BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Yellen'dan kademeli artış vurgusu

ABD Merkez Bankası Fed Başkanı Janet Yellen Kongre'de yaptığı konuşmada sıkılaşmanın kademeli olacağı vurgusu yaptı

Yellen'dan kademeli artış vurgusu
BLOOMBERG NEWS 10 02 2016, 15:19

Kongre'de soruları yanıtlaması beklenen ABD Merkez Bankası Fed Başkanı Janet Yellen, ABD ekonomisinin görünümüne dair temkinli açıklamalarda bulunuraka, kademeli faiz artışı beklentisine vurgu yaptı. 

Finansal sıkıntıların devam etmesi halinde görünüm üzerinde baskı yaratacağını ve ABD dışındaki ekonomik gelişmelerin ABD'nin büyümesi için risk oluşturduğunu söyleyen Yellen, "Fed ekonominin yalnızca kademeli artışa izin vereceğini düşünüyor" dedi.

Konuşmada, "ABD'deki finansal koşullar büyümeyi daha az destekleyici hale geldi. Bu gelişmeler kalıcı olursa ekonomik ve aktivite ve istihdam piyasasının görünümde olumsuz etki yapabilir" ifadesine yer verildi.

Yellen, istihdam ve ücret artışlarının gelir ve harcamaları desteklemesi gerektiğini de söyledi. Enflasyonun da orta vadede yüzde 2 seviyesine gelmesi konusundaki beklentileri yineledi.

Çin konusunda ise yuan konusunda endişe belirtse de büyümeyle ilgili daha iyimser bir tablo çizdi. 

"Yuandaki düşüş Çin'in döviz politikasını, görünümünü daha belirsiz hale getiriyor" derken, "Çin'de son göstergeler keskin bir yavaşlamaya işaret etmiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Yellen Mart ayında faiz artışı için kapıyı açık bıraktı ancak sıkılaşmaya dair açıkça bir vurguda bulunmadı. Metinde "Para politikası hiçbir suretle önceden belirlenmiyor" ifadesine yer verildi.

Yellen 2016'da 4 faiz artışı olabileceğine dair Aralık tahminlerine ilişkin ise yorumda bulunmadı. 

Yellen konuşmasının ardından gerçekleştirilen soru-cevap kısmında, "Normalleşmede kısa vadeli faiz artışının uzun vadeli varlık staışına göre daha uygun olduğunu" da söyledi. Fed varlıklarının satılmasının ekonomik toparlanmaya zarar vereceğini belirtti.

 

Fed, Aralık'taki toplantısında dokuz yılın ardından ilk kez faiz artırımına giderek yedi yıllık sıfır faiz dönemini sonlandırmıştı. 

Şimdi piyasalar Fed'in bundan sonraki faiz artırımlarının hızını tahmin etmeye çalışıyor. Son dönemde gelen veriler ve Fed başkanlarının açıklamaları küresel piyasalardaki oynaklığa dair endişelerin yanı sıra enflasyon ve istihdam görünümüne dair devam eden kaygıların Fed'in beklenenden daha yavaş bir artırım patikası izleyeceğine yönelik tahminleri artırmıştı.

ABD'de para politikasının sıkılaşma görünümü hakkında fikir verecek olan tarım dışı istihdam Ocak ayında 151.000 ile beklentilerin altında artış kaydederken, ücretlerdeki artış ve işsizliğin sekiz yılın dip seviyesine inmesi istihdam piyasasında toparlanmanın sürdüğüne işaret etmişti.

Yukarı

Business HT×