İflas erteleme isteyen şirketleri derecelendirmesi ile gündeme gelen JCR Eurasia Rating'in Başkanı Orhan Ökmen, iflas ertelemelerle ilgili açıklamalarda bulundu.
Ökmen, son günlerde finans sektöründe tedirginlik yaratan iflas ertelemelerin belli kısmının istismar edildiğine dikkat çekti. Ökmen, "İflas erteleme girişimlerinin belirli bir kısmında da iflas erteleme statüsünden beklenen faydanın dışına çıkılarak finansal sisteme zarar verecek şekilde hukuksal düzenlemelerin firmalar tarafından istismar edilmesi halleri de mevcuttur" diye konuştu.
Ökmen konuyla ilgili açıklamasında şu değerlendirmeleri yaptı: "2016 yılında şirket İflas ve iflas ertelemelerdeki artışın en önemli nedenlerinden birisi, bankaların kredi politikalarıyla ilgili olacaktır: Artan finansal stres 2016 yılında Türk ekonomisini "iflas" ya da "iflas erteleme" gibi olgularla karşı karşıya bırakacaktır.
İflas erteleme statüsünü talep etmiş olan firmalardan belli bir kısmının temerrüt haline sürüklenmeleri, kendi birikmiş finansal stresleri, genel ekonomik konjonktürdeki ani dalgalanmalar ve yanlış büyüme stratejjileriyle de ilintili olmakla birlikte, en temel gerekçe, kredi koşullarındaki makro sıkılaştırma politikalarında zorlanan kreditörlerin ani davranış değişiklikleridir.
Para piyasalarında kredi koşullarında yapılan sıkılaştırmalar, firmaların bekledikleri limit artışı ve yenileme taleplerinin karşılanmasını oldukça zorlaştırmış ve reel sektörün zaten zayıf olan işletme sermayelerine yaptığı katkı azaltılmıştır. Kredi koşullarındaki sıkılaşmalar, esasen başlı başına şirket iflaslarının en önemli sebebidir.
Zira yüksek üretim gücünü, yeterli pazar konumu, satış ve nakit yaratma kabiliyetini ve bilanço dengelerini korumuş olan firmaların bile kredilerinin yenilenmemesi, mevcut tahsisli kredilerinin limit boşluklarını kullandırılmamış olması başlı başına iflas/iflas erteleme/likidite sıkışıklığına yakalanma sebebi olabilmektedir.
Zira şu ana kadar iflas erteleme yönetimine başvuran veya iflas eden firmaların bir kısmının içerisinde düştüğü temerrüt hali; üretim gücündeki, satış ve nakitt yaratma kabiliyetindeki zafiyetlerden, bilanço dengesizliklerinden ve öngörülmeyen herhangi bir finansal sürprizden kaynaklanmamış, daha çok kreditörlerin davranış değişikliklerinden kaynaklanmıştır.
Yüksek üretim gücünü, pazar payını ve satış kabiliyetini koruyan firmaların finansal stresleri artmış olsa bile bu firmalara açılmış olan kredilerin gelecek bir yıllık dönemde de yenileneceği temel varsayımıdır. Kreditörlerin firma bazında olmayan ve makro gerekçelere veya bankanın kendi mali yapısından kaynaklı gerekçelere dayalı davranış değişiklikleri bu gibi firmaları zora sokabilmektedir."
JCR'nin yatırım yapılabilir notu verdiği Aynes Gıda, bu nottan iki ay sonra iflas erteleme istemişti. JCR, BusinessHT'ye daha önce yaptığı açıklamada da kreditörlerin davranış değişikliğine dikkat çekmişti.