enflasyon hedefinin simetrik bir amaç olduğuna vurgu yaptı. Bu bankanın enflasyonu ne bu seviyenin üstünde ne de altında istediğine işaret ediyor. St Louis Fed Başkanı James Bullard bu açıklamaya karşı oy kullanmıştı. Tutanaklar bu konuda yaşanan iç tartışmaları da aydınlatacak.

5) Negatif faiz meselesi

Fed'in Ocak toplantısından iki gün sonra Japonya Merkez Bankası sürpriz bir şekilde negatif faize geçti. Ardından geçen hafta İsveç Merkez Bankası negatif faizlerini daha da genişleterek yüzde -0,5 çekti. Bu adımlarla dünyada negatif faiz konusu sıcak bir tartışma konusu halini aldı. Geçen hafta bu konudaki sorularla karşı karşıya kalan Fed Başkanı Janet Yellen, bu uygulamalara bir bakış attıklarını söyledi. Tutanaklar bu konuda herhangi bir tartışma olup olmayacağını da gösterecek. 

Yukarı

Business HT×