BIST 100 9.831,22 % 1,18
USD/TRY 32,5853 % 0,15
EUR/TRY 35,0295 % 0,16
Piyasalar
9.833,18
% 1,20
32,5851
% 0,15
35,0318
% 0,17
1,0740
% 0,10
44,89
0,00
2.346,77
% 0,61
89,12
% 0,12
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

TÜSİAD toplantısına damga vuran 3 konuşma

İstanbul’da 46’ncı Genel Kurulu’nu düzenleyen TÜSİAD'ın toplantısında üç önde gelen isimden üç çarpıcı konuşma damga vurdu

TÜSİAD toplantısına damga vuran 3 konuşma
BUSINESSHT 11 02 2016, 10:15

İstanbul’da 46’ncı Genel Kurulu’nu düzenleyen TÜSİAD'ın toplantısında üç önde gelen isimden üç çarpıcı konuşma damga vurdu.

Toplantı sırasında 2015 büyümesi için yüzde 3,6; 2016 büyümesi için yüzde 3,8; 2015 işsizliği için yüzde 10,6 ve 2016 işsizliği için yüzde 10,2 olarak tahminlerini açıklayan TÜSİAD yetkililerin ekonomiye dair sert uyarıları oldu.

İşte o üç konuşmadan öne çıkan satırbaşları:

ECZACIBAŞI: Mustafa’nın yaşamından alacağımız hiçbir ders yok mu?

İlk konuşma geçen ay ölümüyle Türkiye’yi yasa boğan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’u anan Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı'ndan geldi.

Eczacıbaşı TÜSİAD’ın eski Yüksek İstişare Başkanı olarak da görev yapan Koç'un anısına oldukça duygusal bir konuşma yaptı.

Koç için, "Hep beraber kazanmak onun için yaşam koşuluydu. Mustafa’nın bu bakışı ailem varsa ben de varım diyen aile geleneğinin bir devamıydı" diyen Eczacıbaşı, "Mustafa’nın adını ve anısını yaşatalım, onun için törenler ve ödüller yapalım. Onun adına enstitüler açalım. Sadece adını ve anısı değil, değerlerini de yaşatırsak, Mustafa yaşamaya devam eder" diye konuştu.

Ancak konuşmanın sonunda daha duygusallaşan işadamı, "Mustafa’nın yaşamından alacağımız hiçbir ders yok mu? Mustafa için törenler yapıp, onu anıp, bu salondan çıkınca, kendi dertlerimize geri mi döneceğiz, çok yazık olmaz mı?" dedikten sonra konuşmasını "Mustafa Koç’un anısı önünde saygıyla eğiliyorum" sözleriyle salondan gelen alkışlarla bitirdi.

Mustafa Koç anısına düzenlenen özel bölümde, kardeşi Ali Koç'un gözlerinin dolduğu da gözlendi.

ÖZİLHAN: Uzun vadeli büyüme suni faiz indirimi ile sağlanmaz

Toplantıdaki en çarpıcı açıklamalardan biri de TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı ve Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan'dan geldi.

Özilhan uzun vadede büyümenin Merkez Bankası'nın suni faiz indirimi ile sağlanmayacağını söyledi.

Ekonomiyle ilgili karamsar bir tablo çizen Özilhan, "Türkiye'de ulusal yatırımlar artmıyor, yurt dışına sermaye çıkışı yaşanıyor" dedi.

Türkiye'nin eğitimde nicel değil nitel bir sıçrama yapması gerektiğine vurgu yapan iş adamının konuşmasında Doğu ve Güneydoğu'daki olaylarla AB sürecine ilişkin değerlendirmeler de yer aldı.

Özilhan, "Birliğimizi bütünlüğümüzü pekiştirecek önlemler gerekiyor. Toplum olarak bölünürsek sorunlarla mücadele edemeyiz" derken, yeni Anayasa'nın da AB sürecine hızlandıracak şekilde düzenlenmesi gerektiğini dile getirdi.

BAŞARAN-SYMES: En kötüsü geride kaldı diyemiyoruz

TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran-Symes da konuşmasında küresel ekonomiye dair endişelerden bölgede yaşanan şiddete pek çok konuda sert uyarılarda bulundu.

Symes, "2016'ya artan risklerle girdik; küresel krizin sekizinci yılında en kötüsü geride kaldı diyemiyoruz" dedi.

AB değerlerini restore etmenin zaman alacağı konusunda hayal kırıklığını ifade eden TÜSİAD Başkanı'nın konuşmasındaki en net ifadelerden biri, "Göz göre göre artan enflasyonu muhakkak durdurmalıyız" oldu.

Büyüme konusunda ise yüzde 5'lik büyüme için gerekli iç ve dış borçlanmayı bulmanın kolay olmadığını vurguladı.

Özgürlükler konusunda da sert açıklamalar yapan Symes, "İfade özgürlüğüne tahammülsüzlüğü aşmalıyız. Çok sesli olmayan bir toplumda Anayasa tartışılmaz" dedi. 
Yukarı

Business HT×