BIST 100 9.673,73 % 1,57
USD/TRY 32,5866 % 0,18
EUR/TRY 34,8269 % 0,41
Piyasalar
9.673,73
% 1,57
32,5866
% 0,18
34,8330
% 0,42
1,0666
% 0,22
45,44
-0,05
2.394,58
% 0,65
87,57
% 0,53
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Bu hafta piyasalarda neler yaşandı?

Avrupa başta olmak üzere küresel borsalarda yaşanan fırtınanın kısa bir özeti

Bu hafta piyasalarda neler yaşandı?
BLOOMBERG NEWS 13 02 2016, 10:32

Özellikle finans sektörüne ilişkin endişelerin yatırımcıları etkisi altına almasıyla küresel borsalar beş yıldır devam eden boğa koşusunu bu hafta sonlandırarak ayı piyasasına girdi.

Avrupa'dan Asya'ya hemen hemen tüm borsalar satış dalgalarıyla sarsılırken, MSCI bütün ülkeler endeksi 2015'teki zirve seviyesinden yüzde 20 geriledi.

Peki en çok kimler etkilendi? İşte bir haftanın hasar tespiti:

DEPREMİN MERKEZ ÜSSÜ: AVRUPA BANKALARI

Çin büyümesinin yavaşlaması ve petrol fiyatlarındaki düşüş 2016'nın başından bu yana piyasalarda görülen çalkantıların en büyük iki sebebi oldu. Ancak bu hafta yatırımcıları daha fazla tedirgin eden bir unsur daha ön plandaydı: Düşük faiz ortamında Avrupa bankalarının ne kadar kazanabileceği.

Yıl başından bu yana yüzde 25 düşen Stoxx 600 bankacılık endeksi en çok düşen göstergelerden biri oldu. Negatif faiz oranlarının banka kârlılıklarına verdiği zarar, sorunlu krediler ve Deutsche Bank'ın tahvil borçlarını ödeyip ödeyemeyeceğine dair endişeler Avrupa bankalarının sert satışlarla sarsılmasına sebep oldu. Yunan ve İtalyan bankalarının yanı sıra, Deutsche Bank, İsvçireli Credit Suisse ve İngiliz Standard Chartered en çok düşenler oldu.

Ancak Cuma günü rüzgar tersine döndü ve Avrupa borsaları yine bankalar öncülüğünde 2013'ten beri gördüğü en düşük seviyeden yükselişe geçti.

Commerzbank kâr açıklamasının ardından yüzde 18'le 2009'dan beri en büyük artışı kaydederken, Deutsche Bank yaklaşık 5,4 milyar dolar tahvil geri alımı yapacağını açıklamasıyla yüzde 12 değerlendi.  

PETROLDE DİP

Petrol, ABD stoklarının rekor seviyeye ulaşmasına rağmen küresel arz fazlasının devam edeceği ve İran'a yönelik yaptırımların kalkmasıyla bu ülkenin petrol ihracatını artıracağına dair spekülasyonla yıl başından bu yana zaten kan kaybediyor. 

Özellikle Perşembe günü yaşanan çöküş ise yatırımcıların yüreğini ağzına getirdi. Ham petrol fiyatları 26,13 dolar seviyesine kadar inerek 12 yıldan fazla dürenin en düşük seviyesine geriledi. 

Ancak petrol fiyatları Cuma günü yüzde 10'un üzerinde artışla tam anlamıyla dipten zıplayarak yedi yılın en büyük yükselişini gerçekleştirdi. Petrol fiyatlarındaki oynaklığı ölçen CBOE PEtrol Volatilite Endeksi de fiyatlarla beraber son yılların en yüksek seviyesine ulaştı. 

ABD BORSALARINI YELLEN BİLE SAKİNLEŞTİREMEDİ

Finans sektörüne dair endişeler ABD hisselerinde de kendini hissettirdi. cuma günü yaşanan ralliye rağmen Standard & Poor's 500 endeksinde beş günlük değer kaybı yüzde 0,8 oldu. Endeks Mayıs ayında gördüğü tarihi rekor seviyeden yüzde 12 aşağıda ve iki yılın en düşüğüne yakın.

Özellikle en kırılgan hisselerden çıkışın hızlanmasıyla finans hisseleri Perşembe günü iki buçuk yılın en düşüğüne kadar gerilemişti. Goldman Sachs, Morgan Stanley ve Bank of America hisselerinin hepsi hafta boyunca en az yüzde 5 değer kaybetti.

ABD Merkez Bankası Fed Başkanı Janet Yellen'ın güvercin açıklamaları da piyasalardaki sarsıntıyı durdurmaya yetmedi.

Yellen, Kongre'de yaptığı konuşmada ABD ekonomisinin görünümüne dair temkinli açıklamalarda bulunarak, kademeli faiz artışı beklentisine vurgu yapmıştı.

Finansal sıkıntıların devam etmesi halinde görünüm üzerinde baskı yaratacağını ve ABD dışındaki ekonomik gelişmelerin ABD'nin büyümesi için risk oluşturduğunu söyleyen Yellen, "Fed ekonominin yalnızca kademeli artışa izin vereceğini düşünüyor" ifadelerini kullanmıştı.

GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE RİSK KAÇIŞI

Gelişmekte olan ülke borsaları da yatırımcıların risk korkularından nasibini aldı. Hem döviz hem de hisse senedi piyasalarında sert satışlar görüldü. 

Ancak hafta boyunca yüzde 3,8 düşen MSCI Gelişmekte Olan Ülkeler Endeksi, petrol fiyatlarındaki toparlanmanın etkisiyle kayıplarının bir kısmını geri aldı. 

TÜRK VARLIKLARDA SINIRLI DA OLSA POZİTİF AYRIŞMA

Özellikle bankacılık hisselerinde Avrupa merkezli sarsıntının etkisini hissetse de genel olarak Borsa İstanbul, diğer gelişmekte olan ülkelere göre sınırlı da olsa pozitif ayrıştığını gördük.

Analistlere göre, gerileyen emtia fiyatlarının yanı sıra, dünyada düşük faiz ortamı ve  makro-ihtiyati tedbirlerin gevşemesi beklentisi Türk hisselerinin küresel sarsıntılardan daha az etkilenmesine sebep oldu.

Uluslararası piyasalarda hafta ortasında 2,91 seviyelerine kadar gerileyen dolar/TL, cuma gününü 2,93 seviyelerinden tamamlarken, BIST 100 yüzde 4,4 değer kaybederek, geçen haftayı 70.937,40 puandan tamamladı.

ALTINDA REKOR RALLİ

Altın 2016 yılına zaten iyi bir başlangıç yapmıştı. Ancak hem yatırımcıların borsalardan kaçışı hem doların zayıflaması hem de eksi faizlerin yayılmasının etkisiyle fiyatlar bu hafta bir yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Cuma günü diğer piyasalardaki toparlanma altındaki rallinin gücünün biraz zayıflatsa da dört ylın en büyük haftalık yükselişini kaydetmesini engellemedi.

Yukarı

Business HT×