BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Borç batağındaki Türk futbolunun çaresi yurtdışında mı?

Hürriyet'e konuşan uzmanlara göre futbol kulüplerinin mali sıkıntıları aşması için yurtdışına pazarlanması gerekiyor

Borç batağındaki Türk futbolunun çaresi yurtdışında mı?
HÜRRİYET 05 02 2016, 07:39

Yılda 1,9 milyar lira gelire ulaşmasına rağmen mali tablolarını düzeltemeyen Türk futbolu 3,5 milyar liralık borç batağına girdi. Bunu gören UEFA da kulüpleri mali kıskaca aldı. Gözler Galatasaray’ın alacağı cezaya çevrilirken,

Hürriyet'e konuşan uzmanlar, “Türk futbolunun kurtuluşu aynı dizi endüstrisi gibi Süper Lig’in yurtdışına pazarlanmasında yatıyor” uyarısında bulundu.

UEFA’nın 2012 yılından itibaren uygulamaya aldığı ‘Finansal Fair Play’ kuralları gelir-gider dengesini şaşıran kulüpleri de zora soktu. Bugün sadece Galatasaray değil toplam borcu 3.5 milyar lirayı aşan Türk futbolu için adeta tehlike çanları çalıyor.

Kulüplerin bir an önce mali tablolarını düzeltmeleri için çağrıda bulunan Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD) Futbol Endüstrisi Çalışma Grubu Başkanı Dorukhan Acar, “Seyirci sayısı ve sponsor gelirleri düştü. Kulüpleri ayakta tutan tek gelir kalemi yayın hakları. Yapılan harcamalar ise çok fazla. Kulüplerde kurumsal devamlılık yok. Süper Lig’i biran önce yurtdışına açıp, gelirleri arttırıcı önlemler alınmalı” dedi. 

YÜZDE 42’Sİ 4 BÜYÜKLERİN

Yaptıkları araştırmada sadece Galatasaray’ın değil Süper Lig’deki hemen hemen tüm kulüplerin UEFA kriterlerine uyum konusunda zorluk yaşadığını anlatan Dorukhan Acar, şu bilgileri verdi: “Türk futbolunun borcu 3.5 milyar lirayı buldu. Bu rakamın yüzde 42’si 4 büyük kulübe ait. Bugün Avrupa kupalaranı kalması söz konusu olan bir kulüp UEFA’nın kriterlerine uyum sağlamalı. Buradaki finansal kriterleri Türkiye Futbol Federasyonu’da (TFF) uygulayacak. Eğer kriterler yerine getirilmez ise Süper Lig’de sadece bir kaç kulüp mücadele hakkı kazanabilir.” 

KURUMSAL DEVAMLILIK

Türk futbolunun mali açıdan Avrupa kulüpleri seviyesine gelebilmesi için yapılması gereken birçok çalışma olduğunu anlatan Dorukhan Acar, şu bilgileri verdi: “Futbolun kurtuluşu için TFF, Süper Lig A.Ş ve Varlık A.Ş projelerini planlıyor. Ancak bizim asıl hedefimiz kulüplerde kurumsal devamlılığın sağlanmasıdır. Bir kulüp başkanının en az 3 yıl boyunca yönetimde yer alması zorunluluğu getirilmeli. Ayrıca Süper Lig maçları ve özet görüntüleri yurtdışında yayınlanmıyor. Süper Lig’i bir an önce yurtdışına açmalıyız. Dizi endüstrisi gibi komşu ülkeler Süper Lig takımlarına ilgi gösterebilir. Ayrıca Avrupa’da takımlarıng elirlerinin yüzde 80’i yayın ve ticari gelirlerden oluşuyor. Biz de ticari gelir oranı çok düşük. Bunnu arttırılması gerekiyor.”

Acil yapılması gerekenler

* Süper Lig yurtdışına açılmalı
* Kulüplerde kurumsal devamlılık sağlanmalı
* Kalıcı ticari gelir kalemleri oluşturulmalı

TFF, ‘VARLIK AŞ' İÇİN DEVREYE GİRDİ

Süper Lig’de mücadele eden 18 takımın toplam borcu 3.5 milyar liraya ulaşınca Türk futbol kulüplerinin kurtuluşu için Türkiye Futbol Federasyon’u (TFF) son dönemlerde bazı çalışmalar gerçekleştirdi. Bu çalışmaların başında da “Varlık Yapılandırma Şirketi” geliyor. TFF’nin yayın ihaleleri dahil tüm ticari gelirlerinin toplanacağı ‘Süper Lig AŞ’ projesinin borç ayağını, kuracakları Varlık Yapılandırma Şirketi’nin oluşturacağı belirtilmişti.

Varlık A.Ş’nin kulüpler üzerinde yeni bir model olabileceğine dikkat çeken Dorukhan Acar, sistemi şöyle özetledi: “Şirketin kurulmasıyla kulüplerin tüm ticari gelirleri bir arada toplanacak. BÖylece kulüplere daha ucuz maliyet ve uzun vadede finansman imkanı yaratılacak. Özel bankalara olan borçların üç devlet bankasına devredilmesi projesi de bu şirket vasıtasıyla gerçekleşecek.” 

Yukarı

Business HT×