BIST 100 9.719,75 % 0,77
USD/TRY 32,5225 % -0,10
EUR/TRY 34,7840 % -0,23
Piyasalar
9.718,95
% 0,77
32,5225
% -0,10
34,7840
% -0,23
1,0684
% -0,16
45,41
0,06
2.315,76
% -0,27
88,07
% -0,40
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Önümüzdeki 3 ayda BIST hangi bantta seyredecek?

HSBC, Çeyreklik Yatırım Bülteni'nde ekonomi ve piyasa koşulları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu

Önümüzdeki 3 ayda BIST hangi bantta seyredecek?
BUSİNESSHT 06 02 2016, 12:06

HSBC Çeyreklik Yatırım Bülteni'ne göre 70 bin-80 bin aralığı önümüzdeki üç ayda potansiyel olarak BİST 100 endeksinin hareket edebileceği bant olarak görünüyor.

Kurum, yayınladığı Çeyreklik Yatırım Bülteni'nde piyasaların seyrine ilişkin değerlendirmelerde bulundu

Bültene göre son gelişmeler Avrupa ve Japonya Merkez Bankalarını düşük enflasyon ve görece zayıf büyümeye karşı yeni tedbir almaya iterken, Fed’in şimdilik faiz artıramayacağına işaret ediyor.

Son gelişmeler Avrupa ve Japonya Merkez Bankalarını düşük enflasyon ve görece zayıf büyümeye karşı yeni tedbir almaya iterken, Fed’in şimdilik faiz artıramayacağına işaret ediyor. Gelişmeler yeni bir kur savaşının başlamış olabileceğine referans veriyor. Bu durum gelişmekte olan piyasalara sermaye girişi açısından kısa vade için görece olumlu bir tablo sunarken Türkiye’ye gelebilecek akımlar açısından makroekonomik gelişmeler ve beklentilere bakmakta fayda var.

2016’da enflasyon yüksek seyrederken, büyüme ve cari açıktaki olumlu durumun tek seferlik etkilerden kaynaklanacak olması ekonomik reformlara odaklanılmadıkça Türkiye’yi uzun vadeli fonlar açısından ön plana çıkartabilecek bir görünüm sunmuyor. 

Para politikası bağımsızlığı/TCMB başkan değişikliği konusundaki kaygılar, ekonomik reformlar yerine politikaya odaklanılması dışında Çin kaygılarının yeniden alevlenebilecek olması tahvil faizlerinde düşüşün kısa süreli olabileceğine işaret ediyor.

"TÜRK LİRASI DOLARDAN DAHA İYİ BİR YATIRIM ARACI OLACAK"

Bültene göre kur tarafında 2016’da en önemli dış belirleyiciler fonların gelişmekte olan piyasalara akış yönünü ve hızını belirleyecek unsurlar olacak. Bu unsurları küresel merkez bankalarının atabileceği adımlar, Çin’e dair ekonomik veriler, Çin otoritelerinin Yuan konusunda alacağı tavır, petrol fiyatlarının seyri ve bölgesel gelişmeler olarak sayabiliriz.

Türkiye içerisinde son dönemde Merkez Bankası ile piyasa arasındaki iletişim problemlerinin artması ve Nisan ayında yapılacak
Merkez Bankası başkanı ataması lira açısından önümüzdeki dönem için en önemli riskler arasında. Ayrıca Anayasa değişikliği için erken seçimlere gidilebilecek olması da lira için önemli bir risk unsuru olarak göz önünde bulundurulmalı.

Bu noktada liranın reel değer kaybını engelleyebilecek en önemli unsur para biriminde 2015’te yaşanan sert değer kaybı olarak görünüyor. Kurum, Merkez Bankası’nın prematüre bir üst bant indirimi yapmayacağı varsayımı ile faiz getirisi göz önünde bulundurulduğunda liranın bu sene dolardan daha iyi bir yatırım aracı olmasını bekliyor.

Merkez Bankası’nın bankalar arası piyasada gecelik faiz yüzde 10.75 seviyesindeyken faiz koridorunun üst bandı olan gecelik borç verme faizinde indirim yapmasının lirayı gelişen ülkeler ortalamasından negatif ayrıştırması beklenebilir. Bu nedenle, dövizde böyle bir durum gerçekleşene kadar bant hareketlerinden faydalanmak en iyi strateji olarak görünüyor.

Yukarı

Business HT×