BIST 100 9.481,80 % -0,45
USD/TRY 32,5995 % 0,22
EUR/TRY 34,8011 % 0,33
Piyasalar
9.481,48
% -0,45
32,5995
% 0,22
34,8011
% 0,33
1,0647
% 0,04
45,49
0,00
2.380,14
% 0,05
86,69
% -0,48
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Vadeli çekler süt üreticilerini sıkıntıya soktu

Bigadiç Süt Üreticileri Birliği Başkanı Murat Değer, "Elimizde nakit olmadığı için yem alamıyoruz. Biz firmaların vadeyi azaltmalarını talep ediyoruz" dedi

Üreticilerden çek uyarısı: Vadeli çekler süt üreticilerini sıkıntıya soktu
AA 10 02 2016, 11:56

Türkiye'nin önemli süt üretim merkezlerinden Balıkesir'in Bigadiç ilçesindeki süt üreticilerinin, firmaların süt bedellerini 4-5 ay vadeli çeklerle ödemesi nedeniyle sıkıntı yaşadıkları belirtildi.

Bigadiç Süt Üreticileri Birliği Başkanı Murat Değer, bazı firmaların süt bedellerini 5 aya varan vadeli çeklerle ödediğini, bu durumun üreticiyi nakit sıkıntısıyla karşı karşıya bıraktığını söyledi.

İlçede günlük 250 ton süt üretildiğini ve birçok ailenin geçimini bu işten sağladığını anlatan Değer, şunları kaydetti:

"İlçemizde aylık 7 bin 500 ton süt üretimi gerçekleşiyor. Bu, yaklaşık 7-8 milyon lira yapıyor. Birliğimize kayıtlı bin 200 civarında süt üreticimiz var. Bigadiç ülkedeki ilçeler sıralamasında süt üretiminde ilk 10'a giriyor. Dolayısıyla ilçedeki en önemli geçim kaynağı süt üreticiliği. Bizim üreticilerin en büyük sıkıntısı, 4 veya 5 ay vadeli çeklerle ödeme yapılması. Üretici bu konuda büyük sıkıntı yaşıyor. Süt bedeli 4-5 ay gecikmeli gelen üretici, evine götüreceği gıda malzemesini, elektriğini, suyunu ve hayvanlara alınacak yem parasını ödemede sıkıntı çekiyor. Bu da ilçede büyük bir maddi sıkıntıya neden oluyor."

Değer, sütün üretici ve market fiyatına da değinerek, "Ulusal Süt Konseyi'nin belirlediği fiyat üzerinden satış gerçekleşiyor, yani 1 lira 15 kuruş. Sütün market fiyatına baktığımızda 2 buçuk ile 3 lira arasında değişiyor" dedi.

Türkiye'de yıllık 18 milyon litre süt üretildiğine işaret eden Değer, "Firmalarla görüştüğümüzde bize, 'Marketlere uzun vadeli satış yapıyoruz, ürün verdiğimiz zaman paramızı geç alıyoruz dolayısıyla size de ödemeyi geç yapıyoruz' diyorlar. Firmaların da sıkıntısı arz talep dengesizliği. Sütün piyasada bol olduğunu tüketilmediğini, depolarının dolu olduğunu belirtiyorlar" ifadelerini kullandı.

FİRMALAR VADELERİN AZALTMASINI TALEP EDİYOR

Adalı Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Mustafa Dede de elinde bazı firmalara ait 6 ayvadeli çeklerin olduğunu belirtti.

Dede, çekle yapılan ödemelerde vadelerin kısaltılması gerektiğini vurgulayarak, "Şu anda sütlerimizi 4 ayvadeli çeklerle verdik. Elimizde nakit olmadığı için yem alamıyoruz. Biz firmaların vadeyi azaltmalarını talep ediyoruz. 2 aylık olsa belki kendimizi idare ettireceğiz. Ancak 5 veya 6 ay vadeli çekler var bu bize büyük sıkıntı oluşturuyor" diye konuştu.

Süt üreticisi Hüseyin Cüneyt Menkü ise üreticiyi destekleme adına yapılan KDV indiriminin piyasaya biraz nefes aldırdığını ancak yem fiyatlarındaki artışın sıkıntıya neden olduğunu söyledi.

Yaklaşık 150 hayvanı bulunduğunu anlatan Menkü, şöyle konuştu:

"Günlük 2, aylık 60 ton süt üretimim var. Şu an süt piyasasında arz düşük olduğu için bizi dolaylı yollardan ciddi şekilde etkiliyor. Süt fiyatları düşük ve son zamanlarda yapılan süt desteklemeleri bile bu zararı telafi edememekte. Bununla ilgili yetkililerden bir çalışma yapılmasını bekliyoruz. Üreticiyi destekleme adına KDV indirimi yaşandı son zamanlarda. Bu gerçekten çok olumlu bir gelişmeydi üretici için. Ancak yem fiyatlarına yapılan ciddi zamlar üretim maliyetlerimizi yükseltti. Bu bizim karımızı düşürdü ve sektörü çıkmaza soktu. İşletmelerin ayakta kalabilmesi için girdi maliyetlerinin azaltılması gerekiyor."

Yukarı

Business HT×